Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Αγώνας για μονιμοποιήσεις

Από την αρχή της πανδημίας, στην προσπάθειά της να καλύψει ανάγκες σε επίπεδο προσωπικού, η ΕΕ συγχρηματοδοτεί προσλήψεις για την αντιμετώπισή της. Στην Ελλάδα, μια χώρα που τα επίπεδα ανεργίας είναι κατά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Οκτώβριος 2021 πάνω από 13%, πηγή: ΕΛΣΤΑΤ), η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το κονδύλι, τουλάχιστον στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να μπαλώσει “τρύπες”. Οι τεράστιες ανάγκες, που υπήρχαν πριν την πανδημία, για μόνιμο προσωπικό σε κάθε υπηρεσία των δήμων (καθαριότητα, επιστασία, πρόνοια κτλ) τώρα καλύπτονται -εν μέρει- από το κονδύλι Covid-19.

Πλησιάζουμε στο τέλος του 2021 και οι συμβάσεις των εργαζόμενων φτάνουν στο τέλος τους (31/12 λήγουν). Ακόμα και με τις προσλήψεις με κονδύλι Covid-19 δεν καλύπτονται οι ανάγκες των δήμων. Με την λήξη των συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας (ΟΑΕΔ) τον Οκτώβρη ξεκίνησαν οι πρώτες απώλειες, με την λήξη των συμβάσεων Covid-19 ανοίγει ο δρόμος για τους εργολαβικούς στους δήμους, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στην ατζέντα τους. Χαμηλότεροι μισθοί, χωρίς υπερωρίες και με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Τα σωματεία πρέπει να ηγηθούν σε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα και όχι μόνο στον δικαστικό. Μετά από αρκετές δικαστικές διαμάχες, δικαστικά έξοδα (450 ευρώ περίπου), ψυχοφθόρες διαδικασίες και αν σου τύχει “καλός” δικαστής, προσδοκάς με σκυμμένο το κεφάλι μια παράταση, αλλιώς σε πετάνε στον κάλαθο των ανέργων. Να συσπειρωθούμε στα σωματεία ενωμένοι ενάντια στη κυβέρνηση και το σύστημα που εκπροσωπεί, για να κρατήσουμε τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και μετά να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν με τ’ αντεργατικά τους νομοσχέδια.

Θόδωρος Λυκογιαννάκης, 
συμβασιούχος με σύμβαση covid-19 στον δήμο Βριλησσίων

Έλενα Βενιζέλου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση καλεί την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη στη 1μμ η Επιτροπή Αγώνα του Έλενα Βενιζέλου. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην απόλυση 17 εργαζόμενων με συμβάσεις μέσω ΕΟΔΥ που λήγουν 31 Δεκέμβρη. Πρόκειται για νοσηλευτές, γιατρούς, διερμηνείς κλπ που στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου -ειδικά οι τελευταίοι είναι αναντικατάστατοι για την επικοινωνία με τις μετανάστριες και προσφύγισσες που το επισκέπτονται. Η επίθεση είναι πανελλαδική, καθώς σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν εργαζόμενοι/ες με το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΟΔΥ και αντιμετωπίζουν σε λίγες μέρες την απειλή της απόλυσης.