Εργατικό κίνημα
Όχι στο κλείσιμο του Παίδων Πεντέλης

10/1, Συγκέντρωση εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης. Φωτό: Λένα Βερδέ

Μαζική συγκέντρωση στην είσοδο του Παίδων Πεντέλης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 10 Γενάρη οι εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της 1ης ΥΠΕ να διακόψουν τις εφημερίες και την τακτική λειτουργία του για να το μετατρέψουν αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο για ένα μήνα. 

Έχοντας στο πλευρό του την ΠΟΕΔΗΝ, συναδέλφους του από κοντινά νοσοκομεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων γονέων της περιοχής και κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύσσωμο το προσωπικό απαίτησε να παρθεί πίσω η απόφαση που στερεί από τους κατοίκους της Αττικής το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία εν μέσω της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας κι ενώ άνοιξαν τα σχολεία.

Στο νοσοκομείο λειτουργούν ήδη 4 εμβολιαστικές γραμμές. «Μπορούμε να απορροφήσουμε κι άλλες μετά από συνεννόηση», δήλωσε η Σταυρούλα Κωσταρίδου, διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας. «Αρκεί να μη σταματήσει η εφημερία του νοσοκομείου. Είναι τραγικό να γίνει αυτό».

«Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε και βοηθήσαμε τα μέγιστα στην εκστρατεία των εμβολιασμών», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Παπαδήμας, παιδίατρος. «Όχι μόνο στην πράξη, γιατί το νοσοκομείο πραγματοποιεί ήδη εμβολιασμούς και υποστηρίζει τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά με καμπάνιες, άρθρα, με καθημερινές ενημερώσεις στις εφημερίδες. Υπάρχουν 50 ειδικευόμενοι. Τα παιδιά αυτά είχαν όνειρα να κάνουν μια καλή εκπαίδευση».

Παρότι η εφημερία του νοσοκομείου την ίδια μέρα τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά μετά από προφορική εντολή, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην απόφασή της καθώς την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, «εστάλη κλιμάκιο της 1ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο και με τη μεζούρα μετράνε την μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο». Όπως ειπώθηκε στη συγκέντρωση, το δημοτικό συμβούλιο Παλλήνης έχει με απόφασή του παραχωρήσει τα δημοτικά ιατρεία του δήμου για να γίνουν εμβολιαστικό κέντρο. Παρότι όμως έχει προωθήσει την απόφασή του κεντρικά στον ΕΟΔΥ, δεν έχει λάβει καμιά απάντηση. 

«Εμείς θα είμαστε εδώ με αγώνες, δεν θα αφήσουμε να κλείσει το νοσοκομείο», δήλωσε ο Ηλίας Λιόλιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. «Ειλικρινά στεναχωριέμαι για τους γονείς που θα έρθουν εδώ και θα αναγκαστούν να πάρουν τα παιδιά τους να πάνε ή στα ιδιωτικά ή στο Γουδί για την ταλαιπωρία. Να πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση την απόφαση που πήρε».

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συμμετέχουμε ενεργά, τόσο σε παιδιά σήμερα όσο και παλιότερα με δυο εμβολιαστικές γραμμές σε ενηλίκους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιλίκας, γιατρός, υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου. «Έχουμε εμβολιάσει πάνω από 35 χιλιάδες ενήλικες και πρόσφατα με τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές γύρω στα 400 με 450 παιδιά. Θέλουμε να εμβολιάσουμε κι άλλα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να σταματήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου. Η συνεργασία του προσωπικού, παρόλο που είναι περιορισμένο, είναι αγαστή. Με την απόφαση αυτή μας περιορίζουν μόνο σε υποχρεώσεις πρωτοβάθμιας».