Εργατικό κίνημα
Ξενοδοχεία: STOP στις απολύσεις

20/12, Υπουργείο Εργασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Melia τη Δευτέρα 20/12 για να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι.

Μαζί τους βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και η αντικαπιταλιστική κίνηση στον κλάδο, Καμαριέρα, η οποία βάζει το αίτημα της απαγόρευσης των απολύσεων. Μετά την επιμονή της διοίκησης του ξενοδοχείου να συνεχίσει τις απολύσεις, η συγκέντρωση συνεχίστηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Η Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων του ξενοδοχείου αναφέρει ότι:

«Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συνεργασία που δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους από απολύσεις, η διοίκηση του ξενοδοχείου προχώρησε σε απολύσεις δύο συναδέλφων και συνεχίζει να καλεί τους επόμενους σαν να μας θεωρούν προϊόντα με ημερομηνία λήξης… Η εταιρία επικαλείται “πτώση της δουλειάς λόγω της πανδημίας”, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει στους ξενοδόχους μια σειρά προνόμια όπως το πρόγραμμα Συνεργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από μεγάλο μέρος του μισθού μας και τους καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών».

Στον αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Χίλτον, που σταματάει τη λειτουργία του μέχρι το 2024 λόγω “ανακαίνισης”. Στην πραγματικότητα η ιδιοκτήτρια εταιρία κατασκευάζει πολυτελείς κατοικίες στα ρετιρέ(!) και αρνείται να δεσμευτεί για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζόμενων για όσο θα κρατήσει η «ανακαίνιση». Αντιμέτωποι με τις απολύσεις, με δικαιολογία την αναδιάρθρωση του προσωπικού, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Κάραβελ. 


Συνέδριο ΠΟΕΕΤ

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 15/12 οι διεργασίες του 53ου Συνεδρίου της ΠΟΕΕΤ. Στη διαδικασία για πρώτη φορά συμμετείχε η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ με έναν σύνεδρο, η Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα με αθροιστικά δυο. Κάναμε την προσπάθεια και τις δυο μέρες να πολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση και τη δράση των συνέδρων. Αναδείξαμε τις μεγάλες μάχες που έδωσε ο κόσμος του κλάδου στα ξενοδοχεία, τα επισιτιστικά καταστήματα, τους διανομείς που πέτυχαν νίκες, εντός και εκτός καραντίνας.

Τοποθετηθήκαμε προβάλλοντας ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου όπως φαινόταν να κηρύσσεται από την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Επιμείναμε ότι το συνέδριο δεν γίνεται να λήξει χωρίς μια κουβέντα για τον προϋπολογισμό του 2022 που ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή για αυξήσεις στις συμβάσεις. Αυτές οι δυο προτάσεις μας παρότι έγιναν από κοινού και με άλλους/ες συνέδρους της Αριστεράς δεν βρήκαν αντίκρισμα συνολικά στο Προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Οι ίδιες οι νίκες στα επιδόματα ή την efood έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης της πατρότητάς τους, υπονομεύοντας την ρόλο της τεράστιας συμμετοχής συναδέλφων στη σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. 

Με αυτή την παρακαταθήκη κάναμε και πρόταση για ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις κάλπες για το νέο ΔΣ και τα όργανα μας. Καρπός αυτών ήταν η κατάθεση του ψηφοδελτίου Λάντζα-Καμαριέρα, μια πρόταση κοινού βηματισμού που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και πήρε πρώτη φορά μορφή.

Συνεχίσαμε άμεσα τη δράση μας ενάντια στον προϋπολογισμό του 2022 με την απεργιακή 16 Δεκέμβρη. Κλιμακώνουμε για συμβάσεις με αυξήσεις, για δυνατό σωματείο στην efood, για μαζικό κίνημα στον τουρισμό και επισιτισμό.

Καμαριέρα,
δίκτυο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον Επισιτισμό-Τουρισμό