Εργατικό κίνημα
Μετρό: Όχι απολύσεις

Με καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα απαντούν οι εργαζόμενοι του Μετρό ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων καθαριστών/τριών της ΣΤΑΣΥ. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) αναφέρει: «Η κυβέρνηση και η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), προχωρούν στην απόλυση 25 καθαριστριών, που η πλειοψηφία τους ανήκουν σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, που μέσα στην περίοδο της πανδημίας φροντίζουν για την υγιεινή των συρμών και των εγκαταστάσεων. Και αντί η διοίκηση να τις μονιμοποιήσει ή να ανανεώσει τη σύμβασή τους, τις απολύει, πετώντας τες στην ανεργία.

Αυτό δεν γίνεται για λόγους οικονομίας. Η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει να αναθέσει την καθαριότητα σε εργολάβους, οι οποίοι θα κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα στην εταιρία από ότι οι 25 καθαρίστριες, χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του ελληνικού λαού. Η εμπειρία όλων των τελευταίων χρόνων μας έχει δείξει ότι εργολάβοι σημαίνει κλεμμένα ένσημα, κλεμμένα μεροκάματα, κλεμμένα δώρα και επιδόματα για τους εργαζόμενους και χειρότερες υπηρεσίες για τους πολίτες. 

Πρόκειται για την προσπάθεια της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και της κυβέρνησης συνολικότερα να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, μια που την ίδια περίοδο απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών για να φέρουν εργολάβους. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα της ΣΤΑΣΥ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όχι στους εργολάβους, όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών».