Εργατικό κίνημα
“Πρόκληση οι περικοπές στις δαπάνες Υγείας”

11/11, Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Φωτό: Λένα Βερδέ

«Το νοσοκομείο μας έχει βρεθεί με μαζικούς όρους σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ έχει δώσει και τις δικές του μάχες με το Σωματείο του», είπε στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. 

«Έχουμε κινητοποιηθεί για να κερδίσουμε ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στη δουλειά, έχουμε κινητοποιηθεί για να υπερασπιστούμε τον συνδικαλισμό στα νοσοκομεία. Θυμίζω τον πολύμηνο αγώνα που δώσαμε φέτος ενάντια στη μεγάλη επίθεση που δέχτηκε το Σωματείο μας με την δίωξη του προηγούμενου προέδρου μας, του Κώστα Καταραχιά, που η κυβέρνηση προσπάθησε να τον πετάξει έξω από το ΕΣΥ.

Ο νέος μας πρόεδρος είναι επίσης συμβασιούχος, από τον τομέα της καθαριότητας και μαζί δίνουμε τη μάχη για τις παρατάσεις και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων. Ο ίδιος, για να έχουμε μια εικόνα, δουλεύει επί 18 συναπτά έτη στο νοσοκομείο είτε με εργολάβο είτε με αυτές τις ολιγόμηνες συμβάσεις που ανανεώνονται συνεχώς. Είναι πρόκληση να απολυθεί προσωπικό με τόσο μεγάλη εμπειρία για να επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Είναι επίσης πρόκληση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εν μέσω πανδημίας να δέχεται τόσο μεγάλη επίθεση ο προϋπολογισμός της Υγείας. Οι δαπάνες περικόπτονται πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, που προστίθενται στα 550 και πλέον εκατομμύρια που περικόπηκαν από τον περσινό. Κι αυτά, την ίδια ώρα που καλοσωρίζουν τα νέα περιπολικά και εγκαινιάζουν νέες μονάδες καταστολής. Αυτά θέλει η κυβέρνηση, καταστολή, μπάτσους και λιγότερη δημόσια Υγεία. Αυτό δείχνει ο νέος προϋπολογισμός.

Πιστεύω ότι πρέπει να βγούμε με προτάσεις από τη σημερινή σύσκεψη. Μία πολύ σημαντική κίνηση είναι να πάρει την πρωτοβουλία η ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν άμεσα γενική απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να την κηρύξουμε μόνοι μας, μπορεί όμως η ΕΕ της Ομοσπονδίας να βγάλει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα για πανεργατική.

Επιθετικά

Χρειάζεται να βγούμε επιθετικά με το αίτημα να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός και συνολικά οι μισθοί τουλάχιστον στα προ μνημονίων επίπεδα. Είναι το ελάχιστο απέναντι στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κάθε υπουργού για βοήθημα μισού μισθού, το οποίο τελικά δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε όλοι, γιατί το μόνο που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να διαιρεί και να διχάζει τους εργαζόμενους. 

Εμείς είμαστε σε ένα νοσοκομείο που, σύμφωνα με τη λογική της, δεν θεωρείται πρώτη γραμμή, παρότι πριν δυο βδομάδες είχαμε τρεις κλινικές κλειστές γιατί είχαν νοσήσει συνάδελφοι, ασθενείς και συνοδοί από κόβιντ. Παρόλα αυτά το βοήθημα παίζεται αν θα το πάρουμε.

Το ίδιο ισχύει με τα ΒΑΕ. Όλοι οι συνάδελφοι είναι σε αναστάτωση γιατί από ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του Ανθυγιεινού Επιδόματος, οι διαρροές τώρα λένε για πετσόκομμα. Αντίστοιχα για τους συναδέλφους ΣΟΧ. Σε 30 μέρες απολύονται. Σε μας είναι 104 εργαζόμενοι. Ο υπουργός είχε πει ότι σε 15 μέρες θα μας απαντούσε αν θα δοθεί έστω η τρίμηνη παράταση μέχρι το Μάρτη που δόθηκε στους επικουρικούς. Η προθεσμία έχει λήξει από την περασμένη Πέμπτη. Η συμμετοχή των συναδέλφων ΣΟΧ στην απεργία της Τετάρτης είναι κρίσιμη. Στον Άγιο Σάββα έχουμε εξασφαλίσει την παρουσία τους έχοντας βγάλει ήδη προσωπικό ασφαλείας.

Από εκεί και πέρα όμως η διαδήλωσή μας δεν πρέπει να σταματήσει στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να συνεχίσει και να βρεθεί στο Υπουργείο Υγείας για να πάρουμε την απάντηση που θέλουμε. Και την τρίμηνη παράταση να την αξιοποιήσουμε για να οργανώσουμε τη μάχη για τη μονιμοποίηση, για να συντονίσουμε τους συναδέλφους σε πανελλαδικό επίπεδο. Χρειάζεται έστω και τις τελευταίες ώρες με επιτροπές αγώνα, με συνελεύσεις, με περιοδείες να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της απεργίας. 

Εμείς φεύγοντας από εδώ έχουμε περιοδεία, κάναμε και την περασμένη Τετάρτη και το ίδιο θα κάνουμε αύριο. Διεκδικούμε τον κάθε συνάδελφο και την κάθε συναδέλφισσα την 1η Δεκέμβρη στο δρόμο. Και να είναι η απαρχή. Από την ίδια μέρα θέλουμε να ανακοινωθεί ένα αγωνιστικό απεργιακό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα».