Εργατικό κίνημα
Δομές Ανήλικων Προσφυγόπουλων: Καθημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων

28/7, υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Φωτό: Χριστίνα Βάζου

Σε καθημερινές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησαν εργαζόμενοι/ ες σε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων την προηγούμενη εβδομάδα. Αίτημά τους η άμεση εκταμίευση της χρηματοδότησης της λειτουργίας των Δομών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι/ες, πρόκειται για χρήματα για “ήδη εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες συμφωνίες”. Παρότι οι σχετικές συμφωνίες κάνουν λόγο για προκαταβολή του 80% του ποσού, κι ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε 1/2/22, την 1η Αυγούστου δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε ευρώ.

Μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων το Υπουργείο είπε ανεπίσημα ότι δύναται να καταβάλει μόνο το 20%, πράγμα που επίσης δεν έχει γίνει. Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ανηλίκων δεσμεύτηκε ότι αυτό το ποσό θα δοθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι/ες τονίζουν βέβαια ότι δεν θα σταματήσουν στο 20%.

Σαν συνέπεια των καθυστερήσεων πληρωμής οι εργαζόμενοι/ες είναι απλήρωτοι/ες εδώ και πάνω από 4 μήνες, ενώ οι πολλές από τις δομές αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές των τροφίμων για τα προσφυγόπουλα, τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα στα οποία φιλοξενούνται τα παιδιά, καθώς και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Η εικόνα είναι ενός υπουργείου που συστηματικά αδιαφορεί για εργαζόμενους/ες και, κυρίως, για τα προσφυγόπουλα που υποτίθεται είναι αρμόδιο να προστατέψει. Πρόκειται για άλλη μια πτυχή της αντεργατικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης.