Εργατικό κίνημα
Η μάχη του προϋπολογισμού: “Σπάμε στην πράξη την αδράνεια”

Αθήνα 16 Δεκέμβρη. Απεργία από τα κάτω ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απεργιακή απάντηση στο νέο προϋπολογισμό-σφαγείο έδωσαν την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη πρωτοβάθμια σωματεία από μια σειρά εργατικούς χώρους και κλάδους μαζί με φοιτητές/ τριες, μαθητές/ τριες και οργανώσεις της Αριστεράς. Κόντρα στις νέες άγριες περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση και όλες τις κοινωνικές δαπάνες, εργαζόμενοι/ες και νεολαία συγκεντρώθηκαν απεργιακά το μεσημέρι στην πλατεία Κλαθμώνος και βάδισαν στη Βουλή βροντοφώναζοντας «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι απεργοί».

Στο κέντρο της κινητοποίησης βρίσκονταν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της. Το κάλεσμά τους, όπως και άλλων δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για πανεργατική απεργία ενάντια στο νέο προϋπολογισμό δεν έγινε δεκτό από τις ηγεσίες των συνδικάτων, αλλά στηρίχτηκε από δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της βάσης που κέρδισαν τα σωματεία τους με στάσεις εργασίας και συμμετοχή στη διαδήλωση.

Η παρουσία των υγειονομικών, πίσω από τα πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και των Επιτροπών Αγώνα σε ΓΝΑ Γεννηματάς και Έλενα Βενιζέλου, έδωσε τον τόνο της σύγκρουσης. Μόλις μία ημέρα πριν είχε έρθει η επίσημη επιβεβαίωση μέσα από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ότι χιλιάδες θάνατοι ασθενών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί την περίοδο της πανδημίας όπως απαιτούσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Κι όμως η κυβέρνηση κατέβασε έναν προϋπολογισμό που κόβει ξανά εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες Υγείας.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στην κυβέρνηση που ξανά πετσοκόβει τις δαπάνες Υγείας. Αντί για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, χρηματοδότηση, βρίσκει λεφτά για εργολάβους. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ, στο δρόμο του αγώνα», είπε στο χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση ο Σπύρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου στον Άγιο Σάββα. «Όπως πέρσι τέτοιο καιρό, εν μέσω απαγορεύσεων και σκληρής καταστολής από την κυβέρνηση δώσαμε απεργιακή απάντηση από τα κάτω, έτσι και φέτος είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την οργή μας. Θα κλιμακώσουμε και θα αναγκάσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κινητοποιηθούν. Η κυβέρνηση δολοφονεί ανοιχτά και μπορούμε να την τσακίσουμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Στον ίδιο τόνο χαιρέτισαν επίσης ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Κ. Σωτηρίου και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Χρήστος Σόφης, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο Γιώργος Προυσαλίδης, από το ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Αντίστοιχη σημασία είχε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με τα πανό των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Σωτηρίου», για να μην περάσουν οι περικοπές και όλες οι επιθέσεις στη δημόσια Παιδεία. Αλλά και των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αθήνας που παλεύουν για την επαναπρόσληψή τους, ενάντια στα ρατσιστικά κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση τις πέταξε στο δρόμο μετά από δεκαετίες δουλειάς.

«Τα σχολεία μας είναι απροστάτευτα, δεν είναι ασφαλή, έχουν ανοίξει χωρίς τα μέτρα που έχουμε ζητήσει», μας είπε η Τατιάνα Χαλικιά, από τον Αριστοτέλη. «Τα παιδιά συνεχώς αρρωσταίνουν όπως και οι συνάδελφοι. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας εμφύλιος ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Δυστυχώς οι συνάδελφοί μας πληρώνουν 80 ευρώ από τον ήδη κουτσουρεμένο μισθό τους για ράπιντ, σαν τιμωρία. Επίσης με την αξιολόγηση προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τα σχολεία. Και τώρα ψηφίζουν ένα προϋπολογισμό που δεν φροντίζει για την Υγεία και την Παιδεία. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Το εργατικό κίνημα δεν έχει απαντήσει στην επίθεση που έχει δεχτεί. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι ανύπαρκτες. Η ΔΟΕ μετά τη μεγάλη απεργία στις 11 Οκτώβρη χάθηκε και προσπαθεί με γραφειοκρατικοιύς τρόπους να παλέψει την ιδιωτικοποίηση. Διεκδικούμε από τα συνδικάτα πραγματικούς αγώνες απεργιακούς».

«Τη δουλειά μας πίσω»

«Η κυβέρνηση μάς έχει απολύσει», μας είπε η Σοφία, από τις μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες. «Ζητάμε τη δουλειά μας πίσω. Είμαστε δυο χρόνια που παλεύουμε για να μας κάνουν μόνιμες στη δουλειά. Πέρσι μας πήραν Δεκέμβριο. Φέτος καθόλου. Θέλουμε να δουλεύουμε όπως όλος ο κόσμος. Δεν είμαστε ξένοι, είμαστε χρόνια εδώ. Εγώ δουλεύω 19 χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν».

Ακολουθούσαν εργαζόμενοι/ες του ΥΠ.ΠΟ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, η αντικαπιταλιστική κίνηση σε επισιτισμό-τουρισμό «Καμαριέρα», το ΣΕΚ στις Σχολές και οι μαθητές/τριες Anticapitalista, ο ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία.

