Εργατικό κίνημα
Τα κρατικά μουσεία ούτε πουλιούνται ούτε χαρίζονται

Αθήνα, Πρωτομαγιά. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την πρώτη εξαγγελία της μετατροπής σε ΝΠΔΔ των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας: του Εθνικού Αρχαιολογικού Αθήνας, του Βυζαντινού Μουσείου, του Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού της Θεσσαλονίκης. Όμως κάθε φορά οι αγώνες μας το ματαίωναν!

Τώρα που βλέπουν πως οι μέρες τους λιγοστεύουν, το θυμήθηκαν πάλι. Έτσι, μέσα στο κύμα των σκανδάλων, μέσα στις φωτιές, στον πόλεμο και την ακρίβεια η υπουργός «που εξαπατήθηκε, που δεν ήξερε», θέλει να φέρει στη βουλή καλοκαιριάτικα (χωρίς διαβούλευση φυσικά!) το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου με προοπτική την μελλοντική πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Κρυφά κι αθόρυβα τοποθετήθηκε, η μάλλον πιο σωστά «βολεύτηκε» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης, «στη θέση του κ. Σταμπολίδη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης», που είχε παραιτηθεί γιατί οι τίτλοι σπουδών του ήταν οι μεν πλαστοί… οι δε υπόλοιποι ανύπαρκτοι. Αυτά είναι λοιπόν τα «νέα ευέλικτα μουσεία» που θέλει η Λίνα Μενδώνη, η οποία από τη μια δεν γνωρίζει κι όταν γνωρίζει βλέπουμε όλοι τι κάνει.

Μαγαζιά κομματικής πελατείας λοιπόν, με παχυλούς μισθούς στους εκλεκτούς «αρίστους» της κυβέρνησης και από κάτω συνθήκες γαλέρας, με τρομοκρατία και καταστρατήγηση κάθε εργασιακού κεκτημένου, όπως με το παράδειγμα της κατάργησης του ανθυγιεινού επιδόματος σε συναδέλφους στο Μουσείο Ακρόπολης. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, έχουν εξαπολύσει και μια παραληρηματική προπαγάνδα εθνικισμού για την επιστροφή των «μάρμαρων του Παρθενώνα».

Εμείς οι εργαζόμενοι στα μουσεία δίνουμε τους αγώνες μας μαζί με τους υγειονομικούς στο δύσκολο τιτάνιο αγώνα τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που αντιπαλεύουν μια υπουργό με σκοταδιστικές απόψεις και απολυταρχική πολιτική, μαζί με όλους όσους εναντιώνονται σε αυτό το σάπιο και ξεχαρβαλωμένο πια σύστημα που καταρρέει μέρα με τη μέρα. Οι παραιτήσεις του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ «άριστου» Παναγιώτη Κοντολέοντος (με πλαστά πτυχία και αυτός!) είναι ίσως η τελευταία σταγόνα!

Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που ξέρουν το πώς λειτουργούν τα μουσεία τόσα χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες βραβεύσεις από διεθνείς οργανισμούς. Αντίθετα τα «μουσεία μαγαζάκια» που θέλει ο κυβερνητικός σχεδιασμός να επιβάλει, δεν είναι τίποτα άλλο από «άσυλο» αποκαλυμμένων άχ-ρηστων «αρίστων» για την εξυπηρέτηση ενός σάπιου κομματικού κράτους.

Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο ΥΠΠΟΑ