Εργατικό κίνημα
Λοιμωδών: Πλήρη επαναλειτουργία απαιτούν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση στην πύλη του Λοιμωδών με απαίτηση την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 14 Ιούνη εργαζόμενοι/ες των νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, κόσμος της γειτονιάς. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η ανακοινωμένη επίσκεψη Μητσοτάκη στο χώρο για τα “εγκαίνια” τμήματος Ψυχικής Υγείας Εφήβων.

Το Λοιμωδών ήταν από τα ένα από τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονιακών επιθέσεων, ως “βάρος” για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το συγκεκριμένο μάλιστα νοσοκομείο, η επίσημη εξήγηση έλεγε πως επρόκειτο για μια περιττή πλέον δομή, για νοσήματα που ανήκουν στο παρελθόν. Η πανδημία και οι συνέπειές της έχουν αποδείξει πια πόσο μεγάλο ήταν το έγκλημα που συντελέστηκε τότε. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να το κρατά κλειστό, πρακτικά σαν ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας.

«Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οργανωμένα με πανό τα Σωματεία Εργαζόμενων στο Αττικό, το Δρομοκαΐτειο, το Θριάσιο και το Δαφνί, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής», μας είπε ο Σπύρος Γεωργακόπουλος από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. «Επίσης εργαζόμενοι/ες από άλλα νοσοκομεία, συνδικαλιστές από την ΠΟΕΔΗΝ, μέλη αριστερών οργανώσεων αλλά και κόσμος της γειτονιάς, όπως εργαζόμενοι/ες από το δήμο και συνταξιούχοι. Το αίτημα ήταν η πλήρη επαναλειτουργία του Λοιμωδών με όλα του τα τμήματα και κλινικές, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξυπηρετεί ξανά σαν δημόσιο και δωρεάν γενικό νοσοκομείο την περιοχή και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των υπόλοιπων νοσοκομείων.

Όπως έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, τα εγκαίνια του Μητσοτάκη είναι βιτρίνα. Όχι μόνο έχει αφήσει τα ψυχιατρικά και όλα τα νοσοκομεία στο έλεός τους, αλλά και το υποτιθέμενο νέο τμήμα θα λειτουργήσει -αν λειτουργήσει- με μετακινήσεις προσωπικού και ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Είναι άλλη μια πρόκληση για τις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής. Από την πλευρά μας καλέσαμε όλους και όλες στην αντιφασιστική απεργία και τη συγκέντρωση στο Εφετείο στις 15 Ιούνη, μοιράσαμε την ανακοίνωση με την πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα με πανυγειονομική απεργία στις 22 Ιούνη και ενημερώσαμε για το τριήμερο φεστιβάλ του Μαρξισμού».


Αγία Όλγα: Όχι στις απολύσεις

Σε συγκέντρωση στο αίθριο και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση θα προχωρήσουν την Τετάρτη 15 Ιούνη στις 11πμ οι εργαζόμενοι/ες στο Αγία Όλγα, ενάντια στις απολύσεις των εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στο τέλος του μήνα.

«Μετά από πίεση η ηγεσία του Σωματείου στο Αγία Όλγα αποφάσισε να καλέσει την κινητοποίηση», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος/η σε σίτιση και φύλαξη, να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τους εργολάβους αλλά αντίθετα να φύγει κι αυτός που έχει την καθαριότητα, όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσσες να πάρουν άμεσα παράταση και στη συνέχεια να μονιμοποιηθούν. Είναι μια μάχη που μας αφορά όλους κι όχι μόνο τους συμβασιούχους στους οποίους η ηγεσία του Σωματείου θέλει να περιορίσει την κινητοποίηση. Το πρωί θα απεργούμε και θα διαδηλώνουμε στο Εφετείο ενάντια στους φασίστες κι αμέσως μετά θα είμαστε, μόνιμοι και συμβασιούχοι, μαζικά έξω από τη διοίκηση».