Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα νοσοκομεία - Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε

Συνεχίζονται οι εκλογικές μάχες σε μια σειρά νοσοκομεία για την ανάδειξη νέων ΔΣ στα Σωματεία και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μάη. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του Συντονιστικού Νοσοκομείων δίνουν το παρών για να ενισχύσουν το ρεύμα της απεργιακής κλιμάκωσης ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στις 17-18 Μάη γίνονται οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζόμενων στο Σωτηρία, με το Συντονιστικό Νοσοκομείων να στηρίζει την Ενωτική Κίνηση για την Ανατροπή. «Με απεργίες, συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συντονισμό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και οι γραφειοκρατικες ηγεσίες που κατηγορούν τον κόσμο ότι "δεν τραβάει"», αναφέρει η ανακοίνωση του σχήματος. «Με αγώνες να σώσουμε το ΕΣΥ, με ενότητα των κλάδων να τσακίσουμε τα σχέδιά τους και να επιβάλουμε το δικό μας εργατικό πρόγραμμα... Εμπρός να σπάσουμε την φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο Σωματείο μας. Μπορούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις στο νοσοκομείο μας, μπορούμε να μετατρέψουμε την οργή σε ένα πρωτοπόρο σωματείο σαν αυτό του Αγίου Σάββα. Εμπρός να στείλουμε περισσότερους αγωνιστές αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ για να επιβάλουμε ακόμα περισσότερους και αποτελεσματικότερους αγώνες». 

«Στις 18 Μάη γίνονται οι διπλές εκλογές στο Έλενα Βενιζέλου», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο νοσοκομείο. «Είναι μια εκλογική μάχη σε συνέχεια πολλών που δώσαμε το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις άγριες επιθέσεις της στο εργατικό κίνημα, τη νεολαία και το ίδιο το ΕΣΥ. Θα δώσουμε όμως αυτή την εκλογική μάχη με την αίσθηση ότι υπάρχει ένα δυνατό εργατικό και υγειονομικό κίνημα που, παρά τις επιθέσεις, την έχει απομονώσει, την έχει κάνει μισητή σε όλη την κοινωνία και μπορεί να την ανατρέψει.

Με αυτό το αέρα θα συμμετέχουμε για πρώτη φορά ως Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στις εκλογές. Από το φθινόπωρο που διορίστηκα μόνιμος στο νοσοκομείο έχουμε συγκροτήσει την Επιτροπή Αγώνα που οργανώνει τις μάχες, που αγωνίστηκε για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος σε αναστολή και να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, ενάντια στις μετακινήσεις προσωπικού, ενάντια στις απολύσεις των εργαζόμενων του ΕΟΔΥ, ενάντια στις απληρωσιές, γενικά για να μην περάσει καμιά κυβερνητική επίθεση και να μην αφήσουμε να κλείσει το νοσοκομείο. 

Συλλογικότητα

Για πρώτη φορά η δεξιά φοβάται ότι θα χάσει την αυτοδυναμία της και εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτό το φόβο πραγματικότητα. Και να φέρουμε κάτι καινούργιο, να χτίσουμε τη συλλογικότητα των εργαζόμενων από τα κάτω. Είναι μια δύσκολη μάχη γιατί ανάμεσα σε άλλα έχουν εξασφαλίσει να αποκλείουν όλους τους συμβασιούχους από τις εκλογές. Ούτε ΣΟΧ, ούτε επικουρικοί, ούτε ΕΟΔΥ, δηλαδή το μισό νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει. Είναι κάτι που πρέπει να το αναδείξουμε για να τους μαυρίσει ο κόσμος και γι’ αυτό το λόγο». 

«Στις 19 και 20 Μάη γίνονται οι εκλογές στο Αγλαΐα Κυριακού για νέο ΔΣ του Σωματείου», μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο. «Συμμετέχουμε στην Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΕΠΑ) μαζί με εργαζόμενους/ες που πιστεύουν ότι μέσα από τους αγώνες θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, παλιούς αλλά και νέους συναδέλφους/ισσες που έχουν έρθει με συμβάσεις. Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις προηγούμενες εκλογές, η ηγεσία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ του Σωματείου έβαζε εμπόδια στο να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και βρισκόταν σε μια συμπόρευση με τη θέληση της Διοίκησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένας αριθμός εργαζόμενων να αποχωρήσει από το Σωματείο σαν μορφή αντίδρασης. Όμως τώρα, στις περιοδείες μας για τις εκλογές, όλος αυτός ο κόσμος εντάσσεται ξανά για να εξασφαλίσει ένα Σωματείο που να είναι δίπλα του και στις μάχες που γίνονται.

Η πανδημία και η εγκληματική διαχείρισή της συνεχίζει να φέρνει μεγάλη πίεση, γιατί στην ουσία δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, αντίθετα είμαστε λιγότεροι λόγω των συναδέλφων που βγήκαν σε αναστολή. Ενώ στα σχέδιά τους, όταν μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση, είναι η συγχώνευση των δύο Παίδων, που για να το πετύχουν μας αποδυναμώνουν από γιατρούς, νοσηλευτές και όλες τις ειδικότητες, ακόμα και από μηχανήματα και υλικά που χρειαζόμαστε. Αυτό είναι καθαρό στους εργαζόμενους και πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί στις εκλογές.

Αρκεί να πω ότι οι καθαρίστριες του συνεργείου που πληρώνουν απευθείας οι ίδιες τη συνδρομή τους στο σωματείο -και όχι, όπως οι υπόλοιποι, με κρατήσεις από το μισθό- ήρθαν πολλές μαζί και τις πλήρωσαν για να μπορέσουν να ψηφίσουν. Μιλάμε για εργαζόμενες με 250 ευρώ μισθό, που ακόμα και τα δύο ευρώ είναι σημαντικά. Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα αντίστασης στο χώρο σε συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία και την υπόλοιπη εργατική τάξη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Εκλογικές διαδικασίες γίνονται το επόμενο διάστημα και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Ρίο.