Εργατικό κίνημα
Παν-καλλιτεχνική διαδήλωση 10/1

Αθήνα, 4/3/2021, Κινητοποίηση των καλλιτεχνών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μεγάλη παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση καλούν τα σωματεία των εργατών της Τέχνης τη Δευτέρα 10 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με πορεία προς το Σύνταγμα. Προηγήθηκαν μέσα στις γιορτές κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας, με τους καλλιτέχνες να τραγουδούν τα δικά τους κάλαντα στον Χατζηδάκη. Αντιδρούν καθώς οι επιπτώσεις του νέου σφοδρότερου κύματος της πανδημίας είναι τεράστιες, με δεκάδες παραγωγές να κατεβάζουν ρολά λόγω κρουσμάτων, ενώ η κυβέρνηση από τη μία αφήνει κανονικά να λειτουργούν τα θέατρα και οι χώροι Πολιτισμού από την άλλη χωρίς καμία στήριξη σε περίπτωση λουκέτου. 

Τα καλλιτεχνικά σωματεία διεκδικούν επιδόματα για όλους και όλες ενάντια στους αποκλεισμούς μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών, δυνατότητα να μπαίνουν οι χώροι με κρούσματα σε καθεστώς αναστολής ώστε να καλύπτονται οι εργαζόμενοι και μέτρα για τη δημόσια Υγεία, όπως δωρεάν μοριακά και ράπιντ τεστ, ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη της ιδιωτικής Υγείας και μέτρα για τα ΜΜΜ. Κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και για μετακύληση όλου του κόστους της τήρησης των υγειονομικών μέτρων στον ίδιο τον κόσμο.

Οι εργάτες της Τέχνης δεν είναι ο μόνος κλάδος που χτυπιέται βάναυσα μέσα στην πανδημία. Στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον αέρα, αλλά και με τεράστιες εμπειρίες το τελευταίο διάστημα. Ο συντονισμός τους θα έδινε ώθηση στους αγώνες και των δύο κλάδων. Είναι ευκαιρία η κινητοποίηση στις 10/1 να βάλει την πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και τα αντικαπιταλιστικά σχήματα Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και Καμαριέρα συντονίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό. Ενάντια στην κυβέρνηση που «δίνει ψίχουλα στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους πλούσιους φίλους της. Μια κυβέρνηση που η απάντηση της σε κάθε ζήτημα είναι περισσότεροι μπάτσοι, περισσότερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, χτύπημα εργατικών κατακτήσεων και αντιδραστικοί νόμοι, όπως του Χατζηδάκη», όπως τονίζει η ανακοίνωση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, που καλεί στη συγκέντρωση της 10/1.  

Και συνεχίζει: «Οι εργάτες της Τέχνης, είχαμε πρωταγωνιστήσει πριν ένα χρόνο στο πεδίο των εργατικών κινητοποιήσεων, ανοίγοντας δρόμους για όλους τους εργαζόμενους. Σπάσαμε τις απαγορεύσεις και διεκδικήσαμε. Έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να κάνουμε κάποια σημαντική κινητοποίηση, παρά το ότι τα προβλήματα υπήρχαν, με τα δεκάδες τοπικά λοκντάουν και την έτσι και αλλιώς περιορισμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας που στέρησε μεροκάματο από πολλούς συναδέλφους. 

Μέτρα

Πιάνοντας αυτό το νήμα των αγώνων και κλιμακώνοντας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία από την πανδημία, επιδόματα για όλους τους εργάτες της Τέχνης χωρίς κανέναν αποκλεισμό, που να εξασφαλίζουν ότι θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Και ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε τη σύγκρουση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο που είναι η μεγάλη μάχη μπροστά μας. Γιατί ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση δεν έχει σαν αντίπαλο μονάχα την εργοδοσία, αλλά έχει και την κυβέρνηση που είναι σταθερά στο πλευρό των αφεντικών, ψήφισε πριν λίγους μήνες τους νόμους του Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα των απεργιών. 

Αυτήν την κυβέρνηση και την πολιτική της μπορούμε να την τσακίσουμε γιατί ξέρουμε ότι η δύναμη είναι στη δική μας μεριά, στη μεριά των εργαζόμενων. Όσο και αν τα αφεντικά των ΜΜΕ και η κυβέρνηση προσπαθούν να ζωγραφίσουν μια εικόνα ενός “παντοδύναμου” Μητσοτάκη, ξέρουμε ότι αυτό είναι τελείως ψεύτικο. Είδαμε τους εργαζόμενους της efood να νικάνε στη μάχη τους με την επιχείρηση. Είδαμε τους λιμενεργάτες της COSCO, μετά από 7 μέρες να τσακίζουν μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές. Βλέπουμε τους εργάτες της Υγείας, εδώ και δύο χρόνια να δίνουν όχι μονάχα τη μάχη με την πανδημία, αλλά και τη μάχη για να υπερασπίσουν τη Δημόσια Υγεία που θέλει να διαλύσει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Να γίνουμε κομμάτι αυτού το κινήματος για να νικήσουμε!».