«Θα έπρεπε όλοι να απεργούμε σήμερα ενάντια στον προϋπολογισμό του θανάτου», μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο ΥΠ.ΠΟ. «Κόβει ξανά τόσα εκατομμύρια από την Υγεία. Έπρεπε να έχουμε γενική απεργία των συνδικάτων, να την έχουν εδώ και καιρό κηρύξει και οργανώσει. Δεν περιμένουμε. Συνεχίζουμε».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι συγκροτούμαστε όλοι μαζί για κάτι κοινό, για να δείξουμε ότι μπορούμε με τα δικά μας όπλα, των εργατών, των φοιτητών, όλου του λαού, να διεκδικήσουμε τις αυτονόητες ανάγκες μας», μας είπε η Βασιλιάνα, από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ. «Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί, να συζητάμε και να έχουμε αλληλεγγύη. Στη σχολή γίνονται γενικές συνελεύσεις στα τμήματα και προσπαθούμε να οργανώσουμε τη μάχη για τις ανάγκες του πανεπιστημίου».

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία απέναντι σε αυτή την πολιτική», μας είπε η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Σήμερα το σωματείο μου είναι εδώ με στάση εργασίας για να δηλώσει ότι τα απογευματινά συλλαλητήρια δεν μπορεί να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης στην πολεμική που δέχεται από την κυβέρνηση και τα αφεντικά. Χρειάζεται να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους, ξεκινώντας από το νόμο Χατζηδάκη που από την αρχή του χρόνου θα είναι η λαιμητόμος για κάθε οργανωμένη συνδικαλιστική δράση. Αυτή η σύγκρουση θα κορυφωθεί».

«Ήταν μια πρωτοβουλία από τα κάτω που έσπασε στην πραξη την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον χειρότερο προϋπολογισμό που έχει κατεβάσει κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων αμέσως μετά την κινητοποίηση.

Και συνέχιζε: «Μπροστά μας είναι οι αγώνες για να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική και την ίδια την κυβέρνηση γιατί η δύναμη βρίσκεται στη δική μας μεριά. Βρίσκεται στους εργαζόμενους της efood, της cosco, στους αγωνιζόμενους Υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς. Αυτή η δύναμη είναι που μπορεί να τσακίσει την κυβέρνηση αλλά και την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και σε καλούμε να τη δώσουμε μαζί».


Πρωί-απόγευμα

Η συνέχεια δόθηκε την ίδια μέρα το απόγευμα στην κινητοποίηση των συνδικάτων στο Σύνταγμα.  Από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησαν το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με τα Σωματεία Εργαζόμενων του ΓΝΑ Γεννηματάς και του Άγιου Σάββα. Ακολουθούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της ΣΕΜΦΕ και του Παντείου, η ΟΣΜΕ, το ΜΕΤΑ και αριστερές οργανώσεις.

Έξω από τη Βουλή οι διαδηλωτές/τριες συναντήθηκαν με το ΠΑΜΕ, καθώς και με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία από διάφορους χώρους και φοιτητικούς συλλόγους που βρίσκονταν ήδη εκεί. Οι δυνάμεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και τη δολοφονική πολιτική της, απαιτώντας ταυτόχρονα από τις ηγεσίες των συνδικάτων την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

«Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν περιμέναμε τον Τσιόδρα και τις μελέτες του για να μάθουμε ότι, με την υπάρχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία, οι ασθενείς που διασωληνώνονται δεν έχουν τη φροντίδα που πρέπει, πόσω μάλλον όταν βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση για υποδομές και εξοπλισμό, την απαιτούσαμε από την έναρξη της πανδημίας και πιο πριν ακόμα, με απεργίες και διαδηλώσεις, με συγκεντρώσεις στα προαύλια και το Υπουργείο», μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς.

«Σήμερα ξεκινήσαμε απεργιακά από το πρωί και συνεχίσαμε με συλλαλητήριο το απόγευμα έξω από τη Βουλή. Μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους και νεολαίους απαιτήσαμε λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία και όλες τις ανάγκες μας, ενάντια σε αυτόν τον προϋπολογισμό του θανάτου και της καταστροφής. Κι έτσι θα συνεχίσουμε, στο δρόμο. Η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από μόνη της. Θα τη ρίξουμε. Με τους αγώνες μας».

Κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό έγινε την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη. «Εκατοντάδες μέλη σωματείων από διάφορους χώρους, φοιτητικούς συλλόγους, το ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου», ανέφερε το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. «Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης».


Χανιά

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 16 Δεκέμβρη και στα Χανιά. «Με απόφαση της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Χανίων, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στην Αγορά», μας είπε ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων. «Αν και μικρή σε συμμετοχή, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών στα Χανιά προστέθηκαν στον κατάλογο των πρωτοβάθμιων σωματείων που οργανώνουν την αντίσταση στο σφαγείο του νέου προϋπολογισμού. 

Συνέδεσαν έτσι τους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη συνολικότερη αντίσταση της εργατικής τάξης απέναντι στην κλιμάκωση των κυβερνητικών επιθέσεων με ακόμα πιο βάρβαρους όρους λιτότητας. Σε αυτές τις συνθήκες που και η εκπαίδευση πρόκειται να βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πολύτιμες και ως μέσο πίεσης στις ηγεσίες των Ομοσπονδιών να σταματήσουν να παρέχουν συναίνεση στην κυβέρνηση και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, όπως οφείλουν να πράξουν».

 

Αθήνα 16 Δεκέμβρη. Απεργία από τα κάτω ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Θεσσαλονίκη 16 Δεκέμβρη. Συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη