Καταστολή
Μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο του Αλέξη

6/12, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, για τη συμπλήρωση 13 χρόνων από την εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τους μπάτσους Κορκονέα και Σαραλιώτη. Ένα χρόνο μετά την περσινή απαγόρευση των διαδηλώσεων και τις μαζικές προσαγωγές των αγωνιστών/τριών που έσπασαν τις απαγορεύσεις, οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο, γέμισαν από εργαζόμενους και νεολαία που βάδισαν με συνθήματα ενάντια στην καταστολή και την αστυνομική βία. 

Στην Αθήνα έγιναν δύο διαδηλώσεις, μία το πρωί με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και μαθητικών πρωτοβουλιών και μία το απόγευμα όπου συμμετείχαν πλήθος οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι πορείες δεν ήταν επετειακές. Με τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές τίμησαν όλα τα θύματα της αστυνομίας με πιο πρόσφατο τον Νίκο Σαμπάνη, απαιτώντας δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα αναβίωσαν όλα τα συνθήματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, τα οποία ακούγονταν λες και είχαν γραφτεί για τη σημερινή κατάσταση: «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες – αυτής της κυβέρνησης τελειώνουνε οι μέρες», «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων», «Η αστυνομία δολοφονεί – εδώ και τώρα να αφοπλιστεί», «Ρατσισμός, λιτότητα, τρομοκρατία – κάτω η Νέα Δημοκρατία» κ.α. Δυναμικό παρών έδωσαν και στις δύο διαδηλώσεις οι σύντροφοι/ισσες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και οι αγωνιστές/τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στη Θεσσαλονίκη «εκατοντάδες διαδήλωσαν και στην απογευματινή πορεία, 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. "Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ετουτης της κυβέρνησης τελειώνουμε οι μέρες!" θύμιζαν με τα συνθήματα τους οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ, ενώ το σύνθημα "Κουμής-Κανελλοπούλου-Σαμπάνης-Καλτεζάς-Αλέξης Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ." ακούστηκε ξανά και ξανά» σημειώνουν οι σύντροφοι/ισσες από την Εργατική Αλληλεγγύη της Θεσσαλονίκης. 

Μεγάλη ήταν η διαδήλωση και στο Βόλο. «"Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δε θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη" φωνάξαμε όταν σταματήσαμε κάτω από το σπίτι του Βασίλη Μάγγου. Και από τον Καλτεζά μέχρι τη ρατσιστική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη η πορεία θύμισε τις δολοφονίες της αστυνομίας. Το "να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που δολοφονεί" είναι επίκαιρο και αναγκαίο», τονίζουν οι σύντροφοι/ισσες από το ΣΕΚ του Βόλου.

Μαζική η διαδήλωση και στα Χανιά. Ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος του ΣΕΠΕ Χανίων και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά, θυμίζει το περσινό όργιο καταστολής και σχολιάζει: «Ένα χρόνο μετά εμείς είμαστε ακόμη εδώ. Ο Χρυσοχοΐδης αφού κατόρθωσε το καλοκαίρι που πέρασε ν' αφήσει τη μισή Ελλάδα να καεί, μας άδειασε τη γωνιά και βρίσκεται σπίτι του. 

Εμείς είμαστε εδώ, στους ίδιους δρόμους, για να εξασφαλίσουμε ότι σε κάθε σημείο η πολιτική της κυβέρνησης θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η περσινή της προσπάθεια και για να εξασφαλίσουμε ότι πολύ γρήγορα αυτή η άθλια κυβέρνηση θα αποτελεί και αυτή παρελθόν».