Εργατικό κίνημα
Συναγερμός στα Νοσοκομεία

15/7, Κινητοποίηση στην Παμμακάριστο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά εκπέμπουν SOS. Στο κόκκινο βρίσκεται η εντατικοποίηση όλου του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και καθαριότητας, για να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο περιστατικών με την υποστελέχωση να κυριαρχεί σε όλα τα τμήματα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει βδομάδα χωρίς πρόγραμμα δράσεων -συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, στάσεις εργασίας και απεργίες- σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων και επιστροφή όσων είναι σε αναστολή. Επόμενος μεγάλος σταθμός η διαδήλωση που καλεί η ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβρη, όπου όλα τα ρυάκια αντίστασης μπορούν να ενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι υγειονομικών. Εργαζόμενοι από νοσοκομεία όλης της χώρας ήδη ετοιμάζουν το ανέβασμά τους στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν με το Καραβάνι της Υγείας.

Παμμακάριστος

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν δεκάδες εργαζόμενοι της Παμμακάριστου την Παρασκευή 15/7. Διεκδίκηση της κινητοποίησης ήταν η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις, χρηματοδότηση, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. επιστροφή των εργαζόμενων σε αναστολή, ένταξη στα ΒΑΕ.

Το λόγο πήραν εργαζόμενες αναδεικνύοντας τις μεγάλες ελλείψεις που απειλούν τη λειτουργία βασικών τομέων του νοσοκομείου. 

«Η υποβάθμιση του νοσοκομείου συνεχίζεται και η αντιμετώπιση που έχουμε από το Υπουργείο είναι σαν να είμαστε αναλώσιμοι» τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αναστασία Σταθακάρου και συνέχισε: 

«Από χτες παραιτήθηκε η διευθύντρια του Ακτινολογικού. Από δω και πέρα το νοσοκομείο θα έχει μόνο ένα μόνιμο ακτινολόγο κι έναν επικουρικό με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο, που δεν ξέρουμε πόσο θα μείνει. Το Παθολογικό συνεχίζει με πέντε παθολόγους να βλέπει και την κλινική κόβιντ και την παθολογική κλινική και τα αντίστοιχα ΤΕΠ και τα διαβητολογικά εξωτερικά ιατρεία. Και μόλις μάθαμε ότι σε λίγες μέρες αυξάνουν τις κλίνες κόβιντ χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό. Εμείς λέμε ναι στην αύξηση των κλινών αλλά με πρόσληψη παραπάνω γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Δεν γίνεται με 5 παθολόγους κι εν μέσω περιόδου αδειών να αυξάνουν τις κλίνες. Το Χειρουργικό δεν εφημερεύει εδώ και καιρό. Τα έχουμε πει τόσες φορές και λύση δεν έχει δοθεί. Κι αν κάνουν κάτι είναι μπαλώματα προσωρινά που δεν κάνουν διαφορά. Θα φέρουν λένε τώρα πνευμονολόγο για 10 μέρες. Τι να κάνει για 10 μέρες ο πνευμονολόγος; 

Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις ελλείψεις, η κυβέρνηση από τη μια άρει όλα τα μέτρα για τον κόβιντ για τους τουρίστες κι από την άλλη κρατάει τους συναδέλφους μας σε αναστολή. Είναι απαράδεκτο. Όχι μόνο δεν έχει ωφελήσει πουθενά το ΕΣΥ, αντίθετα έχει στερήσει ένα μεγάλο αριθμό απαραίτητων εργαζομένων για τα νοσοκομεία. Συν τοις άλλοις οι επικουρικοί πρέπει να μονιμοποιηθούν. Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων του νοσοκομείου μας είναι επικουρικοί. Η σύμβασή τους τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς το επικουρικό προσωπικό. Άμα φύγουν θα πάει για κλείσιμο. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και πρέπει να γίνουν μόνιμοι», είπε η πρόεδρος του σωματείου ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει τις διεκδικήσεις για αυξήσεις σε μισθούς καθώς και για ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά. 

Μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου βρέθηκαν στη συγκέντρωση και συλλογικότητες της γειτονιάς, μεταξύ αυτών και μέλη του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγύη. 

Χαιρετισμό απέυθυνε η Νίκη Αργύρη μεταφέροντας την εικόνα του Συντονιστικού Νοσοκομείων από κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις ίδιες ημέρες σε άλλα νοσοκομεία και καλώντας σε απεργιακή κλιμάκωση και προετοιμασία ενός μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. 

«Βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της Παμμακάριστου. Ο αγώνας αυτός συνδέεται με μια σειρά αγώνες υγειονομικών που δεν έχουν σταματήσει από την πρώτη μέρα της πανδημίας να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Βρισκόμαστε στο έκτο κύμα της πανδημίας και αυτά που λέει ο Πλεύρης ότι έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα. Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Μηδέν λεφτά στα νοσοκομεία κι εκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Αγλαΐα Κυριακού

Σε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας 8.30πμ-10.30πμ προχωρά το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από την Παρασκευή 22/7. Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων για συμπαράσταση στην κινητοποίηση, αλλά και για τα συνολικότερα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου, πήρε απόφαση για δίωρη στάση εργασίας όλου του προσωπικού και συγκέντρωση στην πύλη τη Δευτέρα 25/7. 

