Εργατικό κίνημα
9 Σεπτέμβρη - ΔΕΘ: Τα νοσοκομεία ανοίγουν την πολιορκία Μητσοτάκη

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρη, οι υγειονομικοί απεργούν και διαδηλώνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν τη διήμερη "πολιορκία" της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στα νοσοκομεία, έξω οι εργολάβοι και όλοι οι ιδιώτες από το ΕΣΥ, να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή.

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο τα νοσοκομεία χτυπάνε κόκκινο», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Από τη μια η πανδημία που έχει αφεθεί στην τύχη της, από την άλλη οι τραγικές ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας σε προσωπικό. Χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι στην αδυναμία λήψης αδειών ή ακόμα και την οικονομική δυσχέρεια να πάνε διακοπές σε ένα νησί. Ο θυμός και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν και οδηγούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις σε πολλά νοσοκομεία», συνεχίζει, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8.30πμ από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και θα βαδίσει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

• Το Συντονιστικό Νοσοκομείων ναυλώνει πούλμαν από την Αθήνα, με αναχώρηση την Πέμτη 8/9, 11μμ, από τον Άγιο Σάββα (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6945677808). 


ΓΝΑ Γεννηματάς

Στο αυτόφωρο κινδύνεψε να οδηγηθεί η διευθύντρια που εφημέρευε στα επείγοντα του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ Γεννηματάς μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 25/7, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Ο ίδιος ήταν μπροστά όταν αστυνομικός της ΔΙΑΣ ζήτησε από την διευθύντρια να τον ακολουθήσει στο τμήμα, ύστερα από «ανυπόστατη και παράλογη» καταγγελία ασθενούς. Μαζί με νοσηλεύτριες και ειδικευόμενους επενέβησαν αποφασιστικά και, όταν κατέφτασε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, κατάφεραν να αποτρέψουν την αστυνομική παρέμβαση.

Ο Χρ. Αργύρης καταλήγει στο κείμενό του: «Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και το θράσος του αξιωματικού της ΔΙΑΣ που νόμιζε ότι εφαρμόζει κάποιο νόμο. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία μας και οδηγεί γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς στην εξάντληση και τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς μας. 

Tα φιλικά τους ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει ανελέητη επίθεση στο προσωπικό των νοσοκομείων, μετά τα γεγονότα ειδικά στον Άγιο Ανδρέα, κατηγορώντας εμάς τους υγειονομικούς για αργόμισθους, ανεύθυνους δημόσιους υπαλλήλους και τελικά επικίνδυνους. 

Εμείς και μόνο εμείς κρατάμε ακόμα τα νοσοκομεία μας όρθια. Αυτή είναι η αλήθεια. Όχι η κυβέρνηση, όχι οι υπουργοί υγείας. Τραγικά γεγονότα θα συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια στο βαθμό που τα νοσοκομεία μας και η πρωτοβάθμια υγεία είναι στο κόκκινο λόγω υποστελέχωσης, συνταξιοδοτήσεων, αναστολών εργασίας και παγώματος των προσλήψεων. 

Καλούμε τους ασθενείς μας να συνεχίσουν μαζικά να βρίσκονται στο πλευρό μας, καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ να προχωρήσουν σε απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση που αφήνει κάθε αστυνομικό και ΜΜΕ να ξεσαλώνουν πάνω μας την ώρα που κινδυνεύουν ζωές».


Αγρίνιο

Συλλαλητήριο για τη Δημόσια Υγεία πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο μετά από κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στις περικοπές και το νέο ΕΣΥ που προβλέπει ακόμα και συγχώνευση των δύο νοσοκομείων της περιοχής, Αγρινίου και Μεσολογγίου. 

Συμμετείχαν ο Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Μεσολογγίου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η  Ένωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας και αγροτικοί σύλλογοι. Παρέμβαση στην κινητοποίηση έκαναν μέλη του ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγύη γενικεύοντας τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση που καίει τα δάση και διαλύει την Υγεία, καλώντας στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτέμβρη. 


