Εργατικό κίνημα
COSCO: Απεργία 1 και 2/12

5/11, Συνέλευση των Λιμενεργατών της Cosco. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με νέα 48ωρη απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη 1-2 Δεκέμβρη απαντούν οι λιμενεργάτες της COSCO στον εμπαιγμό της εταιρίας για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Η COSCO γονάτισε από την πολυήμερη απεργία τους το προηγούμενο διάστημα και έτρεξε να υποσχεθεί την ικανοποίηση αιτημάτων, την αναγνώριση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ -που οργάνωσε την απεργία- ως αντιπροσωπευτικό και την έναρξη διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση. Έτσι “κέρδισε” τότε την αναστολή της απεργίας και πολύτιμο χρόνο για να στήσει τις εκλογές του εργοδοτικού σωματείου και να πηγαίνει στα δικαστήρια για να κριθεί ποιο σωματείο θα διαπραγματευτεί ΣΣΕ.  

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: «ολοκληρώθηκε πλέον και ο επίλογος της φαρσοκωμωδίας με τίτλο "Εκλογές του Εργοδοτικού Συνδικάτου" που ανέβασε από κοινού η COSCO-PCT, η DPORT και το γνωστό υπουργικό γραφείο της κυβέρνησης. 

Μέσα από ένα όργιο ψυχολογικής βίας και νοθείας με ενορχηστρωτές- εκφραστές τους COSCO/PCT- DPORT και την Κυβέρνηση, με ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία για τις παρανομίες στις αρχαιρεσίες του εργοδοτικού Συνδικάτου, τα τσιράκια της εργοδοσίας.. βαφτίζουν τον εαυτό τους "αντιπροσωπευτικό Συνδικάτο”, για να μπορεί ανενόχλητη η εργοδοσία να συνομιλεί με τον εαυτό της για την ΣΣΕ. Για αυτό τον λόγο η εργοδοσία έτρεξε να κάνει αγωγή κατά του Σωματείου μας που θα κρίνει το ποιος είναι το αντιπροσωπευτικό Σωματείο».

Η απεργία των λιμενεργατών, η συμπαράσταση και ο συντονισμός με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις μεθοδεύσεις της COSCO, τους νόμους του Χατζηδάκη και τα δικαστήρια. Δεν είναι σχήμα θεωρητικό, αλλά η πρόσφατη απεργία εκατοντάδων λιμενεργατών και χιλιάδων συμπαραστατών που για μια βδομάδα πλημμύριζαν τους δρόμους του Πειραιά. Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ είναι τώρα πιο ισχυρό απ’ ότι ήταν πριν ξεκινήσει η νικηφόρα απεργία. Έχουν την αυτοπεποίθηση ότι έχουν στο πλευρό τους όλη την εργατική τάξη. Ο αγώνας τους έγινε σύμβολο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και για τους λιμενεργάτες σε όλο τον κόσμο, που έστελναν αποφάσεις στήριξης και οργάνωναν κινητοποιήσεις συμπαράστασης.

Με την απεργία τους ανέδειξαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σπέρνουν τον θάνατο για τους εργάτες και δεν φέρνουν ανάπτυξη και ευημερία. Οι υποθέσεις εργατικών ατυχημάτων που εργάτες σακατεύονται και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα, είναι όλο και πιο συχνές το τελευταίο διάστημα. Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του λιμενεργάτη της COSCO Δημήτρη Δαγκλή, έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ Πέτρος Γιάμαλης και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, γιατί χάλασαν τα φρένα του συρμού λείανσης της εργολαβικής εταιρίας. 

Εργολάβοι

Πολλοί είναι και οι νεκροί εργάτες από τότε που έχουν αναλάβει οι εργολάβοι στο δίκτυο συντήρησης της ΔΕΔΔΗΕ και σε άλλα έργα κατασκευαστικά ή συντήρησης. Για τα κέρδη των αφεντικών, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, εντατικοποιούν την εργασία σε σημείο εξοντωτικό και δεν συντηρούνται τα μηχανήματα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι κλάδοι βάζουν κεντρικά στα αιτήματά τους τα μέτρα προστασίας, όπως οι διανομείς, και τη λειτουργία επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως στην COSCO και τη ΣΤΑΣΥ. Οι διεκδικήσεις της απεργίας των λιμενεργατών για κατάργηση των κόντρα βαρδιών, για περισσότερους εργάτες ανά πόστα και για Συλλογικές Συμβάσεις, που θα εξασφαλίζουν τα εργατικά δικαιώματα, είναι όχι μόνο δίκαια, αλλά και αναγκαία για να μην υπάρξουν και άλλοι νεκροί. 

Δίπλα σε αυτές τις διεκδικήσεις, χρειάζεται να ανοίξει από παντού η μάχη για να φύγουν οι εργολάβοι. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης: «Είναι ώρα να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το αίτημα για Κρατικοποίηση της Cosco χωρίς αποζημίωση στα αρπακτικά της αγοράς που δολοφονούν τους εργάτες για τα κέρδη τους. Να απαιτήσουμε Λιμάνι Δημόσιο με έλεγχο των εργατών. Να μην περάσει το Master Plan της Cosco. Με τη νέα 48ωρη απεργία μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που μαζί με το εργοδοτικό σωματείο θέλουν να πνίξουν τον αγώνα. Είναι ανάγκη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να προχωρήσει σε Παμπειραική απεργία μαζί με όλα τα σωματεία στο πλευρό τους. Για να νικήσουν οι εργάτες παντού».