Εργατικό κίνημα
Η μάχη στην COSCO - Απεργία μέχρι τη νίκη

29/4, Συνέλευση απεργών της COSCO. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η απεργία διαρκείας των λιμενεργατών της COSCO από τις 28/4 μέχρι και την Πρωτομαγιά απέδειξε τη δύναμη που έχουν οι απεργοί στα χέρια τους. Η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής και η εργοδοσία της COSCO και της εργολαβικής εταιρίας DPort, μαζί με τα τσιράκια τους του εργοδοτικού συνδικάτου, δεν μπόρεσαν να κάμψουν ούτε στιγμή τον αγώνα και τη μαχητικότητα των εργαζομένων που παλεύουν για να δουλεύουν με ασφάλεια, για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις και μόνιμη δουλειά πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, η απεργία αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις 6 Μάη, αν η πρόταση που θα καταθέσει εκείνη την ημέρα η εταιρία δεν εξασφαλίσει τα αιτήματα των λιμενεργατών.

Η απεργία ξεκίνησε μετά το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στις 28/4 τα ξημερώματα, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, που από τύχη δεν κόστισε τη ζωή του 37χρονου λιμενεργάτη Τάκη Πέττα. Έπεσε στο κενό από 12 μέτρα ύψος, αφού υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου Pacific Ocean, ιδιοκτησίας της ίδιας της COSCO. Λίγες μέρες πριν, στις 12/4, η επιθεώρηση στο πλοίο είχε βγάλει ότι όλα ήταν εντάξει. Ο ίδιος τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και με το παραπάνω. Δεν ήταν η κακιά στιγμή, αλλά οι ελλιπείς έλεγχοι και συντήρηση για τη μείωση του κόστους. Μια ημέρα πριν, κοντέινερ έπεσε πάνω σε νταλίκα και σώθηκε τελευταία στιγμή ένας άλλος λιμενεργάτης, ενώ έχουν περάσει μόνο 6 μήνες από τον τραγικό θάνατο από αερογέφυρα του Δ. Δαγκλή. 

Η πτώση κυριολεκτικά σακάτεψε τον Τ. Πέττα, με πολλαπλά κατάγματα σε σπονδυλική στήλη, μέση, πλευρά, πόδια και θλάση στο κεφάλι και θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση αρκετοί μήνες για την αποκατάστασή του. Η εργολαβική εταιρία DPort, που αρνείται να δώσει ΒΑΕ στους λιμενεργάτες παρ’ όλο που τους έχει αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα και θησαυρίζει πληρώνοντάς τους τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη με ατομικές συμβάσεις, στις προκλητικές ανακοινώσεις που έβγαλε, είπε ψέματα για να καθησυχάσει τον κόσμο ότι στο νοσοκομείο ο Τ. Πέττας βρίσκεται «προληπτικά» και να μιλήσει για «εργαλειοποίηση» του ατυχήματος από όσους βγαίνουν σε απεργία. 

Η οργή ξεχείλισε στο λιμάνι. Σε κάθε συνέλευση που γινόταν καθημερινά η απόφαση για συνέχιση της απεργίας μέχρι να υπογράψει η εταιρία συλλογική σύμβαση με όλα τα δικαιώματα και τις αυξήσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι ήταν ομόφωνη και δεδομένη, κερδίζοντας την ηγεσία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ να αλλάξει την αρχική πρότασή της για αναβολή της απεργίας και συνέχεια λίγες μέρες αργότερα. 

Το Σάββατο 30/4 από τα χαράματα επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες αστυνομικοί για να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Το μόνο που κατάφεραν είναι να περάσουν μέσα από μια μαζική συγκέντρωση εργατών και αλληλέγγυων λιγότερα από 60 άτομα με πούλμαν, ενώ την ίδια ώρα η DPort έστειλε μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι τιμάει την Πρωτομαγιά και θα κάνει παύση εργασιών για εκείνη την ημέρα καταβάλλοντας ένα ημερομίσθιο.

Δύναμη 

«Η απεργία μας έχει δύναμη γι’ αυτό αναγκάστηκε η DPort να ορίσει τη μέρα της Πρωτομαγιάς σαν πληρωμένη απεργία για πρώτη φορά», δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος και ο Παναγιώτης, απεργοί λιμενεργάτες. «Σκέφτονται οτιδήποτε μπορεί να φέρει σε σύγχυση τον κόσμο και να βάλουν τρικλοποδιές. Δεν τους βγαίνει και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Έφτασαν να τρέχουν τον κόσμο στο Χαϊδάρι για να τους βάλουν σε πούλμαν και να τους στείλουν στη δουλειά σε μέρα απεργίας. Έμπαιναν παιδιά καινούργια γιατί φοβούνται κι έκλαιγαν που το κάνουν αυτό. Αυτά τα οργανώνει εταιρία και κυβέρνηση μαζί με το εργοδοτικό συνδικάτο. DPort και εργοδοτικό συνδικάτο είναι το ίδιο πράγμα. 