Δρομοκαΐτειο

Η κυβέρνηση που δέρνει πυροσβέστες και υγειονομικούς, μετρά σήμερα εκατοντάδες νεκρούς στα νοσοκομεία και χιλιάδες στρέμματα γης καμμένα. Παρά την επιλογή του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών, η πραγματικότητα στα νοσοκομεία σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν έχει βελτιωθεί.

Ιδιαίτερα δε στα πλήρως υποστελεχωμένα ψυχιατρικά νοσοκομεία, έχουμε εκατοντάδες εισαγωγές εβδομαδιαία, ενώ αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τη ροή ειδήσεων, με τις σχεδόν καθημερινές αυτοκτονίες, για να καταλάβει την τρομερή ψυχική επιβάρυνση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα του κόσμου. Όπως και τις σχετικές μελέτες για την σωματική και ψυχική κατάρρευση των υγειονομικών.

Οι επικουρικοί εργαζόμενοι/ες -που κινδυνεύουν με απόλυση από τέλη Δεκέμβρη- στο Ψ.Ν.Α. "Δρομοκαΐτειο" είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσον τόσο τη δουλειά τους, την οποία υπηρέτησαν με αυτοθυσία και σθένος όλο αυτό το διάστημα, όσο και την υπεράσπιση του δικαιώματος των ασθενών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. 

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε σε γενική συνέλευση με τη στήριξη του σωματείου μας και αποφασίσαμε την κατάθεση αγωγής με σκοπό την παραμονή μας στο νοσοκομείο. Επίσης ορίστηκε σχετική επιτροπή εργαζόμενων και τονίστηκε η σημασία της δυναμικής συμμετοχής μας σε όλες τις κινητοποιήσεις. 

Μαρία Μπολοβίνα, Ψυχιατρική Κοινωνική Λειτουργός στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο


Ευαγγελισμός

Νίκησε ο αγώνας των υγειονομικών ενάντια στην εκδικητική απόλυση του ειδικευόμενου γιατρού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και συνδικαλιστή, Νικόλα Σκούφογλου από την Διοίκηση του νοσοκομείου. Μετά από πέντε εβδομάδες με κινητοποιήσεις και δεκάδες αποφάσεις στήριξης από σωματεία και φορείς, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, με έγγραφό της, απαίτησε την ακύρωση της απόφασης του Διοικητή να μην ανανεώσει τη σύμβασή του. 

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27/7 υγειονομικοί της ΕΙΝΑΠ και του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου γι' αυτό το ζήτημα. Στην παρέμβασή τους στη Διοίκηση, ο αναπληρωτής διοικητής, παρ’ όλο που δήλωσε άγνοια σχετικά με την επιστολή της ΥΠΕ, επιβεβαίωσε ότι αυτή τους υποχρεώνει να προχωρήσουν στην ανανέωση της σύμβασης.

«Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται με το νέο δεδομένο ότι η 1η ΥΠΕ, δεν γνωμοδοτεί απλά την ανανέωσή μου όπως πριν, αλλά πάει ένα βήμα παραπάνω και αποφασίζει την ακύρωση της απόλυσής μου», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ν. Σκούφογλου. «Η λογική της ΥΠΕ είναι ότι η απόφαση του διοικητή δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη ούτε συγκεκριμένη, αλλά άδικη και με βάση νομικές επικλήσεις χαρακτηρίζεται παράνομη και παράτυπη.

Είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι μετά τις κινητοποιήσεις και την πίεση από όλες τις μεριές ο Διοικητής είναι απομονωμένος, ότι δεν έχει την εξουσία που νομίζει ότι έχει και με τη “βιτρίνα” του ιδιοκτήτη του νοσοκομείου να σπάει. Ο κόσμος που το μαθαίνει αυτό αναθαρρεί. Κι επομένως, και οι υπόλοιπες αυταρχικές του δράσεις -τα πρόστιμα, οι κλήσεις για απολογίες, οι μετακινήσεις κ.α.- μπορούν να παρθούν πίσω με τον δρόμο του αγώνα, τις στάσεις εργασίας και τη δημοσιοποίηση».