Καταστολή
Κάτω τα χέρια από τους διαδηλωτές

28/7, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Για τις12 Αυγούστου στα δικαστήρια Ευελπίδων αναβλήθηκε η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων της πορείας της 28 Ιουλίου στην Αθήνα. Η πορεία, πραγματοποιήθηκε για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και σε αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, δέχτηκε την βίαιη και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. 

Οι συλληφθέντες, ενώ ήταν οι ίδιοι που δέχθηκαν την απρόκλητη βία της αστυνομίας, κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος, κατά περίπτωση, για βία κατά υπαλλήλου, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, διατάραξη οικιακής ειρήνης και απείθεια.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια», ο οποίος χτυπήθηκε και συνελήφθη επειδή διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς.

Όπως κατήγγειλε αμέσως σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση: «Έπειτα από αναίτια επίθεση της αστυνομίας με χημικά, ξυλοδαρμούς και παρουσία αύρας στη σημερινή μαζική διαδήλωση, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, συνελήφθη και κρατείται ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη και μέλος της παράταξής μας, Σωτήρης Λαπιέρης. Είναι εμφανές ότι απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με θύματα το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο της χώρας, το λαό και τη νεολαία».

Σε δημόσια επιστολή του ο Κώστας Ν. καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε από τους ματατζήδες όταν «η μανία τους αποτυπώνονταν στις σεξιστικές και ακατάπαυστες βρισιές που μου λέγανε, καθώς και σε όλες τις μπουνιές και κλωτσιές που μου ρίχνανε» καθώς ότι «είχαν το θράσος να καταθέσουν ακόμα και για αντίσταση κατά τη σύλληψή μου, πράγμα το οποίο διαψεύδεται περίτρανα σε όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες».