Εργατικό κίνημα
Η μάχη στα Νοσοκομεία

Διαδήλωση για τη Δημόσια Υγεία στο Αγρίνιο την Τρίτη 26/7 το απόγευμα. Φωτό: Μπάμπης Στυλιαράς / ΣΕΚ Αγρινίου

ΑΓΡΙΝΙΟ

Διαδήλωση για τη Δημόσια Υγεία καλούσε στο Αγρίνιο την Τρίτη 26/7 το απόγευμα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας διεκδικώντας άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα ή κλινική, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και παλεύοντας ενάντια στο ιδιωτικοποιημένο «νέο ΕΣΥ» και το κλείσιμο των νοσοκομείων.
 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η παραίτηση του διευθυντή του αναισθησιολογικού τμήματος στο Ιπποκράτειο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα τους αναισθησιολόγους. Από τις 29 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, πλέον καλύπτονται μόνο οι 8. Κι αυτό σε ένα νοσοκομείο με μεγάλο αριθμό χειρουργείων, από επείγοντα χειρουργεία ενηλίκων και παίδων μέχρι εξειδικευμένα χειρουργεία μεταμοσχεύσεων. 

Τον προηγούμενο χρόνο η έλλειψη αναισθησιολόγων και η μετατροπή του Ιπποκρατείου σε νοσοκομείο μιας νόσου είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν και να ακυρωθούν εκατοντάδες χειρουργεία. Είχαν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις τους προηγούμενους μήνες, αλλά οι συνάδελφοι δεν ανταποκρίθηκαν. Όχι γιατί αδιαφορούν, αλλά γιατί ξέρουν ότι θα δουλεύουν ασταμάτητα, σε πολύ άθλιες συνθήκες, με λίγα λεφτά και απλήρωτες εφημερίες. Αν προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις, είναι σίγουρο ότι θα καλυφθούν, καθώς θα έχουν εξασφαλιστεί οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. 

Δεν έχουν ευθύνη οι γιατροί για αυτή την κατάσταση. Η ΟΕΝΓΕ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα πανελλαδικά της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ. Φτάσαμε στο σημείο οι συνθήκες και οι μισθοί να είναι καλύτεροι στον ιδιωτικό τομέα απ’ ότι στο δημόσιο. Συνάδελφοι παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση αυτών που μένουν πίσω και αδυναμία των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο των περιστατικών.  

Γι’ αυτό είναι προκλητικό η κυβέρνηση μαζί με τα ΜΜΕ να στοχοποιούν το προσωπικό για το θλιβερό γεγονός του θανάτου 49χρονου στον Άγιο Αντρέα στην Πάτρα ή το περιστατικό με την έγκυο εδώ στο Ιπποκράτειο. Δολοφονικές είναι οι πολιτικές των διοικήσεων και του υπουργείου που αφήνουν τόσο υποστελεχωμένο το ΕΣΥ. Έτσι κατέληξε νοσηλευτής στο ΑΧΕΠΑ να αφήνει την τελευταία του πνοή στη βάρδια που κάλυπτε μόνος του, παρά τις ενοχλήσεις με την καρδιά του, καθώς δεν υπήρχε άλλος να τον αντικαταστήσει. Προσλήψεις χρειαζόμαστε και όχι αστυνόμευση. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων στην Πανελλαδική κινητοποίηση στις 9/9 εδώ στην Θεσσαλονίκη. 

Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ


ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Μια πρώτη κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών αποτέλεσε η στάση εργασίας που προκήρυξε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου στις 20/07 μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιατρών του νοσοκομείου ενάντια στις ελλείψεις ιατρών και λοιπών υγειονομικών που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αναισθησιολογικό, Παθολογική-COVID) .

Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή όχι μόνο ιατρών, αλλά και νοσηλευτών, τεχνολόγων και άλλων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό για τα περισσότερα τμήματα σημαίνει μόνιμη λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας ή και λιγότερους, ενώ άλλα τμήματα, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, απειλούνται να μην μπορούν να λειτουργούν καν τον Αύγουστο.

Οι κόκκινες γραμμές ασφαλούς εφημέρευσης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού στο ΓΝ Φιλιατών, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πως θα προχωρήσουν και σε νέα συνέλευση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η ΕΙΝΗ συμμετείχε στη συγκέντρωση με αντιπροσωπεία του ΔΣ και θα συνεχίσει τη στήριξη στους αγώνες που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

Λουίζα Γκίκα, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ
 

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε συγκρότηση του προεδρείου του προχώρησε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Έλενα, παρά την παρακώληση της διαδικασίας από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. 

Όπως τονίζει η ανακοίνωση των 6 μελών του ΔΣ «η συγκρότηση του προεδρείου (καθόλα νόμιμη), με μυστική ψηφοφορία, προχώρησε κανονικά, σε κλίμα συμφωνίας. Η συμφωνία έγινε στη βάση της ενεργοποίησης της συλλογικότητας-ενότητας των εργαζομένων, με συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες γιατί εκεί βρίσκεται η δύναμη των σωματείων».

«Μετά από δύο μήνες από τις εκλογές του σωματείου μας, εκλέξαμε το προεδρείο του ΔΣ του σωματείου, με προφανή την προσπάθεια της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ να το αδρανοποιήσουν», δηλώνει ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Έλενα και γραμματέας του σωματείου εργαζομένων. «Με την παρουσία μας ως Συντονιστικό Νοσοκομείων στις κινητοποιήσεις και μέσα από παρεμβάσεις στο προσωπικό καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό ρεύμα που έσπασε την αυτοδυναμία της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές. Ενώσαμε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στην κόντρα με τις παραπάνω παρατάξεις και έτσι συγκροτήσαμε ένα αγωνιστικό προεδρείο»

Το προεδρείο του ΔΣ είναι: Πρόεδρος: Μαρία Ζησιμάτου, Γραμματέας: Κώστας Καταραχιάς, Ταμίας: Μαρία Μπρικόρη, Αντιπρόεδρος: Σπύρος Κουνίδης, Αν. γραμματέας: Μαρία Ανδριανού 


ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Όχι στις απολύσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου, ειδικευόμενου ορθοπεδικού στον Ευαγγελισμό και συνδικαλιστή της παράταξης Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Την Τετάρτη 27/7 η ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού καλούν στάση εργασίας 12μ-3μμ και συγκέντρωση στη 1μμ στην πύλη του Ευαγγελισμού.  

Πρόκειται για εκδικητική απόλυση, καθώς είναι ο μοναδικός γιατρός σε παράταση ειδικότητας στον οποίο αρνήθηκε την παράταση της σύμβασης ο Διοικητής του νοσοκομείου. Και αυτό γίνεται παρά τις εισηγήσεις του Διευθυντή του τμήματος και του Διευθυντή του χειρουργικού τομέα που ήταν υπέρ της ανανέωσης και παρά το αίτημα για άμεση ανάκληση της απόρριψης ανανέωσης από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μέχρι και της νομικής υπηρεσίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Η απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου για τις δίκαιες κινητοποιήσεις την προηγούμενη χρονιά για τις ελλείψεις του νοσοκομείου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου του αυταρχισμού του Διοικητή, που θέλει να επιβάλλει τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.  


ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Τα παιδιατρικά αντιστέκονται

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Στο Αγλαΐα Κυριακού το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργικού τομέα προχώρησε σε στάση εργασίας την Παρασκευή 22/7 και τη Δευτέρα 25/7 ακολούθησε όλο το προσωπικό με απόφαση του σωματείου εργαζομένων, διεκδικώντας άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περιστατικά, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στα χειρουργεία. Στο Αγία Σοφία συζητούν για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβρη. Ο συντονισμός μας με αυτούς είναι επιβεβλημένος. Θέλουμε δίπλα μας και τον κόσμο που επισκέπτεται το νοσοκομείο, ο οποίος καταλαβαίνει μαζικά πλέον ότι η ευθύνη για τα προβλήματα βρίσκεται στην πολιτική της κυβέρνησης. Η μεγάλη συνέχεια θα είναι η πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 9/9.

Επίσης, λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη, δεκάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από το Παίδων Πεντέλης στο Αγλαΐα και το Αγία Σοφία. Δεν θα επιτρέψουμε να το βρουν σαν ευκαιρία στην προσπάθειά τους για να υποβαθμίσουν πλήρως το Παίδων Πεντέλης. Είναι το νοσοκομείο που συνεφημερεύει με τα άλλα δύο Παίδων και βοηθάει πάρα πολύ στον όγκο των περιστατικών. 

Μαρία Αλιφιέρη, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Αγλαΐα Κυριακού