Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Τέχνης κόντρα στην κυβέρνηση της απάτης

10/1, Αθήνα, Παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαζικά κατέβηκαν στους δρόμους οι εργάτες της Τέχνης στις 10 Γενάρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Βόλο και πολλές άλλες πόλεις με κεντρικό αίτημα την οικονομική στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου. Στην Αθήνα, παρά τη δυνατή βροχή, εκατοντάδες διαδήλωσαν από τα Προπύλαια στη Σταδίου με κατάληξη το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Πολλά σωματεία κατέβηκαν με τα πανό τους, όπως ΠΟΘΑ, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σωματεία τεχνικών - ΕΤΕΚΤΟΤ και ΣΤΑΖΟΕ, ΣΕΧΩΧΟ, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, κά. Εκτός από τα συνθήματα, δεν έλειψε και η μουσική σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών συμμετείχε με το πανό «Επίδομα για όλους τους εργάτες της Τέχνης – η Τέχνη δεν είναι εμπόρευμα».

10/1, Βόλος. Φωτό: ΣΕΚ Βόλου

«Είναι πολύ μεγάλη η κινητοποίηση σήμερα τηρουμένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών», μας είπε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, ηθοποιός. «Πάρα πολλοί καλλιτέχνες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και παραστάσεις κατεβαίνουν. Και η κυβέρνηση αντί να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης, προσπαθεί να μας αφαιρέσει κι αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις μας. Σήμερα φαίνεται ότι αυτό το κίνημα ξαναφουντώνει και διεκδικεί όχι μόνο επιδόματα, αλλά και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς ως Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών επιμένουμε ότι μπορούμε και χρειάζεται να κλιμακώσουμε με απεργία για να επιτύχουμε αυτά που θέλουμε. Ζητάμε επίσης να οριστεί γενική συνέλευση στο ΣΕΗ και να παρθεί απόφαση για απεργία και συντονισμό με άλλους κλάδους, όπως ο Επισιτισμός, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί».

«Ο κλάδος ήταν πληττόμενος και παραμένει πληττόμενος», δηλώνει η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΠΟΘΑ. «Η κυβέρνηση έχει δώσει τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι τον Ιούλιο. Έκτοτε και τοπικά λοκντάουν είχαμε και βέβαια μία τρομερή δυσκολία να λειτουργήσουμε ο κλάδος με όλα αυτά που συμβαίνουν. Ένας κλάδος που έχασε το 88% του κύκλου εργασιών του δεν επανέρχεται ως δια μαγείας και μάλιστα εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας. Άρα απαιτούμε την στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου. Επίσης άδικο είναι ότι όσοι γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10 Γενάρη του ’21, δηλαδή έναν ακριβώς χρόνο πριν, δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τι γίνεται όταν υπάρχουν κρούσματα σε παραγωγές. Σε μας, αν βρεθεί ένα κρούσμα, κλείνει όλη η παραγωγή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ θα έπρεπε να υπολογίζονται ως αναστολές εργασίας. Επίσης πρέπει να υπάρχουν δωρεάν τεστ για τους πάντες. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε τόσα λεφτά για να πάμε να δουλέψουμε. Αυτό ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες».

«Δεν φταίνε οι ηθοποιοί που κλείνουν τα θέατρα λόγω πανδημίας, αλλά αυτοί είναι που την πληρώνουν στο τέλος. Το ίδιο και με τους μουσικούς που δεν δούλεψαν στις γιορτές γιατί απαγόρευσαν τη μουσική. Παράλληλα χρειάζεται να συνεχιστεί η μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε συνέλευση μέσα στον Γενάρη για να αποφασίσουμε πώς προχωράμε», τόνισε η Ντίνα Βούρτση, ηθοποιός, ενώ η επίσης ηθοποιός Κατερίνα Ζαχαριουδάκη σχολίασε ότι «τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό είναι ασαφή, δεν είναι ξεκάθαρο τίποτα. Ο κόσμος έχει ανάγκη το θέατρο και έρχεται να παρακολουθήσει, παρά τον φόβο. Είναι ασφαλές το θέατρο και το κοινό τηρεί ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα».

10/1, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

“Μπορούμε να νικήσουμε”

«Εμείς είμαστε τεχνικοί στον ήχο, στα φώτα, στο βίντεο, σε ό,τι περιλαμβάνει μια ζωντανή οπτικοακουστική εκδήλωση», δήλωσε η Χαρά Κουμαριώτη από το ΣΤΑΖΟΕ. «Η κυβέρνηση ξεκάθαρα έχει απαξιώσει όλο τον κλάδο των καλλιτεχνών. Με το νέο κύμα της πανδημίας βρισκόμαστε σε συνεχείς αναβολές και ακυρώσεις εργασιών, χωρίς να μπορούμε να προγραμματίσουμε το οτιδήποτε. Εκτός από τους μουσικούς, μέχρι στιγμής κανείς άλλος δεν έχει τη δυνατότητα να αποζημιωθεί ούτε καν να κάνει αίτηση. Να παρακινήσουμε κι άλλο τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις γιατί έτσι μπορούμε να νικήσουμε».

Πολύ μαζικό ήταν το παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. Οι καλλιτέχνες διεκδικούν μέτρα στήριξης καθώς και μέσα προστασίας και ενίσχυση του συστήματος Υγείας, συνδέοντας τη μάχη τους με τις συνολικές μάχες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία αλλά και όλης της εργατικής τάξης. Με τα πανό τους συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Σωματείο Καθηγητών Χορού και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Οι καλλιτέχνες παρέμειναν για ώρα στο χώρο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «εμείς δεν ζούμε με επιδόματα – θέλουμε δουλειά με δικαιώματα», «μέτρα προστασίας της Υγείας – ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας», «δεν είναι επιδόματα, είναι αποζημιώσεις – γιατί εσείς την κόψατε τη μουσική δια ζώσης».

Στα Χανιά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου έκαναν γνωστά τα αιτήματα τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσική παράσταση διαμαρτυρίας. Στην κινητοποίηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη της συμμετείχε αντιπροσωπεία από τα σωματεία του Επισιτισμού και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ ανακοίνωση στήριξης έβγαλε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ο Κυριάκος Ηλιάδης, γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παραρτήματος Χανίων, δήλωσε μεταξύ άλλων στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Μαζευτήκαμε και εμείς εδώ σήμερα, για να κάνουμε μια δράση όπως σε όλη την Ελλάδα για την οικονομική στήριξη όλων των καλλιτεχνών. Η οικονομική κατάσταση των μουσικών, μετά τα μέτρα που αναγγέλθηκαν βρίσκεται στο ναδίρ και απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα οικονομικά μέτρα. 

Υπάρχουν μουσικοί που δεν έχουν δουλειά, αυτό είναι το πρώτο μας αίτημα, να μπορέσουμε να βάλουμε μέσα στις ρυθμίσεις τους συναδέλφους που γραφτήκανε στο καλλιτεχνικό μητρώο μετά τις 10/1/21 γιατί υπάρχει ένας κόφτης όπου όσοι δεν γραφτήκανε μέχρι το όριο δεν μπορούν να πάρουν οικονομική στήριξη. Επίσης, απαιτούμε υγειονομικά μέτρα στους χώρους με όλα δωρεάν. Δεν μπορεί ένας μουσικός που θα βρει ένα μεροκάματο στις δύο εβδομάδες να πληρώνει 50 ευρώ το μοριακό τεστ».

Στον Βόλο οι μουσικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσικού Συλλόγου Θεσσαλίας στον Άγιο Νικόλα, ενώ τη στήριξη είχαν εκφράσει και μια σειρά σωματεία της πόλης. Στις ομιλίες τους εξέφρασαν την οργή τους για την κυβέρνηση που τους αφήνει στο έλεος της φτώχειας, έδωσαν υποσχέσεις συνέχειας του αγώνα και μετά ακολούθησε πορεία - μουσική διαμαρτυρία.

10/1, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη