Καταστολή
Έξω η αστυνομία από τα Νοσοκομεία!

21/10/21, Απεργία στην Υγεία

Οργή σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει η σύλληψη επικουρικής γιατρού από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 4/3, μετά το θάνατο νοσηλευόμενης ασθενούς. Η αστυνομία μπήκε, με εντολή εισαγγελέα, μέσα στο νοσοκομείο και συνέλαβε τη γιατρό εν ώρα εργασίας, κρατώντας τη στη συνέχεια για να περάσει αυτόφωρο την Τρίτη 8/3 (λόγω Σαββατοκύριακου και Καθαράς Δευτέρας), πέντε μέρες μετά! 

«Οι υγειονομικοί που δίνουν καθημερινά την ζωή τους μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και υποδομών για την απρόσκοπτη λειτουργία των Δημόσιων μονάδων υγείας, οι ήρωες της πρώτης γραμμής που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ στα 2 χρόνια της πανδημίας, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται τώρα ως εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, που την ίδια τη μέρα της σύλληψης βρέθηκε μαζί δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές του ΨΝΘ και άλλων νοσοκομείων έξω από το Α.Τ. Παύλου Μελά, απαιτώτας την άμεση απελευθέρωση της γιατρού. Την ίδια ώρα παρέμβαση στους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη έκανε η ΟΕΝΓΕ, ενώ ανακοίνωση συμπαράσταση κυκλοφόρησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Για τα γεγονότα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε: «Θα πάμε και φυλακή που μας έχουν αφήσει, δύο νοσηλευτές και ένας γιατρός να προσφέρουν φροντίδα σε 30 διεγερτικούς ασθενείς... Γιατί δεν συνέλαβαν τους διοικούντες το ψυχιατρικό νοσοκομείο;  Συνέλαβαν την επικουρική γιατρό που δεν ήταν καν παρούσα στο περιστατικό».

«Είναι απαράδεκτο να μπαίνει η αστυνομία μέσα σε ένα νοσοκομείο και να συλλαμβάνει έναν εργαζόμενο την ώρα της δουλειάς του», μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο ΨΝΘ. «Η συγκεκριμένη συνάδελφος έχει μικρό παιδί, είναι πολύ αξιόλογη και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος, πάντα κοντά στον άρρωστο και στους συναδέλφους της. Για τα όποια τραγικά περιστατικά συμβαίνουν στα νοσοκομεία, ειδικά στα ψυχιατρικά, ευθύνεται η κατάσταση που αυτά λειτουργούν. Μιλάμε για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Οι εργαζόμενοι/ες δίνουμε το 100% για τους ασθενείς μας, αλλά οι συνθήκες είναι αντίξοες. Οι απογευματινές και βραδινές βάρδιες βγαίνουν με δυο άτομα για δεκάδες ασθενείς γιατί δεν γίνονται προσλήψεις. Δεν επαρκούσαμε ποτέ, πόσω μάλλον επί πανδημίας που οι ανάγκες αυξάνονται. Από τότε που το Ψυχιατρικό συνδέθηκε με το Παπανικολάου, η χρηματοδότηση είναι μειωμένη. Το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, μετακινήσεων, αναστολών κλπ μειώνεται επίσης συνεχώς. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Οργανώνουμε κινητοποίηση την Τρίτη το πρωί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου».