Εργατικό κίνημα
ΑΑΔΕ: Απεργία για το κτιριακό

24ωρη απεργία πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Σύλλογος Υπαλλήλων τέως ΓΓΔΕ (νυν ΑΑΔΕ), ενάντια στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Γεν. Διεύθυνση Ηλ. Διακυβέρνησης, λόγω της μετεγκατάστασης της υπηρεσίας σε νέο κτίριο στην Πειραιώς. 

Το κτίριο δεν διαθέτει επαρκείς χώρους για όλο το προσωπικό με αποτέλεσμα στα περισσότερα γραφεία να παρατηρείται υπεραριθμία και να μην μπορεί να τηρηθεί καν η απόσταση του 1,5 μέτρου που απαιτείται λόγω Covid, ενώ στο κτίσμα έχουν παρατηρηθεί δομικά προβλήματα που εμποδίζουν την εφαρμογή βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Η Διοίκηση τήρησε εξαρχής αρνητική στάση απέναντι στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, επικαλούμενη πολλές φορές την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, ωστόσο φαίνεται πως “λεφτά υπάρχουν” για προκλητικές σπατάλες για θέματα “βιτρίνας”, καθώς πρόσφατα δόθηκαν 35 χιλιάδες ευρώ για έργα τέχνης που θα στολίζουν τους τοίχους των διαδρόμων.

Το πρωί της απεργίας ο Σύλλογος είχε καλέσει περιφρούρηση στην πύλη την οποία, παρά το έντονο κρύο, στήριξαν αρκετοί συνάδελφοι, ενώ την συμπαράσταση τους έδειξαν με την παρουσία τους και συνάδελφοι εφοριακοί και τελωνειακοί, παρότι οι δικοί τους Σύλλογοι δεν πήραν τελικά παρόμοια απόφαση. Το κτίριο ουσιαστικά νέκρωσε εκείνη την ημέρα, λειτουργώντας μόνο με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο μάλιστα έγινε προσπάθεια να βαφτιστεί “προσωπικό ασφαλείας”, ώστε να πιεστεί περισσότερο να δουλέψει και να σπάσει η κινητοποίηση.

Παρότι η Διοίκηση συνεχίζει να αρνείται να συζητήσει σοβαρά τα αιτήματα, τηρώντας την στάση “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, η απεργία άσκησε μια πρώτη πίεση, καθώς τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι υπήρξαν “παρασκηνιακές” προσπάθειες υψηλών διευθυντικών στελεχών προς συνδικαλιστικά όργανα προκειμένου να υποτιμηθεί η σοβαρότητα των αιτημάτων και των κινητοποιήσεων, ακόμα και να ανακληθεί η απόφαση της απεργίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλεστεί νέα Γενική Συνέλευση για ένα πρώτο απολογισμό και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων του αγώνα του Συλλόγου.

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων τέως ΑΑΔΕ