Καταστολή
Αλληλεγγύη στον Τάσο Σαραντή

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 10 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή καλούν η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, το Support Earth, η ΡεμΑττική και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Ο Τάσος Σαραντής δικάζεται μετά από αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» εναντίον του και της Εφημερίδας των Συντακτών για ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων», απαιτώντας αποζημίωση 225.000 ευρώ από τον ίδιο και την εφημερίδα. Η εταιρεία κατηγορεί τον δημοσιογράφο για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών...» και ζητά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον αναφορά σε αυτήν και προσωρινή κράτηση 12 μηνών στο δημοσιογράφο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα.

«Η τρομοκράτηση όσων είναι απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μια συνήθης τακτική αυτών των εταιριών. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αγωγές και μηνύσεις σε πολίτες που αντιστέκονται, σε δημοσιογράφους που γράφουν για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η παραγωγή τέτοιου είδους αγωγών και η τακτική που ακολουθούν όλες οι “πράσινες” εταιρίες είναι πανομοιότυπες. Ανάλογα τέτοια περιστατικά υπάρχουν και στην Τήνο, με πάνω από εκατό αγωγές σε πολίτες που αντιστάθηκαν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Οι αγωγές που δέχονται πολίτες και δημοσιογράφοι δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν και δε θα μας αποτρέψουν στο μέλλον να λέμε τη γνώμη μας! Ο σκοπός τους μέσω των αγωγών και των μηνύσεων είναι η αποτροπή στο να εκφράζουμε τις απόψεις μας και φυσικά η οικονομική και ηθική εξουθένωση», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και της “Τήνου κατά των ανεμογεννητριών”.  

Εκφοβισμός

Οι αγωγές SLAPP (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) -αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από εταιρείες ενάντια σε όσους εκφράζουν κριτική με στόχο τον εκφοβισμό τους μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους- εξελίσσονται σε πάγια τακτική των πράσινων αρπαχτικών: Μια αγωγή της «Ενεργειακή Κυκλάδων» με την οποία απαιτεί 328.000 ευρώ από 100 Τηνιακούς. Τρεις αγωγές των εταιρειών του ομίλου «ΟΝΕΧ», που διαχειρίζονται το ναυπηγείο της Σύρου, εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντας Σύρου από το οποίο ζητούν συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ. Μια αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία απαιτεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένης στο site alterthess. Και μια μήνυση της εταιρείας «WRE Ελλάς» εναντίον 19 ατόμων από την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας και Κουλεντίων του Δήμου Μονεμβασίας για κατάθεση στοιχείων στο Δασαρχείο Μολάων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στο Α.Τ Νεάπολης αναφορικά με την διάνοιξη μεγάλου δρόμου μέσα σε δασική περιοχή. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η αγωγή στον Τάσο Σαραντή και την Εφημερίδα των Συντακτών. 

«Τα περιβαλλοντικά κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες και επιτροπές αγώνα έχουν πετύχει σημαντικές νίκες προάσπισης του περιβάλλοντος και των κατά τόπους οικοσυστημάτων, έχοντας να αντιπαλέψουν “μεγάλα πράσινα συμφέροντα”... Τέτοιες νίκες μετράμε στα Άγραφα, στο Νυμφαίο, στις Νησίδες του Αιγαίου, στη Σαμοθράκη, στο Τελέθριο και τη Μακρολούκα και για να επιτευχθούν χρειάστηκαν πάντα την ενεργό και διαρκή δράση σε τοπικό επίπεδο, επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και τη στήριξη ενός ευρύτερου μετώπου ενεργών πολιτών...»  αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το Support Earth, το Κενό Δίκτυο, το Οδοιπορικό στα Βουνά, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.

«Οι πρόσφατες αγωγές των “πράσινων επενδυτών” δείχνουν πως στην πραγματικότητα αυτοί μας φοβούνται. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις τους με την καταστολή, τις μηνύσεις και τις αγωγές. Ας γίνουν η αφορμή για να μπει ένα πρώτο ανάχωμα σε αυτή την τακτική των ισχυρών ενάντια στους ασθενέστερους. Οι απόπειρες ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και οι απόπειρες φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου δεν θα περάσουν».