Καταστολή
Τα Εξάρχεια αντιστέκονται

9/8, Διαδήλωση στα Εξάρχεια. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Πάνω από 15 μέρες έχουν περάσει από την πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας να ξεκινήσει ξημερώματα αρχές του Αυγούστου τα «έργα» για το ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Εξαρχείων. Αλλά το πλήθος των ΜΑΤατζήδων που από τότε βρίσκονται μόνιμα εκεί -έχοντας μετατρέψει το κέντρο της συνοικίας κυριολεκτικά σε στρατόπεδο- είναι καθημερινά περικυκλωμένα από κόσμο που αντιδρά, παρά το ξύλο, τα χημικά και τις συλλήψεις στην καταστροφή της πλατείας και την ιδιωτικοποίηση του Στρέφη. 

Η απόπειρα της κυβέρνησης και του Μπακογιάννη συναντά την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, που μόλις τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.  Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε και η μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 9 Αυγούστου στα Εξάρχεια καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την απόφασή της που θεώρησε το κατακαλόκαιρο ιδανική περίοδο για να επιτεθεί γιατί φοβάται και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Πολλές συλλογικότητες και εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και το ΣΕΚ διαδήλωσαν με συνθήματα: «Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω το μετρό και η αστυνομία», «Λιτότητα, Ανεργία, Τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Μετρό για τους εργάτες και τους φοιτητές - Όχι για τους πλούσιους επενδυτές», «Μουσείο, Στρέφη, Πολυτεχνείο - τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο».

Διαμαρτυρία

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν οι εργαζόμενοι-ες της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ στη Μπουμπουλίνας τις επόμενες μέρες καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομικής δύναμης που έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στο Υπουργείο και στη γειτονιά των Εξαρχείων. 

Πριν λίγες μέρες και το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με απόφαση της πλειοψηφίας του καλεί «την Ελληνική Κυβέρνηση, να μη στραφούν με τις ενέργειές τους, για μία ακόμη φορά, ενάντια στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής των Εξαρχείων».

Πίσω από την επίθεση της κυβέρνησης, βρίσκονται από τη μια τα συμφέροντα που θέλουν να μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε τουριστική ζώνη και η εμμονή της κυβέρνησης να εξαφανίσει τον ρόλο της πλατείας στην σύγχρονη ιστορία εξαφανίζοντας την ίδια την πλατεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας: «Ετοιμάζονται να καταστρέψουν την μοναδική πλατεία κόβοντας όλα τα δένδρα και αποκλείοντας την με λαμαρίνες για οκτώ χρόνια για μια στάση μετρό περιττή αφού η περιοχή εξυπηρετείται από άλλα και πολλά σημεία (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο) ενώ και στη Μαυρομματαίων στήνεται άλλο εργοτάξιο Μετρό. Οι εργατογειτονιές μπορούν να περιμένουν αλλά η ιστορική πλατεία των Εξαρχείων για την Δεξιά χρειάζεται να εξαφανιστεί αφού αποτελεί διαχρονικά συμβολικό τόπο έκφρασης των πιο ριζοσπατικών κομματιών της νεολαίας και της εργατικής τάξης απο την εποχή των καταλήψεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973, στη μεταπολίτευση των μαχητικών εργατικών αγώνων αλλα και στα χρόνια που ακολούθησαν με τις δολοφονίες του Καλτεζά το 1985 και του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008».