Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Η Μάχη για τις ΣΣΕ τώρα αρχίζει

Εργατική Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ύστερα από μια και πλέον δεκαετία μνημονίων, κρίσεων και αντεργατικών επιθέσεων, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ -και όχι μόνο- είναι καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση. Είναι καιρός να ανακτήσουμε εργασιακά δικαιώματα, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Με τη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ στα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ κλπ.) να έχει ανοίξει, είναι καιρός να τεθεί το ζήτημα υπογραφής ΣΣΕ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Οι Financial Crimes ανοίγουν το θέμα αυτό, φιλοδοξώντας να γίνει συζήτηση σε όσα περισσότερα ΜΜΕ με απώτερο στόχο την διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης από Σεπτέμβριο, προκειμένου τα σωματεία του κλάδου να πιεστούν, βάζοντας στις άμεσες προτεραιότητές τους, τη μάχη για ΣΣΕ.

Από το 2010 και μετά, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είμαστε έρμαιο των ατομικών συμβάσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα καθιστούν τον εργαζόμενο «υποτελή» στην επιχείρηση που εργάζεται, η οποία μπορεί να τον χρησιμοποιεί σε οποιοδήποτε μέσο του ομίλου. Ο εργαζόμενος καλείται σε ατομικό επίπεδο να υπογράψει ένα έτοιμο χαρτί, χωρίς καμμιά δυνατότητα διαπραγμάτευσης και χωρίς κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα. Οι ΣΣΕ κατοχύρωναν τη συλλογική διαπραγμάτευση. Το σωματείο αναλάμβανε την διαπραγμάτευση για αυξήσεις και θεσμικά δικαιώματα.

Φυσικά ούτε την εποχή των ΣΣΕ ήταν τα πράγματα ιδανικά. Τα σωματεία του κλάδου δεν διακρίνονταν για τον «ριζοσπαστισμό» τους, ωστόσο οι αυξήσεις που υπέγραφαν την περίοδο του μεγάλου πληθωρισμού την δεκαετία του ’90, μετρίαζαν ως ένα βαθμό τις απώλειες εισοδήματος για τον εργαζόμενο.

 Δεν έλειπαν βέβαια οι εκδότες και μιντιάρχες που αθετούσαν τις ΣΣΕ -στα 30 και πλέον χρόνια επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την δημοσιογραφία, έχω πολλά τέτοια παραδείγματα να αναφέρω- ωστόσο η ΣΣΕ δεν έπαυε να αποτελεί σημείο αναφοράς. Ήταν, έστω και ανεπαρκής, μια κάποια προστασία για τον εργαζόμενο. Με τις πολυετίες, τα επιδόματα γάμου και παιδιών διαμορφωνόταν ένας ικανοποιητικός ως ένα βαθμό βασικός μισθός, που έβγαζε τον συντάκτη από την αμηχανία να υπογράψει όπως σήμερα, διατάξεις για τις οποίες από μέσα του σιχτιρίζει μη μπορώντας να κάνει αλλιώς.

Η μάχη για ΣΣΕ έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι στα ψηφιακά μέσα της _Alter_Ego_ (διάβαζε όμιλος Μαρινάκη) έχουν ανοίξει το ζήτημα, ζητώντας αυξήσεις της τάξης του 12% (όσο και ο πληθωρισμός), πληρωμή αργιών και άλλα. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και όχι μόνο, πρέπει να πιέσουμε τις ηγεσίες των σωματείων μας να μπουν μπροστά σε μία μάχη, την οποία εγκατέλειψαν στο όνομα μιας «ρεαλπολιτίκ» την εποχή των μνημονίων, για να προστατεύσουν υποτίθεται τις θέσεις εργασίας.

Καιρός να πάρουμε πίσω τα χαμένα δικαιώματά μας. Και η μάχη για τις ΣΣΕ είναι το πρώτο βήμα για να μπει τέλος στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την προστασία του εισοδήματός μας, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, για την εργασιακή αναβάθμιση του κλάδου.

Μωυσής Λίτσης Δημοσιογράφος, μέλος των Financial Crimes