Εργατικό κίνημα
Δήμος Αθήνας: Πρωτοβουλία αγώνα

13/12, Κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Αθηναίων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με δεδομένες τις μνημονιακές υποχρεώσεις σχετικά με τις συντάξεις και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργήθηκε τεράστια έλλειψη προσωπικού στους δήμους, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Το κενό καλυπτόταν από 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις, με εργαζόμενους όμηρους στη βούληση κάθε δημάρχου και κάθε κυβέρνησης. Η πανδημία δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα και αύξησε τις ανάγκες για την κάλυψη θέσεων προσωπικού στην καθαριότητα και τα κοιμητήρια. 

Ξεκίνησαν προσλήψεις 4μηνες για τις ανάγκες της covid19, που αφορούσαν τη φύλαξη, την καθαριότητα, το Βοήθεια Στο Σπίτι, αλλά και τα δημοτικά ιατρεία με στελέχωση νοσηλευτικού προσωπικού. Με τα νέα κύματα της πανδημίας, οι συμβασιούχοι κρίθηκαν απαραίτητοι να συνεχίσουν, με την τελευταία παράταση μέχρι και τις 31/3, με όφελος βέβαια για τους δημάρχους, γιατί είναι χαμηλόμισθοι, χωρίς υπερωρίες και δικαιώματα, αλλά και χωρίς την υποχρέωση να τους εγγράψουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Η τμηματική εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες φέρνει τους συμβασιούχους αντιμέτωπους με την ανεργία. Στο ίδιο πλαίσιο, ούτε οι θέσεις των μονίμων είναι εξασφαλισμένες. Ήδη πετάχτηκαν στον δρόμο οι μετανάστριες καθαρίστριες σχολείων μετά από 20 χρόνια δουλειάς. Επίσης, το βάρος της υποστελέχωσης πέφτει στους μόνιμους, που είναι προσωπικό ηλικιωμένο, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τις δύσκολες δουλειές, αποκομιδή, νυχτοβάρδιες, κτλ. Στο δικό μου τμήμα που χρειάζεται δέκα άτομα, έχουμε μείνει μόνο πέντε. Μόνιμοι και συμβασιούχοι είμαστε όμηροι της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και μόνο ενωτικά μπορούμε να κερδίσουμε προς όφελος της εργατικής τάξης.

Αντλούμε εμπειρία από τους οργανωμένους αγώνες των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών. Έτσι μπαίνουμε μπροστά για να δημιουργήσουμε πρωτοβουλίες αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τον συντονισμό με τους άλλους κλάδους που παλεύουν. Να κάνουμε συναντήσεις, να παίρνουμε αποφάσεις και να συμμετέχουμε με το πανό μας στις κινητοποιήσεις. 

Στον δήμο της Αθήνας θα κάνουμε την πρώτη μαζική συνάντηση μόνιμων, συμβασιούχων και ΟΑΕΔ, την Τρίτη 25/1 στις 3μμ, στη Γενική Γραμματεία Δήμου Αθηναίων, Λιοσίων 22 (5ος όροφος), στον χώρο του γραφείου υγείας, ασφάλειας και εκπαίδευσης εργαζομένων. 

Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στον Δήμο Αθήνας

• Επόμενες συσκέψεις 27/1, Δ.Βριλλησίων 1μμ (πάρκο πρώην Ναυτικής Βάσης) και 3/2, Δ.Νίκαιας - Ρέντι 2μμ (Μάνος Λοΐζος)