Καταστολή
Συμπαράσταση στον Θωμά Σίδερη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το στούντιο του Πρώτου Προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/4, την ώρα της εκπομπής του Χ. Μιχαηλίδη. Η αιτία ήταν η απόφαση της διεύθυνσης του σταθμού και του παρουσιαστή της εκπομπής να έχουν ως προσκεκλημένο (τηλεφωνικά) τον Ηλία Κανέλλη, τον άνθρωπο που τις προηγούμενες μέρες είχε επιτεθεί με ύβρεις στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και του Πρώτου Προγράμματος Θωμά Σίδερη.

Η προκλητική αυτή κίνηση είχε εξωθήσει τον Θ. Σίδερη σε παραίτηση από το Πρώτο Πρόγραμμα δυο μέρες πριν. Αυτός φαίνεται ότι ήταν έτσι κι αλλιώς ο στόχος της διεύθυνσης του Πρώτου Προγράμματος, η οποία από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο δεν στήριξε τον δημοσιογράφο απέναντι στις ύβρεις και τις απειλές που δέχτηκε κατά της ζωής του, αλλά αντίθετα, όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του, του άσκησε ψυχολογική βία και προληπτικό έλεγχο στην εκπομπή του. Το να δώσει βήμα στον υβριστή του απλά επιβεβαίωσε το σχέδιο φίμωσης και εκδίωξής του από το σταθμό.

«Στην παράσταση συμμετείχαν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από σωματεία της ΕΡΤ, εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι», μας είπε η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ του ΠΣΥΠΕΡΤ. «Ο Μιχαηλίδης μας είπε πως δεν δέχεται να του πούμε εμείς ποιον θα βγάλει στην εκπομπή του και ότι προσπαθούμε να του ασκήσουμε λογοκρισία (!). Η διεύθυνση του σταθμού αντάμειψε τον Ηλία Κανέλλη για τον χυδαίο τρόπο που έβρισε δημοσίως τον συνάδελφο Θωμά Σίδερη, επειδή έκανε εκπομπή για το Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα βέβαια κατάλαβε πως ακόμα κι αν το πρόγραμμα το ορίζει αυτή, ελέγχεται από τους εργαζόμενους, κάτι που δεν φαίνεται να είχε υποψιαστεί καν. Όση ώρα ήταν στον αέρα ο Κανέλλης, ο διευθυντής στεκόταν πάνω από τον ηχολήπτη υπό το φόβο της κινητοποίησης. Από την πλευρά μας σαν Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην ΕΡΤ συνεχίζουμε να απαιτούμε να παραιτηθεί η Διοίκηση κι όχι ο Θ.Σίδερης».

Η κινητοποίηση δεν βρήκε τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΣΠΗΤ παρά το γεγονός ότι ο Θ. Σίδερης είναι μέλος της Ένωσης και παρότι η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή το είχε προτείνει. Αλλά ούτε και της ΕΣΗΕΑ που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που αντιμετωπίζουν ανάλογες επιθέσεις. Το ρόλο της τελευταίας κάλυψε προς τιμήν του το Μεικτό Συμβούλιο (εκπρόσωποι δημοσιογράφων στους χώρους δουλειάς) με ψήφισμά του ύστερα από πρόταση μελών της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.