Ήδη από τον Απρίλη, το προσωπικό του χειρουργικού τομέα είχε αποστείλει επιστολή σε υπουργείο, διοικητή και ΥΠΕ, τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο δυσλειτουργεί έντονα και πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού…, αλλά και ιατρών αναισθησιολόγων». Διεκδικούν άμεσες προσλήψεις προκειμένου να λειτουργούν πέντε χειρουργικά τραπέζια, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο τρία που δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες. Πάνω από τρεις μήνες μετά, η μόνη απάντηση που πήραν ήταν από τη διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας που τους είπε να κόψουν τις άδειες.

Στήριξη

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές του χειρουργικού τομέα έχουν τη στήριξη όλων» δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Αλιφιέρη, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του Αγλαΐα Κυριακού. «Σαν σωματείο προγραμματίζουμε, εκτός των άλλων, να βγάλουμε μία ανακοίνωση σχετικά με την αναμονή και τις ακυρώσεις στα χειρουργεία για να τη μοιράζουμε στον κόσμο. Να αναδείξουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης για αυτήν την κατάσταση και να φέρουμε τον κόσμο να παλέψει μαζί μας. Κανείς δεν θέλει να μπαίνει το παιδί του σε χειρουργείο και να κινδυνεύει λόγω υποστελέχωσης. Δεν είναι μόνο οι άδειές μας και οι αυξήσεις στους μισθούς τα αιτήματά μας, αλλά και μια ασφαλής λειτουργία για τους ασθενείς. Για να μην υπάρχουν οι τεράστιες λίστες αναμονής, αλλά αντιμετώπιση των περιστατικών σε χρόνο ιατρικά ενδεδειγμένο. Και όσο προχωράει η ακρίβεια, όλο και περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο και την δωρεάν περίθαλψη.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλούσια δράση των εργαζόμενων του νοσοκομείου και συσπείρωση με το σωματείο. Αυτό έχει να κάνει από τη μία με το ότι το ΔΣ του σωματείου αποτελείται πλέον αποκλειστικά από δυνάμεις της Αριστεράς, από την άλλη με την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, η οποία μας εξοργίζει, αλλά ταυτόχρονα μας ριζοσπαστικοποιεί. Έχουν την εμπειρία πλέον όλοι οι συνάδελφοι ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα μια τυπική συζήτηση με τη διοίκηση, αλλά ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις. Αποδείχτηκε αυτό πολλές φορές μέσα στα τελευταία χρόνια, με το πιο άμεσο παράδειγμα το ότι σταματήσαμε ουσιαστικά τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο».

Ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων του Αγλαΐα Κυριακού εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. 

Φιλιάτες

Σε στάση εργασίας από τις 12μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας προχωρούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών την Τετάρτη 20 Ιούλη με κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου. Η απόφαση πάρθηκε στη συνέλευση του σωματείου εργαζομένων που έγινε την Παρασκευή 15/7 με βασικό θέμα συζήτησης τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. 

«Το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο κάποιες μέρες, άλλες χωρίς ακτινολόγο, ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στο μικροβιολογικό», δηλώνει ο Νίκος Μέτσικας, παθολόγος επιμελητής Β' στο νοσοκομείο. «Όταν ένας ασθενής χρειαζόταν να διασωληνωθεί και δεν υπήρχε αναισθησιολόγος, έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στα Ιωάννινα με συνοδεία ειδικευόμενου. Πλέον οι ελλείψεις όμως ακουμπούν και τον πυρήνα του νοσοκομείου. Η Παθολογική κλινική, που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων, ξεμένει από ειδικευόμενους. Είναι οι ειδικεύομενοι που όλο τον χρόνο έτρεχαν σε όλα τα πόστα, από κόβιντ μέχρι επείγοντα, και δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση και κάποιοι από αυτούς παραιτούνται. Ακόμα και η διακομιδή ασθενούς θα είναι επισφαλής, γιατί δεν θα υπάρχει ειδικευόμενος να τον συνοδεύσει. Τον Σεπτέμβρη το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, γιατί πολλοί θα φύγουν, ενώ δεν δηλώνονται άλλοι στη λίστα για να έρθουν.

Έχει επηρεάσει τη λειτουργία του νοσοκομείου και το νέο κύμα κόβιντ. Μπορεί ο αριθμός των περιστατικών να μην είναι όπως τον χειμώνα, αλλά απαιτείται η λειτουργία ξεχωριστού τμήματος. Άρα το ίδιο προσωπικό πρέπει να καλύψει ένα επιπλέον τμήμα. Με τις κινητοποιήσεις μας διεκδικούμε να καλύπτονται όλες οι οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με επικουρικό, όπως και να καλυφθούν όλες οι θέσεις των ειδικευόμενων».  

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: Μάνος Νικολάου, Στέλιος Μιχαηλίδης