Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΕΔΟΘ

ΔΕΘ 2021. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Στις 13, 14 και 15 Μάη διεξάγεται το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΔΟΘ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Κούτρας, σύνεδρος, εκλεγμένος από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, μας λέει:

«Η ΕΔΟΘ είναι το μεγαλύτερο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους/ες σε νοσοκομεία, σχολεία, δήμους, υπουργεία, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι αποφάσεις της, όπως και της ΑΔΕΔΥ πανελλαδικά, παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, καθώς μπορούν να συντονίζουν και να βγάζουν στον αγώνα ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Δολοφονική 

Στη σημερινή περίοδο, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους/ες του δημοσίου και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, αυτός ο ρόλος μεγαλώνει. Αν μιλάμε για τα νοσοκομεία, η δολοφονική διαχείριση της πανδημίας με το χτύπημα στο ΕΣΥ δείχνει το μέγεθος της επίθεσης. Αλλά παντού οι εργαζόμενοι/ες αντιμετωπίζουν απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και χρόνια ενώ μια σειρά δικαιώματα, από τη μονιμότητα μέχρι τα ΒΑΕ, αμφισβητούνται.

Όλα αυτά κάνουν το συνέδριο της ΕΔΟΘ μια κρίσιμη διαδικασία. Χρειάζεται να είναι ένα συνέδριο μάχης που θα ανοίξει το δρόμο της απεργιακής πανδημοσιοϋπαλληλικής και πανεργατικής κλιμάκωσης ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου, της φτώχειας και της καταστολής. Που θα διεκδικήσει αγωνιστικά μονιμοποιήσεις, λεφτά για προσλήψεις, υγεία, παιδεία, όλες τις ανάγκες μας, όχι εξοπλισμούς και ιδιωτικοποιήσεις. Που θα παλέψει ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τους φασίστες. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από όλους τους χώρους, αυτά θα αναδείξουμε με την παρουσία και τις προτάσεις μας στο συνέδριο».