Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Μάχες από πύλη σε πύλη

9/6, Συνέλευση στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις κι εξορμήσεις στις πύλες πολλών νοσοκομείων έγιναν το πρωί της Πέμπτης 9 Ιούνη με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Απαίτηση των κινητοποιήσεων ήταν η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στο ΕΣΥ με κήρυξη πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας στις 22 Ιούνη. Την ίδια μέρα συνεδρίαζε το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή να κατεβάζει σχετική πρόταση.

Σε στάση εργασίας 7πμ-9πμ προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πύλη και ακολούθησε γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και συμπαραστατών από τη γειτονιά. «Είμαστε συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα», μας είπε εργαζόμενη του νοσοκομείου. «Μας έχουν ανανέωση στην ανανέωση κάθε τρεις μήνες και δεν ξέρουμε αν το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε ακόμα δουλειά. Όλες έχουμε οικογένειες, παιδιά, υποχρεώσεις, νοίκια. Κάποιες από εμάς είναι μονογονεϊκές οικογένειες κι άλλες πολύτεκνες. Μαθαίνουμε κάθε φορά δυο μέρες πριν λήξει, το αν θα ανανεωθεί τελικά η σύμβασή μας. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ούτως ή άλλως η δουλειά που κάνουμε, η καθαριότητα του νοσοκομείου, είναι πάγια ανάγκη. Πάντα χρειαζόμαστε». 

Αυτές τις μάχες, για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, επιστροφή των εργαζόμενων σε αναστολή, χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ανέδειξε ανοίγοντας τη συνέλευση η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Πατρικίου, αλλά κι όλες οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν. Η συνέχεια του αγώνα θα αποφασιστεί σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 16/6.

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, με στάση εργασίας 8πμ-9πμ, έγινε στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Η κινητοποίηση έγινε μετά από μια ακόμα εξοντωτική εφημερία λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. «Εδώ και δυο βδομάδες, μετά από μια μαζικότατη γενική συνέλευση, είπαμε στον Διοικητή ότι δεν μπορεί το νοσοκομείο μας να εφημερεύει μόνο του και ότι χρειαζόμαστε προσλήψεις», είπε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. «Η απάντηση είναι να μην γίνεται καμιά πρόσληψη και να εφημερεύουμε με το Αλεξάνδρας που μας έστελνε περιστατικά αντί να μας βοηθά», συνέχισε. «Μας λένε “πετάξτε τη μάσκα γιατί ξεκινά η τουριστική περίοδος”, ενώ οι εφημερίες μας είναι χειρότερες από ποτέ. Απαιτούμε από την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ να προχωρήσουν σε νέα πανελλαδική πανυγειονομική απεργία». Οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 16/6.

Υποστελέχωση

Την ίδια ώρα δεκάδες εργαζόμενοι/ες του Αγλαΐα Κυριακού συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο ενάντια στις μετακινήσεις παιδοαναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας. Αντί για προσλήψεις προσωπικού, το Υπουργείο αποδυναμώνει τα παιδιατρικά της Αθήνας μεταφέροντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. «Οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου μας εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο εργασίας κάνοντας περισσότερες από 7-8 24ώρες εφημερίες/μήνα», αναφέρει το Σωματείο Εργαζόμενων. «Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Η περαιτέρω αποψίλωση του νοσοκομείου από γιατρούς και μη ιατρικό προσωπικό είναι αδιανόητη, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών».

Περιοδείες, εξορμήσεις, ενημερώσεις έγιναν την ίδια μέρα σε δεκάδες νοσοκομεία, στο Δρομοκαΐτειο, το Δαφνί, το Αγία Όλγα, το Σωτηρία, το Κρατικό Νίκαιας κ.α. Σε όλα τα σημεία μέλη της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσαν σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη. «Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στο ΕΣΥ με τελευταίο δείγμα την πρόθεσή της να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην Πάτρα», μας έγραψε η Μαρία Μπολοβίνα, κοινωνική λειτουργός στο Δρομοκαΐτειο. «Ένα ακόμη παιδιατρικό νοσοκομείο αποδυναμώνεται, σε μια περίοδο που η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιβαρύνεται δραματικά και που όλες οι δομές Υγείας θα έπρεπε να ενισχύονται. Οι επαγγελματίες στην ψυχική Υγεία αντιμετωπίζουν επίσης καθημερινά τις τρομερές συνέπειες του αποκλεισμού παιδιών και εφήβων από αυτές τις υπηρεσίες. Η σημαντική έλλειψη παιδοψυχιατρικών δομών και κλινών αναγκάζει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενηλίκων να νοσηλεύουν ανήλικους, με σημαντικές επιπτώσεις στην θεραπευτική τους πλαισίωση και ασφάλεια εδώ και χρόνια.

