Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Όχι στις απολύσεις

Ανοιχτή σύσκεψη εργαζόμενων στους δήμους οργανώνει το δίκτυο «Σκουπιδιάρα» το Σάββατο 8 Γενάρη στις 2μμ στην Αιόλου 47 (5ος όροφος) με βασικό θέμα τις απολύσεις των χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν ξεκινήσει ήδη και θα ενταθούν τους επόμενους μήνες. Στην ανακοίνωσή του το δίκτυο αναφέρει ότι: 

«Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι Covid έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να σταθεί όρθια η κοινωνία με την πανδημία και τώρα θα τους πετάξουν στην ανεργία. Πλέον είναι πολύ φανερό ότι η δουλειά τους είναι «πάγια και σταθερή» για την στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν για μόνιμο προσωπικό σε κάθε υπηρεσία των δήμων, καθαριότητα, επιστασία, πρόνοια κτλ, που πλέον τώρα καλύπτονται -εν μέρει- από συμβασιούχους  Covid-19. 

Η απόλυση των συμβασιούχων ανοίγει τον δρόμο για να ξεσαλώσουν οι εργολάβοι στους δήμους, που ήδη τρίβουν τα χέρια τους, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στην ατζέντα τους. Δηλαδή χαμηλότεροι μισθοί, χωρίς υπερωρίες και με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Αν σε αυτούς τους χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά, προσθέσουμε και τους χιλιάδες ακόμη συμβασιούχους κάθε είδους που δουλεύουν στους ΟΤΑ και βρίσκονται για χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια, καταλαβαίνουμε ότι η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία αφορά τεράστιο κομμάτι εργαζόμενων στους δήμους. Και σίγουρα αφορά τους μόνιμους συναδέλφους γιατί χωρίς τους συμβασιούχους η εντατικοποίηση της δουλειάς θα είναι μεγαλύτερη, και όταν δίπλα σου δουλεύουν εργαζόμενοι με μισούς μισθούς και μισά δικαιώματα, γρήγορα θα έρθει και η δική σου σειρά να χάσεις δικαιώματα. 

Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Οι υγειονομικοί, με μεγάλους απεργιακούς αγώνες, έχουν καταφέρει να κρατήσουν στη δουλειά, για πάνω από 5 χρόνια, χιλιάδες συμβασιούχους, και συνεχίζουν να αγωνίζονται και σήμερα διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους. Στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουμε κι εμείς. Να συνδεθούμε μαζί τους να προχωρήσουμε σε κοινές κινητοποιήσεις. 

Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε όλους τους δήμους. Τα σωματεία πρέπει να ηγηθούν σε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα και όχι μόνο να στηρίζουν δικαστικές προσφυγές. Είναι λάθος να στηρίζουμε τις ελπίδες χιλιάδων συναδέλφων για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αν σου τύχει “καλός” δικαστής, για να πάρεις μια παράταση. Να συγκροτήσουμε όπου μπορούμε επιτροπές αγώνα και να συσπειρωθούμε στα σωματεία ενωμένοι ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που εκπροσωπεί. Για να αναγκάσουμε και την ηγεσία μας να κινητοποιηθεί, για να κρατήσουμε τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και μετά να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν με τα αντεργατικά τους νομοσχέδια».