Εργατικό κίνημα
Ιδιωτική Υγεία: Συνέλευση 25 Νοέμβρη

Απρίλης 2020, κινητοποίηση στα κεντρικά της Βιοϊατρικής. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Με εξορμήσεις σε χώρους εργασίας ξεκινάει την προεκλογική καμπάνια η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών – ΑΣΚΥ για τις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας που θα γίνουν 7-11/12. Ταυτόχρονα, ενημερώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 25 Νοέμβρη και καλούν σε μαζική εγγραφή στο σωματείο. 

«Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας μέχρι σήμερα… Για την Νέα Δημοκρατία αυτό που έχει σημασία δεν είναι η υγεία των απλών ανθρώπων αλλά τα κέρδη των κλινικαρχών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει το εμβόλιο, από κοινωνικό αγαθό στη μάχη με την πανδημία, σε μέσο τιμωρίας, φτώχειας και εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΣΚΥ.

«Μέσα στην πανδημία οι εργοδότες μας έχουν επωφεληθεί στο έπακρο από την πολιτική της κυβέρνησης, εμφανίζοντας τεράστια κερδοφορία και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Οι όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία χτίζουν αυτοκρατορίες στηριζόμενες στην εντατικοποίηση της δουλειάς, τους μισθούς πείνας, την απλήρωτη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και το φόβο της ανεργίας. Για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Υγεία αποτελεί καθημερινότητα η παραβίαση του 8ωρου, τα 10ημερα αδιάκοπης δουλειάς χωρίς ρεπό και οι απλήρωτες υπερωρίες. 

Παράλληλα τα κέρδη τους εκτοξεύθηκαν από την υποβάθμιση του ΕΣΥ την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και την διεξαγωγή τους, με το αζημίωτο, στις ιδιωτικές κλινικές. Τα προληπτικά τεστ για την Covid 19 παραμένουν αντικείμενο κερδοσκοπίας για τις γνωστές αλυσίδες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Από αυτήν την σκοπιά είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για αυξήσεις ειδικά τώρα που η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων και τις ενέργειας συρρικνώνει τον εργατικό μισθό».