Εργατικό κίνημα
Σύσκεψη Σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ: Οι Ήρωες της Υγείας παλεύουν για όλους/ες

10/9, Το καραβάνι της Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την ατέλειωτη βαρβαρότητα που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ, μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των υγειονομικών, ακούσαμε στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ με τα Σωματεία Εργαζόμενων στα Νοσοκομεία της Αττικής. Η σύσκεψη έγινε τη Δευτέρα 29/11 ενόψει της απεργίας της 1ης Δεκέμβρη.

Όπως ειπώθηκε, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο και όλα τα εφόδια για την αντιμετώπισή της, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Είχε τη δυνατότητα να πάρει ουσιαστικά μέτρα ιχνηλάτησης και ελέγχου της διασποράς στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και αλλού. Είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ με προσωπικό, με υποδομές, με εξοπλισμό. Είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το εμβόλιο ως όπλο προστασίας του πληθυσμού, οργανώνοντας μια εκστρατεία που να πείθει την κοινωνία για την αναγκαιότητά του, προσφέροντας στον κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη για να αντιμετωπίσει τους όποιους φόβους και δισταγμούς του.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη. Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, η χώρα καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στον πλανήτη. Η διασπορά στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη. Εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ και πολλοί καταλήγουν τελικά διασωληνωμένοι εκτός μονάδων. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ξανά και μετά από κάθε εφημερία έχουν παντού ράντζα σε θαλάμους και διαδρόμους -οι γιατροί στο Αττικό, όπου εντοπίζεται ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα ράντζων, έχουν ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Οι ΜΕΘ λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό -ούτε σε οξυγόνο δεν υπάρχει επάρκεια. Όσο για το εμβόλιο, αυτό εξαντλήθηκε σε τιμωρητικά μέτρα και στην «υποχρεωτικότητα» και μάλιστα σε έναν κλάδο με ποσοστό εμβολιασμού που αγγίζει το 95%.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι επί σχεδόν δυο χρόνια χωρίς άδειες και ρεπό και, πλέον, ξανά με απανωτές βάρδιες και εφημερίες, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης. Με στολές που τις φορά οκτώ και περισσότερες ώρες συνεχόμενα, χωρίς να προλαβαίνει να πάει ούτε στην τουαλέτα και που πια φτάνει ακόμα και να λιποθυμά από την εξάντληση. Είναι και λιγότερο από ποτέ, ό,τι και να λέει ο Πλεύρης. 7.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Οι τρίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των κενών δεν έχουν προχωρήσει καθώς ελάχιστοι επιλέγουν να μπουν στο ΕΣΥ σε αυτές τις συνθήκες και μόνο για τρεις μήνες. 2.000 και περισσότεροι υγειονομικοί θα συνταξιοδοτηθούν φέτος -κάποιοι πρόωρα για να γλυτώσουν από αυτό το βατερλό. 400 υγειονομικοί νοσούν αυτή τη στιγμή από κορονοϊό, παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ανέκδοτο

Όσο για τις προσλήψεις, είναι ανέκδοτο. Όπως ειπώθηκε, όσες μονάδες έχουν ανοίξει τα τελευταία δυο χρόνια είναι με επικουρικό και μετακινούμενο προσωπικό. Από το Μάη του ‘20 για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε 1.000 επιπλέον θέσεις νοσηλευτών/τριών, σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει συσταθεί και προκηρυχθεί ούτε μία.

Όχι μόνο δεν έχει κάνει -και ούτε θα κάνει- προσλήψεις, αλλά μετά τους 7.000 σε αναστολή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Πρώτοι στη λίστα της είναι οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) που κατά κύριο λόγο εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Στη θέση τους ετοιμάζεται να φέρει πανάκριβους εργολάβους.

Ακόμα και εκεί που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί χρήματα, το τίμημα είναι χειρότερες υπηρεσίες και συνθήκες εργασίας. Τα παραδείγματα για τα μαγειρία και την τεχνική υπηρεσία του Ευαγγελισμού που ήρθαν στη σύσκεψη είναι χαρακτηριστικά. Προσωπικό και ασθενείς έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για την εταιρία κέιτεριγκ που έχει αναλάβει το φαγητό για πολύ μικρές μερίδες. Τα 15.000 ευρώ το μήνα που γλυτώνει το νοσοκομείο, προφανώς δεν επιστρέφουν στο σύστημα υγείας. Ενώ ένα νοσοκομείο με έντεκα ορόφους, τρία κτίρια, 1500 κλίνες και 3200 εργαζόμενους, μένει με έναν ηλεκτρολόγο ανά βάρδια από την εργολαβική εταιρία που έχει αναλάβει την τεχνική υπηρεσία -η οποία είχε και απλήρωτους τους εργαζόμενούς της για μήνες το προηγούμενο διάστημα.

