Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία 1 Δεκέμβρη και κλιμάκωση

11/11, Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Φωτό: Λένα Βερδέ

Στον απεργιακό δρόμο επιμένουν οι υγειονομικοί της χώρας ενάντια στη συνεχιζόμενη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη, με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, απεργούν και διαδηλώνουν στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα, στις 10.30πμ έξω από τις ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη και σε κατά τόπους συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις.

Η διαδήλωση της Αθήνας θα βαδίσει στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αναδείξει τα αιτήματα των υγειονομικών για προσλήψεις, αυξήσεις, ένταξη στα ΒΑΕ και μια σειρά ακόμα διεκδικήσεις. Έχει επιπλέον το χαρακτήρα της πρώτης αντίδρασης απέναντι στον προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε με νέες εξοργιστικές περικοπές στις δαπάνες της Υγείας.

Όμως δεν θα σταματήσει εκεί. Μετά από πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ με τα σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα, και μέσα από όλη τη συζήτηση με παρεμβάσεις μιας σειράς συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών, αποφασίστηκε ότι η πορεία θα συνεχίσει μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Για να απαιτήσει από τον Πλεύρη την άμεση επιστροφή των 7.000 εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και την άμεση παράταση όλων των συμβάσεων που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους με προοπτική τη μετατροπή τους σε αορίστου.

Οι αναστολές εργασίας έχουν τσακίσει τα νοσοκομεία. Ήδη υποστελεχωμένα με δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις για δεκαετίες κενές, βρέθηκαν μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας να έχουν αποψιλωθεί ακόμα περισσότερο λόγω του κατάπτυστου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όλοι οι υγειονομικοί και τα συνδικάτα τους απαιτούν την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά με συχνούς ελέγχους και όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα και η περίθαλψη των ασθενών.

Αντίστοιχα απαιτούν την παράταση και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στην επιστροφή των εργολάβων που καραδοκούν σαν τα κοράκια έξω από το ΕΣΥ. Η είσοδός τους στα νοσοκομεία θα κοστίσει εκατομμύρια περισσότερα απ’ ότι κοστίζουν τώρα οι απευθείας συμβάσεις των εργαζόμενων με τα νοσοκομεία. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγρινίου επικοινώνησαν με την Εργατική Αλληλεγγύη και της έστειλαν τα οικονομικά στοιχεία με την ετήσια επιβάρυνση από την παράδοση της καθαριότητας και της φύλαξης σε εργολάβους. Θα ανέλθει στα 200.000 ευρώ. Αν αυτό ισχύει για ένα νοσοκομείο της περιφέρειας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει το φαγοπότι που θα γίνει με τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας.

Ο τοπικός φιλοκυβερνητικός τύπος, όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι, έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον τους. Είτε με ψέματα ότι οι ίδιοι είναι ρουσφετολογικές προσλήψεις με πρόσχημα την πανδημία είτε με την γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν οι ποιοτικές υπηρεσίες και όχι ποιος τις προσφέρει και πόσο κοστίζει, προσπαθεί να τους απομονώσει, να τους συκοφαντήσει και να δικαιολογήσει την επίθεση. Είναι άλλη μια πρόκληση απέναντι σε εργαζόμενους που δουλεύουν πολλά χρόνια στα νοσοκομεία, έχουν μεγάλη εμπειρία στις υπηρεσίες υγείας και αρνούνται να συναινέσουν στο ξεπούλημα για τα κέρδη των εργολάβων.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της απεργίας της 1ης Δεκέμβρη. Με εξορμήσεις, περιοδείες και αφισοκολλήσεις, ξεσηκώνει παντού τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους για να δώσουν μαζικό παρών στις συγκεντρώσεις. «Την περασμένη Πέμπτη κάναμε εξόρμηση στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια γυρίσαμε όλες τις κλινικές, βάλαμε παντού την αφίσα του Συντονιστικού και κάναμε την απεργία γεγονός», μας είπε η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για την οργάνωση της απεργίας στο Κρατικό Νίκαιας. «Οι εργαζόμνεοι μας έλεγαν ότι έχουν μείνει πολύ λίγοι και έχουν εξαντληθεί, ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω όσοι βγήκαν σε αναστολή και ότι με την νέα έξαρση των κρουσμάτων η κατάσταση είναι ξανά τραγική».