Εργατικό κίνημα
Συνέλευση του ΣΕΗ 28/11

15/4, Kινητοποίηση καλλιτεχνών

Την κατεύθυνση απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, η γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή 28/11 στο θέατρο Βρετάνια. 

Επίσης, ψηφίστηκε η διαγραφή μέλους του Σωματείου που άσκησε σεξιστική βία, ενώ υιοθετήθηκε ψήφισμα ενάντια στον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από τους χώρους του Πολιτισμού και τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στη συνέλευση από τη μεριά της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών τον λόγο πήρε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος. Τόνισε τη σημασία να υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο, καθώς οι ηθοποιοί είναι εντελώς εξαρτημένοι από τον εργοδότη που μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα, από τον μισθό μέχρι πού, πώς και πότε θα παίξουν. Μια ΣΣΕ, που όπως είπε, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα τηρείται, δεν αρκεί να υπάρχει. Επισήμανε ότι τα ένσημα είναι απαραίτητα ως το μόνο αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος είναι ηθοποιός και παίζει κάπου. 

Έφερε ως παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ίδιοι τις απεργίες στην COSCO και την efood για την αντίσταση και κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης στους μικρούς θιάσους που είναι αναγκαίοι για να παράγεται καλλιτεχνικό έργο και δίνουν δουλειά σε πολλούς ηθοποιούς, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τηρήσουν τις ΣΣΕ και να καλύψουν τα έξοδά τους.

Για να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω ο Αλ. Μαρτζούκος πρότεινε να αποφασιστεί 24ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και σε περίπτωση που δεν κερδίσουν ΣΣΕ να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, περίοδος κρίσιμη για τους εργοδότες στον Πολιτισμό. Κάλεσε, τέλος, σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων στις 1/12 «για να σταθούμε στο πλευρό των υπόλοιπων εργαζόμενων όπως μας συμπαραστάθηκαν και αυτοί όταν βγήκαμε στους δρόμους», όπως είπε.