Εργατικό κίνημα
Δήμοι 10 Μάη - Να γίνουν μόνιμοι οι συμβασιούχοι, τώρα!

Αθήνα, Πρωτομαγιά. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση οργανώνουν οι συμβασιούχοι covid των δήμων την Τρίτη 10 Μάη με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή, και καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία των δήμων και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κηρύξουν απεργία για εκείνη την ημέρα. Πάνω από 3.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν δύο χρόνια πριν για τις ανάγκες της πανδημίας απολύονται από την κυβέρνηση.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε το Παναττικό Συντονιστικό Συμβασιούχων Covid, που συσπειρώνει εργαζόμενους σε πάνω από 17 δήμους και χώρους της Αττικής. Δυναμική συμμετοχή είχε το μπλοκ τους στην απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, ενώ ο Κυριάκος Μπάνος, ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού, πήρε τον λόγο στην εξέδρα των σωματείων στην Κλαυθμώνος. «Ήμασταν για δύο χρόνια οι ήρωες της πανδημίας και τώρα ο Βορίδης με μια υπουργική απόφαση μας πετάει στον δρόμο. Με μια τροπολογία αποφάσισε ότι δεν θα γίνουμε ποτέ αορίστου. Όμως αποδείχτηκε ότι δεν δουλεύαμε μόνο για τον κορονοϊό, αλλά καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είτε στα χιόνια, είτε στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή. Στις 10 Μάη καλούμε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο Υπουργείο Εσωτερικών του Βορίδη για να του ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος», είπε. Στην κινητοποίηση στην Αθήνα έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν και συμβασιούχοι covid από τη Σπάρτη, την Κόρινθο, το Αίγιο, το Ν. Πήλιο, τα Τρίκαλα, την Εύβοια, τον Πύργο.

Από την πρώτη συνέλευση του συντονιστικού υπήρχε το αίτημα να καλεστεί πανελλαδική απεργία στις 10/5 ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων covid από ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να παλέψουν και οι μόνιμοι στο πλάι των συμβασιούχων. Αντιπροσωπεία του Παναττικού Συντονιστικού συναντήθηκε την Παρασκευή 29/4 με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκο Τράκα, ο οποίος δήλωσε ότι στο συνέδριό τους στις 3-6 Μάη θα υπάρξει ψήφισμα στήριξης της κινητοποίησης στις 10 Μάη και συνολικότερα του αγώνα τους και ότι η Ομοσπονδία θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις μέχρι τέλος Μάη.  

«Το Παναττικό Συντονιστικό έχει συσπειρώσει όχι μόνο συμβασιούχους, αλλά και σωματεία των δήμων που έχουν δηλώσει ήδη τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις μας, όπως του Ταύρου και του Μοσχάτου», μας είπε ο Δημήτρης Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος covid στον Δήμο Κερατσινίου. «Είναι σημαντικό ότι συμμετέχουν συμβασιούχοι από τόσους διαφορετικούς δήμους, γιατί έτσι θα μπει η πίεση σε περισσότερους συναδέλφους και στα σωματεία τους, για να απλωθεί παντού η απεργία στις 10 Μάη».

“Ούτε ένας”

Η Σκουπιδιάρα, πρωτοβουλία εργαζομένων στους ΟΤΑ, οργανώνει αυτή τη μάχη και στην προκήρυξή της υπογραμμίζει: «ΔΕΝ θα αφήσουμε να απολυθεί ούτε ένας! Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημάνει για την Ελλάδα μεγαλύτερη εμπλοκή με τον Μητσοτάκη να σπαταλάει δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές δαπάνες και όχι για τις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΧΙ ΒΟΜΒΕΣ.

Η δύναμη των εργαζόμενων στους δήμους φάνηκε όταν κατεβήκαμε μαζικά στην κινητοποίηση στις 10 Μάρτη στο υπ. Εσωτερικών με στάσεις εργασίας από τα σωματεία και τις επιτροπές συμβασιούχων. Συνεχίσαμε με την συμμετοχή μας στην μεγάλη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη που πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας και όλες οι πόλεις από τους χιλιάδες απεργούς. Την Πρωτομαγιά δώσαμε το παρών μας στις μεγάλες αντιπολεμικές και αντικυβερνητικές διαδήλωσεις. Αυτή είναι η δύναμη για να συνεχίσουμε!

Είναι λάθος να στηρίζουμε τις ελπίδες των συναδέλφων για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αν τύχει “καλός” δικαστής, για να πάρεις μια παράταση. Πάμε να οργανώσουμε έναν αγώνα που θα χρειαστούμε στο πλευρό μας και τους υπόλοιπους συμβασιούχους  που παλεύουν και αυτοί για την μονιμοποίησή τους αλλά και με τους μόνιμους εργαζόμενους γιατί οι απολύσεις θα σημάνουν μεγαλύτερη εντατικοποίηση για αυτούς».