Εργατικό κίνημα
Εμπρός για ΣΣΕ στο Θέατρο

23/11, Διαμαρτυρία στο Υπ. Εργασίας. Φωτό Μάνος Νικολάου

Γενική συνέλευση καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) την Κυριακή 28/11 στις 12μες στο θέατρο Βρετάνια με κεντρικό θέμα τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης στο Ελεύθερο Θέατρο. Εδώ και δύο χρόνια που οι εργάτες της τέχνης κινητοποιούνται απαιτώντας οικονομική στήριξη από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε συνθήκες λοκντάουν στους χώρους Πολιτισμού, αναδείχτηκε η ανάγκη να παλέψουν και ενάντια στην επισφάλεια και τους άθλιους όρους εργασίας που επικρατούσαν στα θέατρα. 

Το αίτημα «Συλλογικές Συμβάσεις παντού», που γράφει στο πανό του το ΣΕΗ, έδινε την απάντηση σε όλα τα ζητήματα που άνοιγαν. Από τις απλήρωτες πρόβες και την απληρωσιά μέχρι τη σεξουαλική κακοποίηση και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Η συνέλευση της Κυριακής είναι η ευκαιρία για να μπουν τα αγωνιστικά βήματα που θα επιβάλουν ότι θα εφαρμοστούν ΣΣΕ παντού, κόντρα στους αντεργατικούς νόμους του Χατζηδάκη και τα σχέδια της κυβέρνησης για πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, θα παρέμβει στη συνέλευση τονίζοντας την απεργιακή κλιμάκωση που χρειάζεται για να φτάσει ο κλάδος σε νίκες.

Ενάντια στον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού πολλών εργατών της Τέχνης και για να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη όσο κρατούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, καλλιτεχνικά σωματεία οργάνωσαν κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 23/11. Παρουσία με πανό είχαν η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ, το ΣΕΧΩΧΟ (χορευτές) και ο ΠΜΣ (μουσικοί).