Στις 20 Μαρτίου του 2022 το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας/Ευρώπης, στο πλαίσιο της δραματικής αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ανηλίκους, λάνσαρε πρόγραμμα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε μια μεγαλειώδη τελετή στην Αθήνα δεσμευόμενο για την εξασφάλιση της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών. Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση έκλεινε το Παίδων Πεντέλης και σχεδίαζε την διάλυση του Καραμανδάνειου νοσοκομείου και του Αγλαΐα Κυριακού διατείνονταν πως τα παιδιά μας θα είναι πιο υγιή και ασφαλή, ανοίγοντας σαμπάνιες! Η αποτίμηση της κινητοποίησης την Πέμπτη ήταν πως αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να αφανίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για χάρη των ιδιωτών. Στις 22 Ιουνίου η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ χρειάζεται να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στην υγεία να βάλουν φρένο σε αυτά τα καταστροφικά σχέδια».


Αγωνιστικό κάλεσμα για κινητοποιήσεις στις 15 και 22 Ιούνη

Η πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ στις 9/6/22 αποδείχθηκαν αναντίστοιχες της μαχητικής διάθεσης των εργαζομένων και των αναγκών τους.

Παρά το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις έγιναν την ημέρα που κινητοποιήθηκαν από τα κάτω εργαζόμενοι από 17 νοσοκομεία απέναντι στις δηλώσεις Γκάγκα για μη προσλήψεις, μη ανάγκη ένταξης στα ΒΑΕ, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εξετάσεις για ειδικότητα και υποχρεωτικές μετακινήσεις ιατρών για κάλυψη κενών και απέναντι σε μία κυβέρνηση που εν μέσω ακρίβειας για τον απλό κόσμο, σπάει το ρεκόρ προϋπολογισμού για εξοπλισμούς, συντηρεί το κλίμα έντασης στο Αιγαίο δένοντας μας με το σφαγείο του πολέμου, βάζει πανεπιστημιακή αστυνομία, ανοίγει την αξιολόγηση και προωθεί τον νόμο Χατζηδάκη για συνδικαλιστική καταστολή.

Παρά τη δέσμευση να τεθούν προς συζήτηση τα ψηφίσματα του συνεδρίου και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο εν όψει και της απόλυσης των ΣΟΧ στις 30 Ιούνη, με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν συγκρότηθηκε προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αλλά ούτε και πάρθηκε καμία απόφαση για κινητοποιήσεις με πρόσχημα τη μη συγκρότηση προεδρειου. Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ ορίστηκε για τις 15 Ιούνη, μετά την αντιφασιστική διαδήλωση.

Ως Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ στις 9/6/22 τονίσαμε την ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις παρά τη μη συγκρότηση προεδρείου (κάτι που δεν αποτελεί εμπόδιο για λήψη αποφάσεων), όμως ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ δεν μπήκαν καν στη διαδικασία αυτή, ενώ μάλιστα η ΔΗΣΥ αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Από την πλευρά μας ως Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή καλούμε τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη μεγάλη αντιφαστιστική συγκέντρωση στις 15 Ιούνη έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου ξεκινά η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Καλούμε επίσης τις υγειονομικές ομοσπονδίες (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ) και τα Σωματεία και τους Συλλόγους Εργαζομένων των Νοσοκομείων της χώρας να συντονιστούν και να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις για μεγάλη πανυγειονομική κινητοποίηση στις 22/6 στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα με τα παρακάτω βασικά αιτήματα:

• Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία – χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ.
• Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία. Χρηματοδότηση αποκλειστικά  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λεφτά για την Υγεία και όχι για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για τα κέρδη, για «ημέτερους» μιντιάρχες.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και αποτροπή της επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία. Έξω οι εργολάβοι από το ΕΣΥ.
• Άρση των αναστολών εργασίας.
• Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα του 2012.
• Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, Μείωση των ωρών εργασίας με 4 βάρδιες, προστασία και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή