Εργατικό κίνημα
AΑΔΕ - Συμβασιούχοι και μόνιμοι παλεύουμε μαζί

30/6, κινητοποίηση εργαζόμενων ΑΑΔΕ στο Υπουργείο Οικονομικών. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Το φθινόπωρο του 2021 προσληφθήκαμε στην ΑΑΔΕ 100 περίπου ΠΕ και ΤΕ εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, 3ετούς διάρκειας, εκ των οποίων σχεδόν 80 στην Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ). Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ειδικά στην ΓΔΗΛΕΔ (αρκετά από αυτά μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους), είναι πολλά και διάφορα.

Καταρχήν η πρόσληψή μας συνέπεσε με την μεταφορά της διεύθυνσης σε νέο κτίριο, το οποίο είχε ανεπαρκείς χώρους για το πλήθος των υπαλλήλων της (περίπου 500). Υπήρχαν κενά και ελλείψεις σε χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι να τοποθετηθούμε επί το πλείστον σε γραφεία που δεν χωρούσαμε, χωρίς παράθυρα και με απαράδεκτο κλιματισμό. Ταυτόχρονα ήρθαμε αντιμέτωποι και με ελλείψεις αυτονόητων πραγμάτων για την υγεία των εργαζομένων, ειδικά εν μέσω πανδημίας COVID, όπως αντισηπτικών, χαρτιών υγείας κλπ. Παράλληλα η Διοίκηση της ΑΑΔΕ δεν μας παρείχε έγκαιρα τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως τηλέφωνα, καλώδια δικτύωσης, υπολογιστές σοβαρών προδιαγραφών, γεγονός το οποίο δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την εργασία μας. 

Επίσης όσον αφορά το, βασικό και υποτίθεται αυτονόητο, ζήτημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων, στον εσωτερικό προαύλιο χώρο του κτιρίου υπάρχουν γύρω στις 15, μόνο, θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται μόνο για προϊστάμενους και διευθυντές, ενώ περίπου ακόμη 20 υπάλληλοι παρκάρουν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου (όποιος προλάβει), κλείνοντας αναγκαστικά όλο το πεζοδρόμιο. 

Δέσμιοι

Ένα πολύ βασικό ζήτημα που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα που υπήρχε σε σχέση με την μισθολογική μας κατάσταση. Αφενός είμαστε δέσμιοι - όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί μας - του Ειδικού Μισθολογίου της ΑΑΔΕ όπου οι όποιες επιπλέον αυξήσεις (μπόνους) πέραν του βασικού μισθού συνδέονται εκβιαστικά βάσει νόμου με την τοποθέτηση σε περίγραμμα θέσεως εργασίας (ΠΘΕ) αλλά και με την αξιολόγηση των εργαζόμενων. Αφετέρου, η Διοίκηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα 8 μήνες να μας τοποθετήσει έστω και σε ένα τέτοιο περίγραμμα, όπως όφειλε βάσει νόμου, με αποτέλεσμα να παραμένουμε τόσο καιρό με τις αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου του δημοσίου. Σε μια περίοδο που τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ρεύματος και οι τιμές βασικών αγαθών κατανάλωσης έχουν εκτοξευθεί, έχουμε αγωνία ακόμα και για την οικονομική επιβίωσή μας. Ήδη κάποιοι συνάδελφοί μας παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, μην αντέχοντας πλέον αυτή την κατάσταση.

Τελευταίο και σημαντικότερο όμως είναι ότι με εμάς επανεμφανίζονται στην ΑΑΔΕ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε 3 χρόνια που λήγουν οι συμβάσεις μας δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε υπάλληλοι ή θα βρεθούμε ξανά σε θέση αναζήτησης εργασίας. Παρότι απασχολούμαστε ήδη σε πολύ βασικά αντικείμενα της υπηρεσίας, αντιμετωπιζόμαστε ως αναλώσιμοι ενώ θα έπρεπε να έχουμε προσληφθεί με μόνιμη σχέση εργασίας, γεγονός που θα πρόσφερε σταθερότητα και στην λειτουργία των τμημάτων μας.

Γιώργος Σαμαρτζής, Παύλος Ψευτογιάννης, συμβασιούχοι ΣΟΧ στην ΓΔΗΛΕΔ, ΑΑΔΕ