Εργατικό κίνημα
ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Εμπρός για απεργία

10/1, Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 10/1, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, διαμαρτυρόμενη για τα μηδενικά μέτρα προστασίας με τα οποία ανοίγουν από τη μεριά του Υπουργείου. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. 

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με τις Παρεμβάσεις να προτείνουν άμεσα κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης σε συντονισμό με τα σωματεία της Υγείας. Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας», συγκεκριμενοποιώντας αυτή την πρόταση καλεί τα σωματεία της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχουν κηρύξει σωματεία υγειονομικών, την Πέμπτη 13 Γενάρη στο Υπουργείο Υγείας.

Σε προκήρυξη που μοιράστηκε μαζικά στα σχολεία, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας», καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτεί από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη βδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

«Τα σχολεία θ’ ανοίξουν με ένα καθεστώς τρόμου και υγειονομικής ανασφάλειας την ίδια ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της ασφυξίας. 

Εστίες υπερμετάδοσης

Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά το δημοσιονομικό κόστος, η περιστολή του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς και η διατήρηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετήσει. Η ωραιοποιημένη εικόνα της διαχείρισης που λανσάρει η Κεραμέως και οι παρατρεχάμενοί της, απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού από τον Σεπτέμβρη, που άνοιξαν τα σχολεία, 100.000 μαθητές νόσησαν, με ότι συνέπειες είχε αυτό για τις οικογένειές τους. Οι επιλογές που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα μετέτρεψαν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου και η δογματική επιμονή σε αυτές απειλεί με υγειονομική, εκπαιδευτική και κοινωνική καταστροφή.

Η όψιμη αναγνώριση της «μεγάλης σημασίας της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων» έναντι της τηλεκπαίδευσης είναι υποκριτική και ομολογεί την αποτυχία τους. Επί δύο χρόνια απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων διατυμπάνιζαν τον ισότιμο χαρακτήρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χάρισαν εκατομμύρια στην Cisco… Αντί να ενισχύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης χρησιμοποίησαν όλη τη δύναμη της κρατικής μηχανής και των δικαστηρίων για να κάμψουν την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. 

Για μια ακόμη φορά το βάρος της προστασίας μας πέφτει στους ώμους του εκπαιδευτικού κινήματος. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας απαιτώντας τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα… Με το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των αντιστάσεων του περασμένου φθινοπώρου». 

Όπως στη Γαλλία

Σε απεργία κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί και στη Γαλλία, την Πέμπτη 13/1 για τους ίδιους λόγους για τους οποίους «βράζει» ο κόσμος των σχολείων κι εδώ. 

Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών «καλεί το προσωπικό των σχολείων να προχωρήσει σε απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, μπροστά στο χάος αλλά και στην περιφρόνηση και τα ψέματα του υπουργείου, για να αποκτήσουν τα σχολικά ιδρύματα ασφαλείς συνθήκες για την αντιμετώπιση της Ομικρον».