Εργατικό κίνημα
Όλοι/ες στην απεργία των νοσοκομείων 1/12

Σε 24ωρη απεργία (7ωρη στάση εργασίας 8πμ-3μμ για την Αττική) κατεβαίνουν την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι/ες των νοσοκομείων ύστερα από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια μέρα προχωρούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Την κινητοποίηση συμπληρώνουν συγκεντρώσεις και δράσεις των σωματείων κατά τόπους σε όλη τη χώρα (Θεσσαλονίκη 8.30πμ στις ΥΠΕ).

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ κορυφώνεται μαζί με το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Τελευταία της επιλογή η εκ νέου αναστολή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία κατά 80%, με υπογραφή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Γκάγκα. Η ίδια αποτυχημένη συνταγή που είχε ακολουθήσει ο Κοντοζαμάνης, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε δομές μια νόσου και εγκαταλείποντας την υπόλοιπη νοσηρότητα είτε στα χέρια της ιδιωτικής υγείας για όποιον έχει να πληρώσει είτε στο... Θεό για όλους τους υπόλοιπους, επαναλαμβάνεται αυτούσια ένα χρόνο μετά. 

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τη Δευτέρα 29/11 παναττική συσκεψη των ΔΣ των Σωματείων στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6) στις 9πμ. Οι προετοιμασίες της όμως έχουν ήδη ξεκινήσει, με το Συντονιστικό Νοσοκομείων να βρίσκεται ξανά στο κέντρο αυτής της προσπάθειας. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριές του μιλούν εδώ για τη σημασία της.


 

Η απεργία της 1ης Δεκέμβρη είναι από τις πιο σημαντικές για το υγειονομικό κίνημα. Συμπυκνώνει όλες τις μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα στα νοσοκομεία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Συμπυκώνει τη μάχη για τις μονιμοποιήσεις των χιλιάδων συμβασιούχων και επικουρικών ενάντια στις απολύσεις και την επιστροφή των εργολάβων. 

Για να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοι/ισσες που βρίσκονται σε αναστολή και η απουσία τους φαίνεται πολύ περισσότερο αυτό το χρονικό διάστημα της νέας έξαρσης της πανδημίας. Για να απαιτήσουμε ξανά μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση. Για να αντιμετωπίσεις την πανδημία δεν φτάνει μόνο το εμβόλιο, χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτές, ΜΕΘ, λεφτά για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεσηκωνόμαστε, τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ξανά το δολοφονικό της πρόσωπο. Οι ανακοινώσεις του υπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τρισάθλιες. Πιο ταξικά εξόφθαλμες δεν γίνεται. Στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι σε αναστολή είναι εκτός συστήματος Υγείας γιατί δήθεν ως ανεμβολίαστοι αποτελούν υγειονομική βόμβα μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά για την αστυνομία ο Σκέρτσος μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι κρίσιμος κρίκος μετάδοσης. Είναι τραγικά αντιεπιστημονικά αυτά που λένε και θα οδηγήσουν περισσότερο κόσμο στο θάνατο.

Άρα μαζικά την 1η Δεκέμβρη συμμετέχουμε στο απεργιακό συλλαλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ και καλούμε να κηρύξει απεργία και η ΟΕΝΓΕ. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα μας σταματήσει με υποσχέσεις για μισό μισθό δώρο τα Χριστούγεννα, είναι γελασμένη. Αν κόπτεται για τους υγειονομικούς, ας μας δώσει αυξήσεις, ας μας βάλει στα ΒΑΕ κι όχι να προσπαθεί να κόψει και το μικρό Ανθυγιεινό Επίδομα που παίρνουμε γιατί είναι δήθεν πολυτέλεια. 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων έχει ήδη ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας. Η προκήρυξη και η αφίσα του κυκλοφορεί σε πολλούς χώρους και με εκτεταμένες περιοδείες συμβάλει στην επιτυχία της. Στο Αγία Όλγα οργανώνουμε μεγάλη εξόρμηση την Πέμπτη και καλούμε όλες τις δυνάμεις στα νοσοκομεία να μπουν σε αυτή τη μάχη.

Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα

Σε αυτό το κύμα της πανδημίας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας. Η λειτουργία των σχολείων, με τους όρους που έχουν ανοίξει, έχει σημάνει πάρα πολλά κρούσματα. Συν ότι τα μεγάλα κενά προσωπικού που ήδη υπήρχαν έχουν γίνει μεγαλύτερα με τις αναστολές εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχουμε εξαντληθεί με την αναστολή των αδειών, ενώ και οι μικροί μας ασθενείς δεν έχουν την περίθαλψη που πρέπει. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στα χειρουγεία των ογκολογικών περιστατικών.

Η πολιτική του Υπουργείου δεν είναι η ενίσχυση, αλλά η διάλυση των παιδιατρικών νοσοκομείων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια παραχώρησης από το Παίδων Πεντέλης μιας έκτασης 850τμ για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων παιδιών. Αντί να αξιοποιούνται άδεια δημόσια κτίρια, να διαμορφώνονται σαν κατάλληλες δομές φιλοξενίας και να στελεχώνονται με το απαραίτητο και εκπαιδευμένο προσωπικό, επιλέγουν να στερούν από τα παιδιατρικά νοσοκομεία χώρους στους οποίους λειτουργούν κρίσιμες κλινικές χωρίς φυσικά να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά τις δομές που έχουν ανάγκη.

Πλέον η προοπτική των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας ξεγελάσει με υποσχέσεις για επιδόματα, όταν έχουμε τόσες ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές. Το Σωματείο μας έχει ήδη κυκλοφορήσει ανακοίνωση για την 1η Δεκέμβρη και ετοιμάζεται να βρεθεί με το πανό του στην πλατεία Μαβίλη. Προσπαθούμε να συντονιστούμε και με το γειτονικό μας νοσοκομείο, το Αγία Σοφία, ώστε να έχουμε κοινή παρουσία.

Μαρία Αλιφιέρη, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων στο Αγλαΐα Κυριακού

Είμαστε στη χειρότερη φάση του τέταρτου κύματος με χιλιάδες κρούσματα, με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ, με κατακόρυφη αύξηση θανάτων. Αλλά η κυβέρνηση καταθέτει έναν προϋπολογισμό που είναι γεμάτος περικοπές και λέει ότι όλα είναι διαχειρίσιμα. Αυτό που βιώνουμε βέβαια είναι ότι ξεκινάμε εφημερίες με καθόλου ή ελάχιστα κρεβάτια που γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες, με ράτζα και με συνθήκες νοσηλείας που είναι τραγικές όχι μόνο για τα κόβιντ περιστατικά αλλά για όλα.

Η απεργία της 1ης Δεκέμβρη είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να γίνουν μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Και βέβαια να γίνει πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, δηλαδή να ενταχτούν οι δομές της στο ΕΣΥ χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες. Είναι ανέκδοτα ότι θα επιτάξουν ιδιώτες γιατρούς. Έχουμε την πικρή εμπειρία του προηγούμενου κύματος που έφεραν γιατρούς πρωτοβάθμιας κύρια περίθαλψης με κάποια ιατρεία στις γειτονιές και τους πέταξαν στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν ιδέα από βαρέως πάσχοντες, από ανθρώπους που χρειάζονται οξυγόνα, ενδοφλέβιες αντιβιώσεις κλπ. Είναι γελοίο, δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα αποδυναμώνει και την πρωτοβάθμια τοπικά που με έναν τρόπο απαλλάσει τα νοσοκομεία από απλές υγειονομικές πράξεις.

Οι 7.000 αναστολές έχουν στερήσει από τα νοσοκομεία όχι μόνο ένα τεράστιο νούμερο εργαζόμενων, αλλά και από την τεράστια εμπειρία τους. Από τον Αύγουστο λένε ότι το προσωπικό αυτό θα αναπληρωθεί και έχουμε φτάσει Νοέμβρη και δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά ακόμα κι αν αύριο αναπληρωνόταν, η εμπειρία που έχουν συνάδελφοι που δούλευαν χρόνια στα νοσοκομεία δεν αναπληρώνεται. Η Υγεία, η ποιοτική, που στόχο έχει να σώσει ανθρώπους, δεν είναι ένα αντικείμενο που γίνεται με τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ». Είναι εμπειρία που κουβαλάει ο κάθε εργαζόμενος και η απουσία όλων αυτών των συναδέλφων φαίνεται σε απίστευτο βαθμό.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων κάνει μεγάλη καμπάνια για την επιτυχία της απεργίας, με εξορμήσεις σε 13 νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο. Παντού καλούμε σε γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, μαζέματα σαν βήματα οργάνωσης της απεργίας. Η σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ στις 29/11 είναι σωστή, αλλά γίνεται μόλις δυο μέρες πριν την απεργία. Θα είμαστε εκεί, αλλά μέχρι τότε δεν αφήνουμε καμιά μέρα χαμένη.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς

Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε την κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων, σαν να μην έχουν μεσολαβήσει σχεδόν δύο χρόνια από την απαρχή αυτής της πανδημίας, χρονικό περιθώριο το οποίο η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της για να στελεχώσει το ΕΣΥ και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Πριν ακόμη μπούμε για τα καλά στο χειμώνα, η εικόνα από τα νοσοκομεία περιλαμβάνει δεκάδες ράτζα στους διαδρόμους, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αύξηση εφημεριών και εξουθενωμένο, μειωμένο προσωπικό λόγω των αναστολών εργασίας. Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, η εντατικοποίηση της εργασίας των δημοσίων κλινικών και νοσοκομείων αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, απουσία προσωπικού, πρωτοβάθμιας υγείας και κοινοτικών δομών. Η ψυχική υγεία "ασθενεί" και οι ιθύνοντες κωφεύουν.

Την 1η Δεκέμβρη όλοι και όλες οι υγειονομικοί πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, η οποία απαριθμεί μέχρι σήμερα χιλιάδες θανάτους και στερεί από τους ανθρώπους, επί της ουσίας, το δικαίωμα στην υγεία.

Μαρία Μπολοβίνα, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός στο Δρομοκαϊτειο