Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: STOP στη λεηλασία

13/11, Αθήνα, Πανλαρκική απεργιακή κινητοποίηση. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαζική ήταν η κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13/11, μέρα Πανλαρκικής απεργίας. Εκτός από τους εργαζόμενους και τα πέντε σωματεία τους, μεγάλη ήταν η συμμετοχή από ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους, που κατέβηκαν με τα πανό τους για αλληλεγγύη. Η πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Εργασίας και κατέληξε σε μεγάλη συγκέντρωση που πλημμύρισε την κάτω μεριά του Συντάγματος.

Εδώ και δύο χρόνια μέσα από το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης στην εταιρία, η κυβέρνηση επιτίθεται στους εργαζόμενους, τσακίζοντας εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και θέσεις εργασίας και σχεδιάζει την απόλυση όλων, για χατίρι του νέου αγοραστή, ο οποίος θα μπορεί να προσλάβει προσωπικό από το μηδέν με χειρότερους όρους και απαλλαγμένος από σωματεία και κεκτημένα. Οι αγώνες των εργαζόμενων έχουν καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία, αναχαιτίζοντας πολλές από τις σχεδιασμένες επιθέσεις με στόχο να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ που θα είχε αποτέλεσμα να βυθιστούν στην ανεργία έξι νομοί της χώρας.

Ομηρία 

«Μετά από 22 μήνες ανασφάλειας, ομηρείας και οικονομικής ασφυξίας, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με αδιάλλακτο τρόπο από την κυβέρνηση, που ως εργοδότης δείχνει στη ΛΑΡΚΟ το χειρότερο πρόσωπο», τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας Εργαζόμενων ΛΑΡΚΟ. «Βιάζονται να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ και να ολοκληρώσουν κακήν κακώς τον στημένο διαγωνισμό τους. Όλα οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση και την αρπαγή της περιουσίας της εταιρίας με κανόνες ζούγκλας. Με μόνο οδηγό το κέρδος για τους λίγους. Δεν τους καίγεται καρφί για τις χαμένες θέσεις εργασίας και τον οικονομικό μαρασμό των τοπικών κοινωνιών. 

Διατυμπανίζουν παντού για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ που οι κυβερνήσεις δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια και ρίχνουν το φταίξιμο στους εργαζόμενους. Με νομικά τερτίπια πάνε να ξεπουλήσουν την τεράστια περιουσία της ΛΑΡΚΟ. Κατέχει και επεξεργάζεται πλούσια μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου, στρατηγικής σημασίας, με προβλέψεις για 1000% αύξηση της ζήτησης μέχρι το 2050… Αυτές τις δυνατότητες τις ξέρουν οι κυβερνώντες, γι’ αυτό το λόγο έχουν στοχοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ. Αμαυρώνουν την εικόνα της στην κοινή γνώμη, ώστε να δράσουν ανενόχλητοι στο ξεπούλημά της».