Το δρόμο των ΣΟΧ θα πάρουν στη συνέχεια οι επικουρικοί κι όλοι οι συμβασιούχοι. Θα είναι ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα και αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Τα νούμερα είναι εξοργιστικά, πχ 330 στους 1.000 εργαζόμενους στο Λαϊκό, 700 στους 3.200 στον Ευαγγελισμό, απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτή τη στιγμή ότι τα νοσοκομεία δεν πρόκειται να ξαναγίνουν μονοθεματικά όπως στα προηγούμενα κύματα. Όμως, βδομάδες τώρα δεσμεύονται καθημερινά νέες κλινικές και τμήματα και μετατρέπονται σε κόβιντ. Και μόλις πριν μερικές μέρες δόθηκε η εντολή στις Διοικήσεις για αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% με υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα.

Αποκλεισμένοι

Αυτό σημαίνει ότι για ακόμα μια φορά όλοι οι υπόλοποι ασθενείς, ανάμεσά τους καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 132.000 χειρουργεία και 2.055.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία αναβλήθηκαν το 2020. Την ίδια χρονιά, οι θάνατοι από ασθένειες εκτός κόβιντ αυξήθηκαν κατά 5.000 ανθρώπους. Ενώ το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 7.500.

Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων μπορεί να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αδρά. Γιατί ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο ένα μέρος των εξόδων. Και γιατί υπάρχουν οι επιπλέον, οι «κρυφές» χρεώσεις, που απαιτούν οι κλινικάρχες. Για τους ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες, πρόσφυγες, ούτε λόγος. Οι πιο ευάλωτες ομάδες βρίσκονται απλά αποκλεισμένες.

Τα αιτήματα των υγειονομικών για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, χρηματοδότηση του ΕΣΥ αντιμετωπίζονται με απαξίωση από την κυβέρνηση. Αντί για όλα αυτά, ο νέος προϋπολογισμός για το 2022 καταγράφει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ μείον στις δαπάνες για την Υγεία. Ανάλογη τύχη έχουν οι διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση και διπλασιασμό του Ανθυγιεινού Επιδόματος, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.

Κοροϊδία

Η απάντηση της κυβέρνησης στο θέμα των μισθών είναι του τύπου «όποιος δεν γουστάρει να παραιτηθεί». Στο θέμα των ΒΑΕ είναι σιωπή, παρά τη σχετική θετική γνωμοδότηση του πορίσματος Μπεχράκη. Το ίδιο για το Ανθυγιεινό Επίδομα που θέλει να περάσει νέα κατηγοριοποίηση του προσωπικού ώστε να μπορέσει να το πετσοκόψει ή και να αποκλείσει περισσότερα κομμάτια εργαζόμενων από την χορήγησή του (ήδη οι φυσικοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες δεν το δικαιούνται παρότι δουλεύουν στις ίδιες ακριβώς συνθήκες με όλους).

Όσο για το βοήθημα του μισού μισθού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ενόψει Χριστουγέννων, είναι απλά κοροϊδία. Όχι μόνο γιατί δεν πρόκειται για 900 ευρώ όπως διατυμπάνισε ο Μητσοτάκης αλλά πολύ λιγότερα (ο μέσος μισθός των υγειονομικών είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα 900 ευρώ με τους μόνιμους νεοδιόριστους και τους επικουρικούς να μην ξεπερνούν τα 700 με 800 ευρώ). Αλλά και γιατί δυο μέρες μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σκυλακάκης δήλωσε ότι θα δοθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή όσους έχουν επαφή με ασθενείς κόβιντ -μια δήλωση που δεν έχει διαψευστεί μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το τοπίο, 29 υγειονομικοί έχουν πεθάνει από κορονοϊό, εκ των οποίων οι 27 πριν το εμβόλιο. Αλλά, παρά το σχετικό αίτημα, η κυβέρνηση αρνείται να χαρακτηρίσει το θάνατό τους ως εργατικό ατύχημα με τις οικογένειές τους να μην δικαιούνται τίποτα ως αποζημίωση και να βρίσκονται σε απόγνωση. Σε αντίθεση, όπως ειπώθηκε, με άλλες περιπτώσεις πχ με το στρατό που τα παιδιά των νεκρών ακόμα και σε καιρό ειρήνης υιοθετούνται από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρα να προχωρήσει στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Όλη η πολιτική της υπηρετεί αυτό το στόχο, του «νέου ΕΣΥ», μπροστά στον οποίο καμιά ζωή δεν έχει αξία. Μόνο η απεργία της 1η Δεκέμβρη και η κλιμάκωσή της έχει τη δύναμη να την σταματήσει.