Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Νοσοκομεία 1/12

Απεργιακή απάντηση στα καθημερινά εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δίνουν την 1η Δεκέμβρη οι υγειονομικοί της χώρας. Η πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και το απεργιακό συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 8.30πμ από την πλατεία Μαβίλη στο Υπουργείο Οικονομικών έρχονται την πιο κρίσιμη στιγμή.

Η οργή για την κυβέρνηση, που άφησε για ακόμα μια φορά το ΕΣΥ στο έλεος της πανδημίας, ξεχειλίζει. Το κλίμα είναι αγωνιστικό σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε κομμάτι εργαζόμενων. Από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μέχρι τις καθαρίστριες και τους φύλακες, η διάθεση είναι αυτή της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική που, αντί για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και επίταξη της ιδιωτικής, απολύει εργαζόμενους, μετακινεί γιατρούς από εδώ και από εκεί, αφήνει διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, γεμίζει με ράτζα τα νοσοκομεία και κάνει δώρα στους εργολάβους και τους κλινικάρχες. 

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 11/11 για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο Βαγγέλης, εργαζόμενος στη φύλαξη στο νοσοκομείο Αγρινίου: «Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα με μαζικές κινητοποιήσεις όπως η σημερινή και την 1η Δεκέμβρη και όσες φορές χρειαστεί θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε. Δεν ζητάμε τίποτα παράνομο και παράλογο. Ζητάμε να μην γυρίσουμε στους εργολάβους, στον εργασιακό μεσαίωνα δηλαδή και τους μισθούς πείνας που ήμασταν μέχρι πριν τέσσερα χρόνια».

Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν αντιδράσεις. Από το Έλενα Βενιζέλου όπου έγιναν δυο μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διοίκηση ενάντια στη διάλυση του ακτινολογικού τμήματος μέσω μετακίνησης γιατρών στην Παμμακάριστο. Μέχρι το Αιγινήτειο όπου η απόπειρα απόλυσης ειδικευόμενου γιατρού για την συνδικαλιστική του δράση απαντήθηκε με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο. Και από το Αττικό όπου οι γιατροί σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν κινητοποίηση από την έναρξη της γενικής εφημερίας την Τρίτη 16/11 στις 8πμ για να μην επιτρέψουν τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Μέχρι το Πανεπιστημιακό της Πάτρας όπου το Σωματείο ξεκινά συνεχή διαμαρτυρία και μπλοκάρισμα της λειτουργίας του Γραφείου Επιστασίας για παράταση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Όλα αυτά τα μέτωπα και αγώνες θα ενωθούν την 1η Δεκέμβρη. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων κυκλοφορεί ήδη προκήρυξη κι αφίσα για την απεργία, που οι αγωνιστές/ίστριές του διακινούν σε όλους τους χώρους. Όπως αναφέρει: «Στις 21 Οκτώβρη, στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ, δείξαμε τη δύναμή μας με το ποτάμι των απεργών στην διαδήλωση. Μαζί με την εικόνα του νικηφόρου αγώνα της efood και την απεργία διαρκείας που νίκησε την COSCO έχουμε τσαλακώσει σαν εργατικό κίνημα την αφήγηση του Μητσοτάκη...

Στη 1 Δεκέμβρη θα διαδηλώσουμε απεργιακά μόνιμοι και συμβασιούχοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, ΣΟΧ και εργολαβικοί απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άρση των αναστολών, αυξήσεις -ανθυγιεινό και ένταξή μας στα ΒΑΕ, για εργατικό έλεγχο στο εμβόλιο, για λεφτά για την Υγεία. Πρέπει και η ΟΕΝΓΕ να μπει στον αγώνα και να καλέσει και αυτή στην απεργία στις 1 Δεκέμβρη, όπως έκανε στις 21 Οκτώβρη, γιατί είναι δύναμη για όλους μας. Για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των ΣΔΙΤ, των εργολάβων, της καταστολής, των δολοφόνων».