Εργατικό κίνημα
ΗΣΑΠ: Όχι άλλοι εργάτες νεκροί!

16/11, το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ. Φωτό: Αλέξανδρος Βλάχος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέτρος Γιάμαλης, 41 ετών, εργάτης της ΣΤΑ.ΣΥ, νεκρός εν ώρα εργασίας, γιατί δεν έπιαναν τα φρένα του οχήματος που επενέβαινε. Τα στοιχεία του τραγικού γεγονότος τα λένε όλα για την εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς συντήρησης και της ιδιωτικοποίησης που έχει οδηγήσει στην παρακμή τις δημόσιες συγκοινωνίες. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης 16/11, ο Πέτρος Γιάμαλης μαζί με τέσσερις συναδέλφους του βρίσκονταν σε ειδικό όχημα λείανσης των γραμμών του ΗΣΑΠ που ανήκει σε ιδιωτική εταιρία η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο. Σύμφωνα με τα σωματεία εργαζομένων το όχημα «παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη πορεία του τοποθετήθηκε ένας συρμός απέναντί του, ώστε να προκληθεί τεχνητή σύγκρουση». Οι εργάτες αναγκάστηκαν να πηδήξουν από το όχημα για να γλιτώσουν το τρακάρισμα. Τρεις τραυματίστηκαν, ο ένας από αυτούς θανάσιμα. 

«Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και καλούμε την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα: Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν; Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας; Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα; 

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Η ανοχή τελείωσε», σημειώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του απαιτεί «από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν ενδελεχώς τις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδώσει ευθύνες όπου πρέπει ώστε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των εργολάβων που βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Όχι άλλες χαμένες ζωές εν ώρα εργασίας».

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη 18/11, από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, ανακοίνωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ζητώντας άμεση απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στη γραμμή του ΗΣΑΠ και συντήρηση των υποδομών στους χώρους εργασίας. Την ίδια μέρα στάση εργασίας 12μες-4μμ καλεί το Σωματείο Τεχνικών και εργαζομένων ΟΣΥ-ΟΑΣΑ.

Σε 24ωρη απεργία καλούν τα Σωματεία Εργαζόμενων ΣΤΑΣΥ και συγκέντρωση στις 10πμ στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ.