Εργατικό κίνημα
Υπηρεσία Ασύλου - Όχι απολύσεις

5/5/2020, απεργία στην Υπηρεσία Ασύλου. Φωτό: Κατερίνα Θωίδου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης στις 11/5 στη 1μμ καλεί το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου ενάντια στις απολύσεις δέκα εργαζόμενων γυναικών.  

Ουσιαστικά, πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις εργαζόμενων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις αντεργατικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές του υπουργείου.

Όπως αναφέρει το σωματείο: “Το υπουργείο για ακόμα μια φορά εκτίθεται: Νομικά, καθώς το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις απόλυσης στις συναδέλφισσες αντίστοιχες με τους/ις αορίστου χρόνου. Ηθικά, καθώς προχώρησε στην απόλυση δέκα συναδελφισσών, από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται σε κύηση κι έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολιτικά, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που απολύονται -για δεύτερη φορά - Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικού οργάνου. 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να βρει τρόπο να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 10 συναδέλφισσες και να παύσει η α λα καρτ εφαρμογή της νομοθεσίας εις βάρος τους. Σε μια εποχή υγειονομικής κι οικονομικής κρίσης, με αβέβαιο μέλλον, και με τις ανάγκες του Υπουργείου να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καμία/κανένας δεν περισσεύει. Οι συναδέλφισσες αποτελούν το πιο έμπειρο δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου, μετρώντας 7 και 8 έτη υπηρεσίας και έχουν συνεισφέρει πολλά με την εξειδίκευσή τους στο πεδίο”.