Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα σωματεία

Πολυτεχνείο 2021, Πανό της ΕΛΜΕ Χανίων

Μισθωτοί Τεχνικοί

Εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 28-30 Νοέμβρη για την ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν μετά την έκδοση αυτού του φύλλου της εφημερίδας.

Ο Δημήτρης Τσώλης, προγραμματιστής, υποψήφιος στο ΣΜΤ με την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

"Μέσα στην πανδημία πολλές εταιρίες πληροφορικής, αλλά και στον κλάδο των μηχανικών και των τεχνικών ευρύτερα, ανέπτυξαν κέρδη και διεύρυναν τον κύκλο των εργασιών τους. Δεν συνέβη το ίδιο στα δικαιώματα και τις αποδοχές μας. Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες έπαιξαν κομβικό ρόλο για να μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσα στις νέες συνθήκες. Παρ' όλα αυτά έγιναν απολύσεις -και μάλιστα μαζικές σε κάποιες εταιρίες, όπως taxibeat και blueground-, αυξήθηκαν τα ωράρια και οι απλήρωτες υπερωρίες, οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ με την τηλε-εργασία που πήρε νέες μεγάλες διαστάσεις προσπαθούν να σπάσουν τη συλλογικότητα μας και να διαλύσουν κάθε έννοια ωραρίου. 

Η κυβέρνηση είναι ενορχηστρωτής αυτών των επιθέσεων, ψηφίζοντας αντεργατικούς νόμους, όπως του Χατζηδάκη. Όχι μόνο για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο, αλλά και για να σταματήσουν τους αγώνες μας. Παρ' όλα αυτά, αντί για καταστολή των αγώνων και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, βλέπουμε αγώνες να φουντώνουν, να μαζικοποιούνται εργατικά σωματεία ή να φτιάχνονται νέα και να κερδίζουν. 

Μια δυνατή Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών σε ένα ακόμα πιο μαζικό σωματείο σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για έναν απεργιακό αγώνα με κέντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που εφαρμόζονται παντού, με αυξήσεις και ανθρώπινα ωράρια σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Και για τον συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να τσακίσουμε την κυβέρνηση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, των Χατζηδάκηδων, του σεξισμού και των απολύσεων”.


ΥΠ.ΑΝ

Επιτυχία για την Συσπείρωση Εργαζομένων (στην οποία συμμετέχει η Εργατική Αλληλεγγύη) στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων στις Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας και Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών. 

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μικρή μείωση συμμετοχής (κύρια εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και απολύσεων των έκτακτων πτυχιούχων ΟΑΕΔ που είχαν γραφτεί στο σωματείο), η Συσπείρωση κατέγραψε αύξηση σε ψήφους και έδρες τόσο στο ΔΣ όσο και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία (ΟΣΥΒΕΤ). Η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) είχε μείωση, ενώ ούτε η ΔΑΚΕ, ούτε η ΑΕΚ (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) μπόρεσαν τελικά να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών (σε παρένθεση τα αποτελέσματα πριν δυόμισι χρόνια): 

Για το ΔΣ του Συλλόγου: Ψήφισαν 160 (179), ΑΣΕ 

(ΠΑΜΕ) 89 (95) και 4 (4) έδρες, Συσπείρωση Εργαζομένων 63 (57) και 3 (2) έδρες. Για την Ομοσπονδία: ΑΣΕ 86 (105) και 9 αντιπροσώπους, Συσπείρωση 64 (46) και 7 αντιπροσώπους.


ΕΛΜΕ Χανιά

Eκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων γίνονται την 1η του Δεκέμβρη στο 2ο ΓΕΛ Χανίων (2μμ-8μμ).

Με στόχο «ένα σωματείο που ενώνει, σκέφτεται, αγωνίζεται» συμμετέχει στις εκλογές η Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις) παλεύοντας για: Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, Μόνιμη Σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς, αυξήσεις στους μισθούς, να μην περάσει η αξιολόγηση, να παρθούν τώρα μέτρα στα σχολεία-όχι στις συγχωνεύσεις, να ανατραπούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ο νόμος Χατζηδάκη - κάτω τα χέρια από τις γενικές συνελεύσεις, τα σωματεία, την απεργία.

Υποψήφιοι με την Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις) για το ΔΣ της ΕΛΜΕ είναι οι: Σοφία Γεωργοκώστα, Μανώλης Γιακουμάκης, Αναστασία Δούφλια, Δώρα Κιντή, Μαρία Μαραγκουδάκη, Φώτης Μπιχάκης, Γιώργος Μουχτάρης, Βασιλική Πανδή, Παναγιώτης Πανούλας, Θεοχάρης Σιδεράς, Μιράντα Σκυλουράκη, Κωνσταντίνα Χαριτάκη και υποψήφιος για την εξελεγκτική επιτροπή ο Βαγγέλης Βλησίδης.


ΕΔΟΕΑΠ

Κάλεσμα μάχης για την προστασία της κοινωνικής δημόσιας δωρεάν ασφάλισης, απευθύνει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ, το επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει: «Δέκα από τα 11 μέλη του ΔΣ εκλέχθηκαν από το “ενιαίο” ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι παραταξιακές δυνάμεις στον δημοσιογραφικό κλάδο, οι οποίες πρόσκεινται συνδικαλιστικά-πολιτικά στα δυο κόμματα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με 10 υποψηφίους -όσοι και οι σταυροί προτίμησης για τις θέσεις στο ΔΣ ώστε να επιτευχθεί η πλήρης χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας. Η “συγκυβέρνηση” στη διοίκηση του Οργανισμού από το 2017 που μετέτρεψε με πραξικοπηματικό τρόπο τον ΕΔΟΕΑΠ, από Οργανισμό ασφάλισης, επικούρισης και αλληλεγγύης με ενεργούς ασφαλισμένους- μετόχους, σε Ταμείο παθητικών ασφαλισμένων, επιχειρείται να ολοκληρωθεί με τη νέα διοίκηση...

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” ως σχήμα του πανελλαδικού “Μετώπου για την Ανατροπή στα ΜΜΕ”, έδωσε την εκλογική μάχη και κέρδισε μια σημαντική θέση στη μαχητική αντιπολίτευση για την επόμενη ημέρα του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στα εκλογικά αποτελέσματα με την αύξηση των ψήφων στήριξης που πήραν οι υποψήφιοί μας... 

Σε αυτές τις εκλογές κυριάρχησαν και επιβεβαιώθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου και ποδηγέτησης των ενεργών συνδικαλιστικών διαδικασιών: 

- Με τη συνειδητή επιλογή εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη για στήσιμο ηλεκτρονικής κάλπης, “ανοιχτής” σε πιέσεις και επιρροές μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

- Με τη διαγραφή “ανεπιθύμητων” ανέργων στους οποίους εγκληματικά και με δόλο έκλεισαν την ασφαλιστική μερίδα και τους άφησαν ανασφάλιστους, ακόμα και σε υποψήφιους του “Μετώπου”. 

- Με την επιβολή κομματικής γραμμής, με πιέσεις, ρουσφετολογικές υποσχέσεις…

Σε αυτό το ασφυκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργοδοτικού-γραφειοκρατικού-κομματικού μηχανισμού, η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έδωσε τη μάχη της. Οι αριθμοί των ψήφων -4.100 στην ηλεκτρονική κάλπη, 2.517 δια ζώσης- καταδεικνύουν πως η ενεργή συμμετοχή των ασφαλισμένων παραμένει “ζωντανή” και αρνείται το καθεστώς της παθητικής ανάθεσης».