Εργατικό κίνημα
ΕΡΤ - Μάχη σε όλα τα ΜΜΕ

Φωτό: Eurokinissi

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ και τα δημόσια ΜΜΕ την εβδομάδα που πέρασε με στάση εργασίας την Πέμπτη 14/7 και 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 18/7, για τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Αυτή τη φορά μάλιστα οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν αφορούσαν μόνο τους δημοσιογράφους αλλά το σύνολο των εργαζόμενων στα δημόσια ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και πρόσφερε στους δημοσιογράφους δωροεπιταγές και τροφεία! «Εμμένουμε σε πραγματικές αυξήσεις» δηλώνουν τα σωματεία που κήρυξαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Απεργούμε σήμερα συντονισμένοι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι. Είναι κοινός ο στόχος άλλωστε» μας λέει την ημέρα της απεργίας η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ και μέλος του ΔΣ του ΠΣΥΠΕΡΤ. «Παλεύουμε για συλλογική σύμβαση αξιοπρέπειας με μισθολογικές αυξήσεις. Η διοίκηση πριν μερικούς μήνες κατάφερε με τροπολογία στη Βουλή να εξαιρεθεί από το μισθολόγιο των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και να θεσπίσει μεγάλες αυξήσεις στους δικούς της μισθούς και μπόνους για τους στόχους που οι ίδιοι θα θέτουν. Σε μας τους εργαζόμενους πετάνε τα ψίχουλα που πέφτουν κάτω από το τραπέζι. 

Επιβολή

Τώρα η ίδια διοίκηση προσπαθεί πραξικοπηματικά να επιβάλει ένα σχέδιο ΣΣΕ το οποίο έχει συμφωνήσει μόνο με δύο σωματεία από τα έξι που υπάρχουν στην ΕΡΤ. Και μάλιστα μόνο το ένα από αυτά είναι στη σύμπραξη σωματείων που το δικαστήριο θεωρεί ως αρμόδια κι αντιπροσωπευτικά για να συνάψουν ΣΣΕ. Με επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΡΤ Ζούλας στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αντωνιάδου, επιβεβαιώνει αυτό που ήδη είχε διαρρεύσει ως φήμη, ότι το σχέδιο της ΣΣΕ έχει σταλεί στο Υπ. Οικονομικών και περιμένει την έγκρισή του. Με τις κινήσεις της η διοίκηση βάζει ταφόπλακα στη συλλογική διαπραγμάτευση. Γιατί η μόνη συμφωνία που πετυχαίνει είναι με το εργοδοτικό σωματείο της ΕΕΕ (Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ) κι αυτό δεν είναι συλλογική διαπραγμάτευση αλλά επιβολή των προθέσεων της διοίκησης. 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που χρειάζεται να μπει με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις είναι το θέμα της ενημέρωσης και της ποιότητάς της. Θίγεται ακροθιγώς σε αυτή την απεργία. Θέλουμε η παρεχόμενη ενημέρωση από την ΕΡΤ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι στις ανάγκες του Μαξίμου όπως γίνεται. Ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι – αφού ενωθήκαμε οι διαφορετικοί κλάδοι της ΕΡΤ μεταξύ μας – να ενωθούμε και με την υπόλοιπη κοινωνία. Η μάχη για αυξήσεις που θα απαντάνε στην ακρίβεια δεν είναι μόνο δική μας αλλά όλων των εργαζομένων. Όπως και η μάχη για μια ΕΡΤ που δεν θα είναι φερέφωνο της κυβέρνησης». 

Η κίνηση Financial Crimes οργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 4μμ στα γραφεία της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» στην οδό Αιόλου 47.