Εργατικό κίνημα
Άρτα - Δικαιοσύνη για τον Χρήστο Ζορμπά

Για την Τρίτη 31 Μάη προσδιορίστηκε η δίκη για τον θάνατο του εργάτη Χρήστου Ζορμπά στη γαλακτοβιομηχανία “Ήπειρος”. Ο 29χρονος ηλεκτρολόγος έχασε τη ζωή του στις 6 Ιούνη του 2020 χτυπημένος από ρεύμα. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας κατηγορούμενος είναι ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Παντελιάδης, στον οποίο καταλογίζεται ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η προσπάθεια συγκάλυψης είχε ξεκινήσει από την αρχή, με την εταιρία να μην ειδοποιεί καν την οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά. Η οικογένεια το έμαθε τυχαία τα ξημερώματα της επόμενης. Τις επόμενες μέρες, έγινε από την εταιρία μια προσπάθεια να αποδοθεί σε λάθος του ίδιου του εργάτη ο θάνατός του.

Ο συνήγορος της οικογένειας Ζορμπά, Θανάσης Καμπαγιάννης, είπε σε συνέντευξη τύπου στις 19 Ιούνη του 2020 στο Εργατικό Κέντρο Άρτας: «Έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο της “Ήπειρος”, στο οποίο δούλευε ο Χρήστος, ήταν μέτρα ανεπαρκέστατα και έχει εκδηλωθεί εγκληματική αμέλεια στα πλαίσια των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων. Θύμα αυτής της εγκληματικής αμέλειας ήταν ο Χρήστος. Δεν ήταν ούτε τυχαίο περιστατικό, ούτε ανθρώπινο σφάλμα αυτό το οποίο συνέβη. Για αυτόν τον λόγο από τη δική μας την πλευρά λέμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παραβίαση του ποινικού κώδικα της εργατικής νομοθεσίας όλων των νόμων που υπάρχουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και ζητάμε αυτές οι ποινικές ευθύνες να καταλογιστούν».

Στο πλευρό της οικογένειας στάθηκε το Εργατικό Κέντρο Άρτας και όλη η εργατική τάξη της περιοχής με διαδηλώσεις απαιτώντας να διερευνηθεί ο θάνατος του Χρήστου και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Την Πρωτομαγιά του 2021 τίμησε τη μνήμη του αφήνοντας στεφάνι στην “Ήπειρο” ενώ την Πρωτομαγιά του 2022 πραγματοποίησε έκθεση με θέμα τα εργατικά δυστυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα. Ψηφίσματα με τα οποία διεκδικούν την απόδοση δικαιοσύνης έχουν βγάλει δεκάδες σωματεία.