Εργατικό κίνημα
Οι δικηγόροι στις κάλπες

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων στις 28 και 29 Νοέμβρη, η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή με υποψήφιο πρόεδρο ΔΣΑ τον Θανάση Καμπαγιάννη και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης με υποψήφιο πρόεδρο ΔΣΘ τον Χαράλαμπο Κουρουνδή συνεχίζουν τις εξορμήσεις και τις εκδηλώσεις και δίνουν τη μάχη για δικηγορικούς συλλόγους που θα υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα, απέναντι στην κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων στις 23/11 στις 6.30μμ στο Τριανόν, ενώ η Εναλλακτική Πρωτοβουλία διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι δικηγόροι στο στόχαστρο - Να δυναμώσει η φωνή μας!» στις 18/11 στο cafe Barrister στη Θεσσαλονίκη στις 6μμ. Και τα δύο σχήματα με ανακοινώσεις τους σχολίασαν τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε στις 11/11.

Χειρότερος Ποινικός Κώδικας

«Τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τον Ποινικό Κώδικα αποκλίνουν από το κράτος δικαίου, τον ανθρωπιστικό και σωφρονιστικό προσανατολισμό του δικαίου. Άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΔΣΑ για την κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων!», αναφέρει η Εναλλακτική Παρέμβαση. «Ο αυταρχικός προσανατολισμός τους, καμία σχέση δεν έχει με πραγματικές κοινωνικές αναγκαιότητες, αλλά αποκλειστικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και την ανάγκη της να προωθήσει την ατζέντα του νόμου και της τάξης, για να μετατοπίσει το δημόσιο διάλογο από τα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία κ.ά.».   

«Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου νόμου είναι η αύξηση των ποινών και η απειλή της ισόβιας κάθειρξης ως μοναδικής ποινής για μεγάλο αριθμό αδικημάτων», τονίζει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία. «Η επιλογή αυτή απηχεί την κυβερνητική αντίληψη ότι αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας είναι οι χαμηλές απειλούμενες ποινές. Όμως, η αύξηση της εγκληματικότητας δεν οφείλεται στις μειωμένες ποινές, αλλά στην διαρκή οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 10 χρόνια και τη συνακόλουθη διάλυση του κοινωνικού κράτους από τα μνημόνια, που φτωχοποίησαν έναν ολόκληρο λαό, ενώ βλέπουμε καθημερινά πως η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες, συνέβαλαν στην αύξηση της εγκληματικότητας».