Εργατικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2021: Μας ενώνει στον αγώνα

16/11/21, κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης διανομέων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Οι ετοιμασίες για την μεγάλη διαδήλωση της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου είναι μια διαδικασία που αγκαλιάζει όλες τις μάχες της εργατικής τάξης. Από τις μάχες των μεταναστών και την εξέγερση των προσφύγων στα καμπ, μέχρι τις εργατικές μάχες και τους αγώνες που δίνει το φοιτητικό κίνημα στις σχολές. 

Ο Πάνος Γαρατζιώτης, διανομέας Wolt, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού-Τουρισμού και το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον κλάδο ‘Καμαριέρα’ θα διαδηλώσουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου μέσα σε μια καθοριστική περίοδο για μας και για όλο το εργατικό κίνημα. Μέσα στην πανδημία τα προβλήματα στους διανομείς γιγαντώθηκαν, αλλά μαζί γιγαντώθηκε και η αντίσταση. Έτσι φτάσαμε στην νίκη της efood, που έδωσε νέα ορμή για να συνεχίσουμε με νέες μαζικές απεργίες μέχρι να τα κερδίσουμε όλα. Κόντρα στους νόμους του Χατζηδάκη, φτιάχνουμε νέα σωματεία, όπως στην efood, και τώρα για πρώτη φορά γίνεται η προσπάθεια και στη Wolt. Ενάντια στην ανασφάλεια, την εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα να σακατεύονται και να σκοτώνονται οι συνάδελφοί μας στο δρόμο, οργανωνόμαστε, ντόπιοι και μετανάστες, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών».

Η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», τόνισε: «Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, μετά και την προσπάθεια απαγόρευσης της περσινής αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά για εμάς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που και στα χρόνια της πανδημίας είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης. Κάθε χρόνο, η πορεία του Πολυτεχνείου συνδέει τους αγώνες του χθες με τους αγώνες του σήμερα. Έτσι κι εμείς οι εργαζόμενοι του Αγίου Σάββα θα βρεθούμε την Τετάρτη στις 2.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος να διεκδικήσουμε δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ, ντόπιους και μετανάστες, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μέτρα προστασίας για όλη την κοινωνία και όχι διαχωρισμούς».

Μάχες

Η Βάσια Τσιώνη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, συμπληρώνει: «Οργανώνοντας φέτος το Πολυτεχνείο βλέπουμε ένα κλίμα πολύ καλό, η νεολαία αντιλαμβάνεται όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Θέλει να τις συζητήσει και, βέβαια, να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Προφανώς παλεύουμε ενάντια στην Κεραμέως και στα όσα θέλει να κάνει, αλλά οι φοιτητές/τριες δεν περιορίζονται εκεί. Πολύ εύκολα πηγαίνει η συζήτηση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως αυτό του ρατσισμού, του σεξισμού, τη μάχη της COSCO και της efood. Για το περιβάλλον μάς είπαν ότι θέλουν να μπει αυτό το ζήτημα και στις συνελεύσεις. Αυτή ήταν η εικόνα από τότε που άνοιξαν οι σχολές, όταν για παράδειγμα οργανώναμε τη συμμετοχή των σχολών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 9 Οκτώβρη. Εν όψει του Πολυτεχνείου έχουν βγει πολλές συνελεύσεις στις σχολές, και πολύ μαζικές. Ακόμα και σε σχολές που δεν βγήκαν συνελεύσεις η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Το φοιτητικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα έχει πάρει στα χέρια του και έχει ανοίξει πολλές μάχες. Φέτος, μετά από τη δράση του φοιτητικού κινήματος μέσα στην καραντίνα όλον αυτόν τον 1,5 χρόνο, φτάνουμε σε ένα Πολυτεχνείο πολύ μαζικό και συνολικό».

Το τριήμερο του Πολυτεχνείου ξεκίνησε με τις εκδηλώσεις, συζητήσεις και τη συμμετοχή των οργανώσεων με τα τραπεζάκια και το υλικό τους στον χώρο του Πολυτεχνείου. Την Τρίτη 16/11, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, το φοιτητικό σχήμα Smass Media ΕΑΑΚ της σχολής ΕΜΜΕ πραγματοποιούσε εκδήλωση «Have you ever been to Samos – Εκεί που δεν πάνε τα media της λίστας Πέτσα». Λίγο νωρίτερα, στεφάνι κατέθεσαν οι διανομείς στο Πολύτεχνείο, στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης. Η δεύτερη μέρα του τριήμερου εορτασμού έκλεινε με εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο του Πολυτεχνείου.