Εργατικό κίνημα
Εκλογές στο ΣΕΗ - 14-19 Ιούνη, Γραφεία ΣΕΗ, Κάνιγγος 33

19/3, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ψηφίζουμε-Στηρίζουμε
Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών

Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της φτώχειας και του πολέμου.

Οι εκλογές του ΣΕΗ, γίνονται  σε σε μια πολύ κρισιμη στιγμή συνολικά για όλους τους εργαζόμενους. Ιδίως για το ΣΕΗ, που πριν απο δύο χρόνια είχε παίξει σημαντικό ρόλο για να σπάσουμε τις απαγορεύσεις του Μητσοτάκη και για να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τα ζητηματα της σεξουαλικής καταπίεσης, είναι καθοριστικό να κρατησουμε αυτην την πορεία και να μην γυρίσουμε στην παλιότερη κατασταση. 

Ο πόλεμος που γίνεται εδω μήνες λίγες εκατονταδες χιλιόμετρα μακριά μας, όπου δυο μεγαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συγκρούονται για το μοιρασμα σφαιρών επιρροής πάνω στο κουφαρι της Ουκρανίας σπέρνοντας την φρίκη, ανοίγει τεράστιους  κινδύνους. 

Σε αυτήν την αντιδραστική διαμάχη η κυβέρνηση της ΝΔ μας εμπλέκει καθημερινά στο πλευρό του ΝΑΤΟ, στέλνοντας στρατεύματα και όπλα, παραδίνοντας την Αλεξανδρουπολη, τη Σούδα και όλο το Αιγαίο στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο σημαίνει επιπλέον εξοπλισμούς και άρα μικρότερες δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, κράτος πρόνοιας

Ταυτόχρονα, βρισκομαστε σε μια στιγμή που η ακρίβεια και η εκτίναξη του πληθωρισμου στο 11% δημιουργεί ζήτημα κυριολεκτικά επιβίωσης, για την πλειοψηφία των ηθοποιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ εχοντας παραδόσει τα πάντα στους ιδιώτες, παρακολουθεί το ξέφρενο ράλλι της ακρίβειας εφαρμόζοντας την πολιτική «Ας επιβιώσουν οι πλούσιοι». Μια πολιτική εξίσου δολοφονική όπως αυτή που ακολούθησε με την πανδημία  που εχει φέρει 38.000 νεκρούς μέχρι τωρα.

Ομως η διετία που πέρασε δεν ήταν μοναχα μια διετία επιθέσεων απο την κυβέρνηση. Ηταν μια διετία αντιστασεων, αγώνων και σημαντικών κατακτήσεων. Τις προηγούμενες βδομάδες, τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον αγώνα των εργατών στην COSCO. Μετά τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Και αυτή η «σκυταλοδρομία» έχει μεγάλο βάθος: οι εργάτες της Υγείας ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή ακόμα και μέσα σε συνθήκες καραντίνας, οι εργαζόμενοι στην e-food και στον Τουρισμο Επισιτισμό συνολικά, η Καβάλα, η ΛΑΡΚΟ πήραν και έδωσαν τη σκυτάλη ξανά και ξανά. 

Μαζί βρεθήκαμε στις Πανεργατικές Απεργίες στις 6 Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Η δύναμη είναι στη δική μας μεριά στη μεριά των εργαζόμενων και όχι στη  μεριά της κυβέρνησης και των εργοδοτών. 

Η διετία που πέρασε ήταν για το σωματείο μας μια διετία με πραγματα που έγιναν, αλλά και με ευκαιρίες που χάθηκαν. Οι μαζικές κινητοποιήσεις πριν δύο χρόνια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων και χιλιάδων συναδέλφων εξασφάλισαν οτι κερδίσαμε επιδόματα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε την περίοδο της πανδημίας. Οι κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με αφορμή το #metoo τάραξαν συνολικά τα νερά στην κοινωνία και ανοιξαν μια εντυπωσιακή δυναμική που επανέφερε στην επικαιρότητα τα δικαιώματα των γυναικών.  

Δυστυχώς αυτήν την δυναμική που εκφράστηκε την τελευταία διετία δεν την αξιοποίησε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΗ, για να προχωρησουμε ακόμη πιο πέρα και να κερδίσουμε  κατακτήσεις για τον κλάδο. 

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών
 
• Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΗ γινόταν την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο