Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα σωματεία της εκπαίδευσης

ΕΛΜΕ: Μαζική στροφή Αριστερά

Συνεχίζεται η άνοδος της αριστεράς, με τεράστια αύξηση των ποσοστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με τις Παρεμβάσεις, και η κατακόρυφη πτώση της ΔΑΚΕ στις εκλογές των εκπαιδευτικών. 

Σύμφωνα με διάγραμμα του Πάνου Ντούλα, καθηγητή σε εσπερινό ΕΠΑΛ, μέχρι τις 17/12 οι έδρες στις ΕΛΜΕ πηγαίνουν ως εξής σε σχέση με το 2019: Παρεμβάσεις παίρνουν 104 έδρες από 84 που είχαν (+20 έδρες), ΠΑΜΕ 78 από 70 (+8), ΣΥΝΕΚ 76 από 70 (+6), ΔΑΚΕ 52 από 76 (-24), ΠΕΚ 21 από 22 (-1), Λοιπά 31 από 39 (-8).  

Στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση (ΑΑΚ), παράταξη των Παρεμβάσεων, εκλέχτηκε με μία έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου μετά από τέσσερα χρόνια που δεν είχε καταφέρει να εκπροσωπείται. «Παρά την πρωτοφανή μεθόδευση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση, που δυσκόλεψε τη συμμετοχή των συναδέλφων, το μήνυμα της κάλπης ήταν η αντίσταση στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και των σωματείων», μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος και υποψήφιος με την ΑΑΚ. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΚΕ πήρε 3 έδρες (190 ψήφοι, -5% σε σχέση με 2019) και από μία οι υπόλοιπες παρατάξεις: Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) (85, -3%), Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) (81, +5,5%), Δημοκρατική Συνεργασία (ΚΙΝΑΛ) (66, +0%), Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις) (54, +2,3%).

Στην Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας οι εκλογές θα γίνουν στις 21/12, ενώ η ΕΛΜΕ Πειραιά προσωράει σε έκτακτη συνέλευση την Τετάρτη 22/12 στις 2μμ, στα σχολεία στην Τζαβέλα και σε εκλογές στις 24/1 του 2022.

Τα αποτελέσματα στις εκλογές στέλνουν το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε διάθεση να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, όπως το έκαναν και με την συγκλονιστική απεργία τον Οκτώβρη. Η Αριστερά χρειάζεται να ακούσει καθαρά αυτό το μήνυμα και να οργανώσει τώρα την απεργιακή κλιμάκωση. Για αυτήν την προοπτική παλεύουν οι εκπαιδευτικοί του αντικαπιταλιστικού δικτύου «η Τάξη μας», που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις.  


ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης 

Μετά από μία μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ο σύλλογος έκτακτου προσωπικού του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. Μέσα σε ένα σύνολο 52 εγγεγραμμένων μελών, έλαβα 22 ψήφους και ήρθα πρώτος μεταξύ των επτά υποψηφίων για το Δ.Σ. Το γεγονός ότι οι εκλογές στο χώρο μας γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν εμπόδισε καθόλου τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αναγνωρίσουν την πολιτική δουλειά που έχει γίνει στο χώρο όλο το προηγούμενο διάστημα η οποία τους έφερε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και ζωντάνεψε την εμπιστοσύνη τους ως μία αριστερή φωνή που παλεύει ανοιχτά για τα αιτήματα του χώρου απέναντι στη γραφειοκρατία των από τα πάνω. Η επιτυχία αυτή είναι σίγουρο ότι συνδέεται και με τις ανοιχτές απεργιακές μάχες που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά ενάντια στον νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την ψήφιση του περσινού προϋπολογισμού καθώς και την κατάργηση του 8ωρου. Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Nίκος Κοκκίνης,
εκπαιδευτικός