Εργατικό κίνημα
H μάχη της Υγείας - Συντονισμένα

13/1, Υπ.Υγείας. Φωτό: Δασκαλάκης Δημήτρης

Έξω από το Υπουργείο Υγείας ενάντια στη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας βρέθηκαν την Πέμπτη 13 Γενάρη εργαζόμενοι/ες νοσοκομείων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης της ΠΟΕΔΗΝ. Την κινητοποίηση καλούσαν με στάση εργασίας τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Αμαλία Φλέμινγκ και το Αττικό, ενώ στήριξαν με την παρουσία τους εργαζόμενοι/ες από άλλα νοσοκομεία (Παίδων Πεντέλης, Ερυθρός, Αιγηνίτειο) καθώς και συμπαραστάτες/τριες από διάφορους χώρους.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση με απεργιακό χαρακτήρα είχε πάρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων, συνδικαλιστές/ίστριες και εργαζόμενοι/ες από τα κάτω. Με συνθήματα απάντησαν οι συγκεντρωμένοι όταν εκείνη την ώρα έγινε γνωστή η αγωγή του Πλεύρη για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία που πραγματοποιούσαν την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι/ες του Παίδων Πεντέλης ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το νοσοκομείο εκτός εφημεριών την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει.

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Σωματείου στο ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Δημήτρης Περίχαρος, προεδρεύων του Σωματείου στο Αμαλία Φλέμινγκ και ο Σπύρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου στον Άγιο Σάββα, πήραν το λόγο για να εκφράσουν την οργή των υγειονομικών, ενώ ο Κώστας Τουλγαρίδης, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κ. Σωτηρίου, μετέφερε τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών καθώς και τη διάθεσή τους για κοινούς αγώνες Υγείας-Παιδείας.

Όλοι/ες κατήγγειλαν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που αντί για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, μετατρέπει σχεδόν όλες τις κλίνες των νοσοκομείων σε κλίνες για κόβιντ περιστατικά, επιτάσσοντας παθολογικές κλινικές, ορθοπεδικές, χειρουργικές, ολόκληρους ορόφους. Κατήγγειλαν τις μετακινήσεις προσωπικού που πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο, την εγκληματική αναστολή χειρουργείων και τακτικών ιατρείων που καταδικάζει τον κόσμο να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα ή να πεθάνει. Καθώς και το γεγονός ότι την ώρα που τα κρούσματα σπάνε όλα τα ρεκόρ, σε μια σειρά νοσοκομεία οι διοικήσεις με τις ευχές του Υπουργείου ξεκινούν διαγωνισμούς για επαναφορά των εργολάβων και ανακοινώνουν την απόλυση των εργαζομένων σε αναστολή στα τέλη του Μάρτη.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την απαίτηση όλων να προκηρύξουν τα συνδικάτα της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ αλλα και η ΑΔΕΔΥ, άμεσα απεργιακή κινητοποίηση για να μπει φρένο στην δολοφονική πολιτική της ΝΔ.

Συγκεντρώσεις έγιναν την ίδια μέρα το πρωί στις πύλες και τα προαύλια σε μια σειρά νοσοκομεία, όπως το Κρατικό Νίκαιας, το ΓΟΝΚ κα. «Στο ΓΟΝΚ προχωρήσαμε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο», μας είπε η Μαριάνθη Καραγιαννάκου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. «Ήταν μια επιτυχημένη κινητοποίηση με τριάντα περίπου συναδέλφους. Τα προβλήματα στο νοσοκομείο και στην ποιότητα περίθαλψης των πολιτών είναι πολλά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που με το ίδιο προσωπικό επιφορτιστήκαμε μαζί με το Κρατικό Νίκαιας τις εφημερίες του Σισμανόγλειου που έγινε ξανά αποκλειστικά κόβιντ νοσοκομείο. Επίσης σαν Σύλλογος στείλαμε επιστολή συμπαράστασης στους συναδέλφους του Παίδων Πεντέλης και βρεθήκαμε και στη μεγάλη συγκέντρωσή τους την Κυριακή 16 Γενάρη».