Ερχόμαστε να δουλέψουμε αργίες, νύχτες, Κυριακές και παίρνουμε το ίδιο μερακάματο. Βρέξει, χιονίσει, με όλες τις καιρικές συνθήκες. Για να μην μας πληρώνουν αυτά που πρέπει δεν έχουν δηλωμένο το λιμάνι ως τέτοιο. Παλιά μας είχαν δηλωμένους σαν συσκευαστές σταφίδας. Καταλαβαίνει κανείς τι κάλυψη υπάρχει από την κυβέρνηση. Έχουν βάλει επόπτες ασφαλείας μπράβους και πρώην αστυνομικούς, που μας τραμπουκίζουν και παίρνουν και υψηλότερο μισθό. Σκοπός τους να μας κάνουν να μην σηκώσουμε το κεφάλι. Δίπλα οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ πληρώνονται πολύ περισσότερο από μας στη DPort, και καλά κάνουν. Εμείς πρέπει να φτάσουμε τους μισθούς τους και όχι αυτοί τους δικούς μας. Η απεργία διαρκείας είναι το μεγαλύτερό μας όπλο, δεν έχουμε άλλο».

Πρωτομαγιά στο πλευρό τους

Η φετινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά καθορίστηκε από τη δυναμική της απεργίας των λιμενεργατών και ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Πασαλιμάνι και κατέληξε στα κεντρικά γραφεία της COSCO. “Λιμάνι στα χέρια των εργατών και όχι της COSCO και των εφοπλιστών” και “Νίκη στον αγώνα των λιμενεργατών” ήταν τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο στα μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και της δημοτικής κίνησης Ανταρσία στο Λιμάνι.

Στη συνέχεια ακολούθησε συγκέντρωση συμπαράστασης με λαϊκό γλέντι στο χώρο των απεργών στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος πλημμύρισε από πολλές εκατοντάδες αλληλέγγυων και εργαζόμενων για πάνω από τέσσερις ώρες. Δυναμικό παρών έδωσαν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και συντρόφισσες/οι του ΣΕΚ που κατέβηκαν στο λιμάνι από τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς της Αθήνας για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Χαιρετισμό εκ μέρους του Συντονισμού απηύθυνε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ: «Ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης και η νίκη τους νίκη όλων μας. Ως υγειονομικοί κι εμείς παλεύουμε δύο χρόνια τώρα στη πανδημία ενάντια στις περικοπές και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να χάνονται ζωές από τις ελλείψεις για τα κέρδη των αφεντικών. Θα παλέψουμε μαζί. Θα απλώσουμε τη συμπαράσταση και από το δικό μας και από άλλα σωματεία στην Υγεία για να στηρίξουμε τον αγώνα εδώ στο λιμάνι. Με απεργίες και κλιμάκωση μπορούμε να τσακίσουμε και την COSCO και την κυβέρνηση της ΝΔ που της κάνει πλάτες. Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο Τάκης Πέττας που μίλησε με τηλεφωνική σύνδεση από το νοσοκομείο, όπως γινόταν και σε κάθε συνέλευση για να δηλώσει τη στήριξή του στον αγώνα: «Παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Για εμάς και τις οικογένειές μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμπαράστασή σας. Σας αγαπώ. Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», είπε, με τον κόσμο να συνεχίζει κραυγάζοντας το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Μήνυμα στήριξης διάβασαν στη συγκέντρωση και οι γυναίκες των απεργών:«Εμείς οι γυναίκες και συντρόφισσες των εργαζομένων απεργών της COSCO δηλώνουμε υπερήφανες για τον μεγάλο αγώνα των συντρόφων μας, για την παλικαρίσια στάση τους, που ήδη έχει αγκαλιαστεί όλο αυτόν τον καιρό από εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνα σας είναι δίκαιος. Είναι αγώνας για να γυρνάτε γεροί πίσω στα σπίτια μας, για να χαιρόμαστε τα παιδιά μας, να ζούμε με αξιοπρεπείς συνθήκες και απολαβές, να έχουμε ελεύθερο χρόνο. Στεκόμαστε δίπλα σας. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αποφασιστικότητα και το πείσμα σας. Παίρνουμε κι εμείς θάρρος από την αλληλεγγύη που δέχεστε από όλο τον εργαζόμενο λαό, που φαίνεται κι εδώ σήμερα. Δείχνετε τον δρόμο και σε μας τις εργαζόμενες γυναίκες και σε όλη την εργατική τάξη».

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά. Φωτό: Μάνος Νικολάου